aprilie 2014
Jeune & jolie
Jeune & jolie / Tânără şi frumoasă, în regia lui François Ozon (Dans la maison, Potiche, Swimming Pool, 8 femmes), spune povestea lui Isabelle, o adolescentă pariziană în vârstă de 17 ani, de familie bună, care se prostituează din pură plăcere. Selectat în Competiţia oficială Cannes 2013, Jeune & jolie este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera în 25 aprilie 2014.

În film o veţi putea recunoaşte pe Charlotte Rampling (Melancholia, Swimming Pool, The Duchess, Asfalt Tango, Never Let Me Go), pe Johan Leysen (Train de vie, de Radu Mihăileanu) în timp ce personajul principal, Isabelle, este interpretat de tânăra actriţă debutantă Marine Vacth.

Jeune & jolie reprezintă portretul unei tinere de 17 ani în patru anotimpuri şi patru melodii. De la trezirea sexualităţii, la prima ei experienţă. De la explorarea dragostei, până la căutarea identităţii.


François Ozon, regizorul "specializat" în sexualitatea adolescentină

Jeune & jolie, în accepţiunea lui François Ozon, este despre experienţa transformării corpului unui copil ajuns la vârsta de 17 ani. "Adolescenţa este cel mai adesea idealizată în cinema", spune regizorul. "Pentru mine unul, etapa aceasta a fost o perioadă de tranziţie complicată şi nu prea sunt nostalgic când vine vorba despre adolescenţa mea."

François Ozon recunoaşte că nu a dorit să descrie adolescenţa numai ca un capitol emoţionant din viaţa cuiva, ci mai ales ca unul hormonal. "În această perioadă, corpul nostru trece prin intense schimbări fiziologice şi, cu toate astea, tot ce simţim e un fel de amorţeală. Aşa că, pentru a simţi ceva, ne forţăm corpul sau, de multe ori, chiar încercăm să ne testăm limitele fizice." Pentru Ozon, tema prostituării nu face decât să încerce să evidenţieze acest lucru, să ilustreze problemele de identitate şi sexualitate pe care adolescenţa le ridică. Sexualitate care încă nu este conectată la emoţie.

"Isabelle nu practică prostituţia pentru că nu ar avea din ce trăi sau din ce-şi plăti şcoala. Ci pentru că simte o dorinţă viscerală de a face asta. Putea foarte bine să devină anorexică sau să ia calea dependenţei de droguri, atâta vreme cât asta ar fi fost ceva secret, clandestin, interzis", mai spune regizorul.

François Ozon este cel care a realizat şi Swimming Pool (2003), film selectat în Competiţia oficială, Cannes 2003 (pentru regie) şi la Premiile César (Cea mai bună actriţă - Charlotte Rampling).

François Ozon a mai fost nominalizat la Ursul de aur la Berlinale 2000, pentru Gouttes d'eau sur pierres brûlantes (2000) şi la Premiile César 2013 pentru "Cel mai bun regizor", "Cel mai bun film" şi "Cel mai bun scenariu adaptat", pentru Dans la maison (2012). Acesta din urmă a fost distribuit în România tot de Independenţa Film, în mai 2013.


Marine Vacth, primul rol principal într-un lungmetraj

Actriţa Marine Vacth are 24 de ani, iar Isabelle din Jeune & jolie este primul ei rol principal într-un lungmetraj. În schimb, nu este prima oară când interpretează un personaj numit aşa. În 2012 Marine Vacht a jucat în filmul Ce que le jour doita là nuit, o poveste din Algeria anilor '30, un personaj numit identic: Isabelle.

Marine Vacht a fost sfătuită de regizorul François Ozon să-şi lase părul mai lung şi să se mai îngraşe câteva kilograme.

"Isabelle nu este obsedată de cum arată şi nici de tendinţele din modă", spune Marine Vacht despre personajul ei. "Ea devine fermecătoare şi sexy abia din momentul în care începe să lucreze ca prostituată. Nu este neapărat o femeie frumoasă a zilelor noastre. Este pur şi simplu o femeie frumoasă. O frumuseţe atemporală. François nu a intenţionat ca filmul să fie un studiu sociologic asupra trendului ultimilor ani, al studenţilor ce practică prostituţia pentru a-şi câştiga existenţa."

--------------------------

Jeune & Jolie este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, cum ar fi La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Melancholia, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.

anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: François Ozon Cu: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus