Ele.ro / iunie 2005
Diarios de motocicleta
Doi tineri, frumoşi şi nebuni, Ernesto Guevara de la Serna şi Alberto Granado, pleacă în căutarea aventurii, călare pe o motocicletă răpciugoasă la fel ca Rocinante, La Poderosa. Un Don Quijote şi un Sancho Panza ai anilor '50. Scopul călătoriei? Să străbatem 8000 km în 4 luni. Metoda: Improvizaţie Obiectivul: Să explorăm continentul latino-american pe care îl ştim doar din cărţi.

Curiozitatea îi ghidează pe harta Americii de Sud şi călătoresc de dragul călătoriei... prin Argentina, Columbia, Peru, Venezuela şi Cuba pentru că sunt avizi de nou, pentru că sunt tineri şi aventura le furnică prin vine.

Povestea, lipsită de fapte eroice sau aventuri amoroase în exces, ne arată doi prieteni pe care tinereţea îi împinge să pornească într-o lungă călătorie şi care se transformă pe parcursul filmului într-un voiaj iniţiatic în care tînărul şi sincerul Che Guevara îşi defineşte personalitatea şi idealurile revoluţionare de mai tîrziu. Acestea sunt anticipate prin discursul lui Ernesto la împlinirea a 24 de ani: Credem, cu atît mai mult după această călătorie, că separarea Americii în naţionalităţi nejustificate şi îndoielnice este complet fictivă. Suntem un singur neam amestecat, din Mexic pînă la Strâmtoarea Magellan.

Deci, încercînd să mă eliberez de orice sarcină legată de naţionalitate ridic un toast pentru Peru şi America unite.

Filmul seamănă pe alocuri cu un documentar despre America Latină. Este vorba despre o succesiune ameţitoare de peisaje feerice şi figuri autentice din cele şase ţări în care a fost filmată pelicula. Doi tineri, solidari, ce interacţionează cu oameni din diverse locuri pe parcursul călătoriei şi se disting prin conştiinţa socială ce se conturează încet-încet, umor fin şi autoironie, aceasta este radiografia filmului Diarios de motocicleta.

Un film bazat pe jurnalele celor doi, (Notas de viaje - Ernesto Guevara şi Con el Che por Latinoamerica - Alberto Granado) distins cu premiul OSCAR 2005 pentru cea mai bună melodie originală, Premiul BAFTA 2005 pentru cel mai bun film străin, 2004 Cannes: Francois Chalais Award for Director Walter Salles
Regia: Walter Salles Cu: Gael Garcia Bernal, Rodrigo De la Serna, Mercedes Moran

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus