România Liberă / iunie 2005
Sîmbătă seară, în maiestuoasa sală a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi-a anunţat cîştigătorii. Au fost şi momente emoţionante, în care glorii ale cinematografului de ieri (şi de azi) au fost omagiate de alte personalităţi, care le-au călcat, cum s-ar spune, pe urme. Marele cîştigător poate fi socotit regizorul Cristi Puiu, al cărui film, Moartea domnului Lăzărescu, a primit nu mai puţin de cinci premii importante: Premiul publicului (el fiind finalmente preferatul celor care au votat după fiecare proiecţie), pentru cel mai bun film film românesc (din cadrul secţiunii Romanian Days), premiul pentru cea mai bună interpretare, acordat performanţei actorilor Ioan Fiscuteanu şi Luminiţa Gheorghiu (excelenţi interpreţi, cărora cinematografia română le era pînă acum datoare), pentru cea mai bună regie şi Premiul Fipresci, acordat pentru prima oară în acest an. Cum spunea cineva, ar fi bine ca în filmul românesc să se mai moară de cîteva ori atît de bine!

Fericit, Cristi Puiu a menţionat că este prima oară cînd un film al lui este premiat în România! Restul premiilor importante au fost împărţite astfel: Premiul Cinemagia - lungmetrajul Dark Horse şi scurtmetrajul Las Viandas; Premiul special al secţiunii Romanian Days - scurtmetrajul Canton (al cătui scenariu poate fi citit gratuit la LiterNet în volumul 7 scenarii), regia Constantin Popescu jr; premiul pentru cea mai bună imagine: 4; Premiul Jolidon pentru debut - actriţa Dorotheea Petre în Ryna; menţiune specială a juriului (oferită de TV5) - Private (Italia, 2004), regia Saverio Constanzo; în sfîrşit, Trofeul Transilvania a mers anul acesta spre două filme: 4 (Rusia, 2004), regia Ilya Khrjanovsky, "pentru modul provocator şi inovativ de a descrie societatea rusă contemporană", şi, oarecum aşteptat şi după succesul pe care l-a avut la proiecţii, Whisky (Uruguay-Argentina-Germania-Spania, 2004), regia Juan Pablo Rebello şi Pablo Stoll, "pentru felul clasic şi emoţionant de a arăta misterul singurătăţii". Au fost anunţaţi şi cîştigătorii concursului de scenarii HBO, în persoana domnilor Corneliu Gheorghiţă şi Gabriel Zancu.

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, fostă Catrina Moromete în filmul regizorului, a anunţat premiul de excelenţă în cinematografie acordat cineastului Stere Gulea. Invitatul surpriză al acestei ediţii, Margareta Pîslaru, revenită de peste mări şi ţări (ea este cea care cîntă pe coloana sonoră a filmului lui Cristi Puiu), l-a introdus pe marele actor Gheorghe Dinică, premiat pentru întreaga carieră. Plin de umor, acesta a afirmat că nu-şi consideră deloc cariera încheiată, promiţînd spectatorilor clujeni că din toamnă va reveni pe frumoasa scenă a teatrului din Cluj, într-un nou proiect. Un moment emoţionant a fost prezentarea făcută de Oana Pellea invitatei de onoare a TIFF, actriţa franceză Annie Girardot, "o legendă în viaţă a filmului european", premiată la rîndul ei cu o distincţie omagială. Ministrul Culturii, dna Mona Muscă, i-a felicitat pe organizatori pentru succesul acestei ediţii şi l-a sfătuit pe colegul ei de Alianţă, Emil Boc, aflat în sală, să facă tot posibilul să păstreze festivalul în oraşul de pe Someş.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus