martie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
Filmul The Square, nominalizat la Oscarul 2014 pentru Cel mai bun documentar, poate fi văzut în premieră în România, în Competiţia celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, care va avea loc între 8-13 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.

Documentarul lui Jehane Noujaim (Control Room) surprinde schimbările sociale din Egiptul ultimilor ani, prin intermediul poveştilor personale, emoţionante, ale unora dintre protestatarii din Piaţa Tahrir. Unul dintre ei este actorul Khalid Abdalla, protagonist în filme ca The Kite RunnerUnited 93 sau Green Zone care, inspirat de activismul tatălui său, închis în Egipt în anii '70 şi plecat în exil, s-a întors din Londra pentru a se alătura revoluţiei. Apreciat pentru stilul vizual, pentru forţa şi emoţia lui, The Square a câştigat Premiul publicului la festivalurile de la Sundance şi Toronto, şi a fost numit Cel mai bun documentar al anului 2013, de către International Documentary Association, trofeu primit de Jehane Noujaim în ovaţiile audienţei.

Filmul este unul dintre puţinele finanţate prin crowdfunding nominalizate la Oscar.

De cronici extrem de favorabile s-a bucurat şi un alt film din competiţie, Neighbouring Sounds O Som ao Redor, drama braziliană regizată de Kleber Mendonça Filho şi propusă de Brazilia la Oscarul 2014 pentru Cel mai bun film străin. Provocator, filmul explorează schimbările sociale recente din Brazilia, graţie relativei stabilităţi politice şi creşterii economice puternice.

Viaţa cotidiană într-un cartier middle-class din Recife ia o turnură neaşteptată după sosirea unei firme independente de pază. Prezenţa gărzilor le oferă locuitorilor o oarecare senzaţie de siguranţă, dar le provoacă mai degrabă anxietate, într-o cultură bazată încă pe frică. "Un film remarcabil", "îţi taie răsuflarea", scria Los Angeles Times despre Neighbouring Sounds, care a câştigat peste zece premii în festivaluri.

În competiţia Cinepolitica va rula, în premieră în România, şi un film proaspăt adus de la Festivalul de la Berlin 2014, din secţiunea Panorama: impresionantul I'm Not Angry!/ Asabani Nistam!, de Reza Dormishian (Iran). Navid, un iranian de origine kurdă din Teheran, este dat afară din universitate din cauza activismului său politic şi forţat să-şi găsească ceva de lucru, într-o societate în care tinerii îşi găsesc cu greu locul. Îndrăgostit de o tânără cu aceleaşi vederi politice, Navid e pe  cale să  apeleze la o soluţie extremă, pentru a se putea căsători cu ea. Un film emoţionant despre cum politica afectează profund vieţile personale.

Din cauza acestui film, televiziunea de stat iraniană şi-a întrerupt de patru ori emisia în direct, la Fajr Film Festival din Teheran, unde cineaştii iranieni s-au arătat revoltaţi de excluderea sistematică a producţiilor care nu respectă linia ideologică.

Printre cele 8 titluri din competiţia Cinepolitica 2014 se află şi un documentar despre abuzurile marilor companii farmaceutice, Fire in the Blood, regizat de Dylan Mohan Gray şi narat de William Hurt, şi Occupation: the 27th Picture, în regia croatului Pavo Marinković.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de FilmCinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).