aprilie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
Cinci filme intense pe subiecte ca poliţia politică, anii de închisoare ai lui Nelson Mandela, consecinţele consumerismului şi intruziunea politicului în vieţile personale vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica (8 - 13 aprilie 2014), în secţiunea Panorama, într-o subsecţiune dedicată Eye on Films.
 
Înfiinţată în 2011, Eye on Films este o reţea unică de profesionişti, care se asigură că filmele cineaştilor începători - primul şi / sau al doilea lungmetraj - ajung să fie proiectate în festivaluri, în cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi. Dezvoltat cu sprijinul programului MEDIA Mundus, Eye on Films are parteneriate cu 46 de festivaluri şi 40 de distribuitori. La Cinepolitica 2014 pot fi văzute cinci dintre cele mai puternice filme recente regizate de debutanţi, din portofoliul reţelei.
 
Selectat în peste 40 de festivaluri şi distins cu Premiul special al juriului la Locarno, în 2011, tulburătorul film israelian Poliţistul / Policeman / Ha-shoter, în regia lui Nadav Lapid, explorează conflictul arabo-israelian. Unui soldat din trupa de elită, anti-tero, a Israelului, îi sunt zdruncinate toate convingerile când întâlneşte o grupare de stradă radicală şi extrem de violentă. "O dramă politică puternică şi îndrăzneţ concepută", potrivit The Hollywood Reporter, Policeman va rula miercuri, 9 aprilie 2014, de la ora 20.00, la Cinema Union.



În câteva zeci de festivaluri a fost proiectat şi Cârtiţa / The Mole / Kret (Polonia-Franţa, 2011), de Rafael Lewandowski, inclus în Panorama, în subsecţiunea Poliţia politică. Un tânăr descoperă pe prima pagină unui ziar, la întoarcerea în ţară, chipul tatălui său, sub titlul "Trădătorul". Erou al mişcării muncitoreşti "Solidaritatea", tatăl său este bănuit că ar fi fost, de fapt, un informator al Securităţii. Un linşaj mediatic şi o investigaţie încep simultan într-o ţară în care adevăruri importante n-au fost încă spuse. 



În aceeaşi subsecţiune va rula şi un film din afara calupului Eye on Films, dar pe acelaşi subiect: debutul Dragii mei prieteni turnaţi / Drága besúgott barátaim, de Sára Cserhalmi. În Ungaria, la peste două decenii de la înlăturarea regimului comunist, reţeaua de foşti informatori şi legea lustraţiei sunt în continuare subiecte tabu. Filmul abordează, fără prejudecăţi, tema încă delicată a relaţiilor dintre turnători şi turnaţi. Drama psihologică a avut premiera la Karlovy Vary. Cele două filme vor rula joi, pe 10 aprilie 2014, la Cinema Union.


"Instalaţi-vă bine în scaunele voastre şi priviţi: veţi avea parte de o experienţă bizară, undeva între senzaţia de înec şi dorinţa de a ieşi vii de acolo", scria Libération despre Super Trash, adus în premieră la Cinepolitica. Regizorul Martin Esposito a petrecut 18 luni în preajma unei gropi de gunoi uriaşe de lângă Cannes - aceeaşi unde organizatorii festivalului aruncă, de trei ori pe zi, un covor roşu care nu se degradează - pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa consumerismului. Filmul va rula vineri, 11 aprilie 2014, de la 15.00, la Cinema Elvira Popescu.


 
Complot pentru Mandela / Plot for Peace, de Carlos Agulló şi Mandy Jacobson, este un documentar fascinant ce dezvăluie culisele eliberării lui Nelson Mandela şi ale sfârşitului apartheid-ului. Pentru prima dată, foşti şefi de stat, generali, diplomaţi, spioni şi activişti dau detalii neştiute până acum. Cheia improbabilă a celulei de închisoare a lui Mandela a fost, se pare, un misterios om de afaceri din Franţa, cu numele de cod "Monsieur Jacques" în documentele clasificate. Filmul va rula vineri, 11 aprilie 2014, de la 19.00, la Cinema Elvira Popescu.


Politica ne însoţeşte pretutindeni, chiar şi în pat - e premiza de la care pleacă Politica intimităţii / Doutes - Chronique du sentiment politique, în regia lui Yamini Lila Kumar. Filmul urmăreşte felul în care vieţile intime a două cupluri reflectă climatul politic din Franţa, sondându-le mereu, în acelaşi timp, propriile crezuri politice şi modul în care ele evoluează. Sâmbătă, 12 aprilie 2014, documentarul poate fi vizionat la Cinema Elvira Popescu, de la 14.30. 


 
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 8 şi 13 aprilie 2014, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus