Film Menu / mai 2014
Red Army
Nu sunt multe de spus despre documentarul Red Army, prezentat în cadrul Competiţiei Oficiale, Cannes 2014, dar în afara concursului, decât că e surprinzătoare selecţia lui într-un astfel de festival. Filmul e o reconstituire convenţională - prin imagini de arhivă şi interviuri - a carierei sportive a unuia dintre eroii hocheiului mondial, Slava Fetisov, multiplu câştigător mondial şi olimpic, împreună cu echipa Uniunii Sovietice din anii '70, '80 şi '90. Prezentând urcuşurile şi coborâşurile acestuia - de la înfrângerea conotată politic în faţa echipei americane, la Olimpiada de iarnă din 1980, la greutăţile îndurate ulterior de jucătorii sovietici din cauza antrenamentelor dure impuse de Viktor Tikhonov, până la emigrarea lor masivă, în anii '90, în Statele Unite ale Americii - Red Army nu ocoleşte niciunul dintre clişeele documentarului biografic, menţinând un ton uşurel, potenţând prin intermediul coloanei sonore şi a zoom-ului dramatismul fiecărei emoţii puternice a vreunuia dintre cei intervievaţi şi, în general, confecţionând o odă la adresa protagonistului şi a valoroşilor săi coechipieri.

Singurul element pe care îl găsesc oarecum inedit în cazul acestui film - altfel, banal - este lumina exclusiv pozitivă în care îl surprinde pe Fetisov, actualmente ministru al sportului în cabinetul Putin. De altfel, realizatorul american Gabe Polsky, care prezintă cronologic cariera fostului campion, păstrează revelaţia pentru ultimele minute ale filmului, adoptând şi de această dată, fără un minim discernământ, poziţia auto-laudativă a protagonistului său. Astfel, dacă ar fi să dăm crezare afirmaţiilor lui Fetisov, acesta a rămas un erou care luptă pentru binele ţării sale, cu aceeaşi energie inepuizabilă din perioada sportivă, dormind câte 4 ore pe noapte şi lucrând încontinuu pentru a contribui la construirea de săli sportive pentru viitorii campioni etc, etc. Dacă Red Army ar fi fost un film realist sovietic, ar fi fost cel puţin antrenant, dar găsesc această combinaţie de pompozitate hollywoodiană cu propagandă nu doar plictisitoare, ci de-a dreptul ridicolă.

Red Army
SUA, Rusia 2014
regie Gabe Polsky
imagine Svetlana Cvetko, Peter Zeitlinger
cu Vyacheslav Fetisov, Scotty Bowman

Regia: Gabe Polsky Cu: Scotty Bowman, Mark Deakins, Vyacheslav Fetisov

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus