România Liberă / iunie 2005
Moartea domnului Lăzărescu
La recent încheiata ediţie a Festivalului Internaţional de Film Alba Regia, care s-a desfăşurat între 6 şi 12 iunie la Székesféhérvár, lîngă Budapesta, Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu a primit Premiul pentru cel mai bun film.

Unul dintre membrii juriului, selecţionerul suedez Thom Palmen, l-a numit "un film mare". Premiul "Un Certain Regard" obţinut la Cannes era evident că urma să deschidă filmului un mare alai pe la festivaluri. La TIFF Cluj-Napoca a primit cele mai multe distincţii iar după Alba Regia va pleca într-un amplu periplu care va cuprinde festivalurile de la: München, Pesaro, La Rochelle, Bruxelles, Ierusalim, Zagreb, Edinburgh, Sarajevo, Toronto, Hamburg, Chicago, Pusan (doar pînă în luna octombrie).

Festivalul de la Alba Regia este organizat de un critic de film născut în România, Blanka Elekes Szentágotai. La selecţia filmelor a participat şi criticul de film Mihai Chirilov.

La Alba Regia a fost arătat şi Lost and Found, pachetul de şase scurtmetraje realizate de tineri cineaşti est-europeni, printre care şi de Cristian Mungiu, autorul lui Turkey Girl.
Regia: Cristi Puiu Cu: Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Spahiu, Doru Ana

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus