aprilie 2014
Festivalul de film Cannes, 2014
Criticul de film Andrei Rus va face parte din Juriul Révélation France 4 ṣi va participa la ediţia 2014 a Semaine de la Critique în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Invitaţia adresată tânărului critic de film din România este urmarea unui selecţii organizate de Semaine de la Critique în colaborare cu Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român, selecţie deschisă criticilor cu vârste cuprinse între 22 şi 30 de ani. Alături de colegi din Argentina, Franţa şi Mexic, Andrei Rus va face parte din juriul care, prezidat de cineasta franceză Rebecca Zlotowski, va decerna Premiul Révélation France 4 unuia dintre lungmetrajele din competiţie. 

Andrei Rus urmează să supervizeze, de asemenea, lucrările Jury jeune TV5MONDE la ediţia 2014 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va acorda Premiul TV5MONDE celui mai bun film francofon de la TIFF şi va prezenta la Bucureşti, în cadrul Festivalului Filmului Francez, o parte din  pelicule proiectate în 2014 la Cannes.

Fondator şi redactor-coordonator al revistei Film Menu, Andrei Rus a publicat cronici de film în publicaţiile Re:publik, Time Out Bucureşti şi pe site-ul www.liternet.ro. A participat în calitate de curator, organizator sau membru în juriu la mai multe festivaluri de film din România şi din străinătate. Este lector la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", unde predă analiza, istoria şi teoria filmului.

Semaine de la Critique s-a dedicat, de la începuturile sale, descoperirii tinerelor talente în cinema. Creatǎ de Sindicatul Francez al Criticii de Cinema în 1962, secţiunea onorează prima ṣi a doua operǎ a cineaṣtilor din întreaga lume. În decursul timpului, La Semaine de la Critique a distins cineaşti precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-wai, Jacques Audiard, Guillermo del Toro, François Ozon, Alejandro Gonzáles Iñárritu, Gaspar Noé sau, mai recent, Rebecca Zlotowski, Valérie Donzelli ṣi Jeff Nichols.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus