aprilie 2014
Festivalul de film Cannes, 2014
Scurtmetrajul Trece şi prin perete în regia lui Radu Jude a fost selecţionat în secţiunea Quinzanne des Réalisateurs din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul de pe Croazetă va avea loc luna viitoare, în perioada 14 - 25 mai 2014.

Regizorul Radu Jude se întoarce la Cannes cu un nou scurtmetraj după ce O umbră de nor a avut premiera mondială în 2013 în cadrul aceleiaşi secţiuni. Scenariul filmului Trece şi prin perete poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu s-a ocupat de montaj în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia Adi Cristea, costumele Maria Pitea.

Din distribuţie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaşte din multipremiatul lungmetraj Toată lumea din familia noastră (regia Radu Jude), Ion Arcudeanu, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu şi Alecu Jude. Scurtmetrajul  este o adaptare liberă după povestirea În magazie de A.P Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producători Radu Jude şi Ada Solomon.

Radu Jude este regizor al unor scurtmetraje câştigătoare a numeroase premii: Lampa cu căciulă şi Alexandra. Lungmetrajul de debut, Cea mai fericită fată din lume, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, Toată lumea din familia noastră, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în aprilie 2013.

Toată lumea din familia noastră a obţinut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu - Bayard d'Or - şi premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi premiul pentru regie, alături de premiul publicului la B-EST IFF.

În prezent, regizorul Radu Jude se pregăteşte de cel de-al treilea lungmetraj Aferim!, film care va intra în producţie la mijlocul lunii iunie 2014. În plus, regizorul are în pregătire şi un alt proiect cinematografic: Inimi cicatrizate, o adaptare după Max Blecher.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul secţiunii Quinzane des Réalisateurs au fost prezenţi regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc şi Jean-Pierre Dardenne.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus