Nu, nu-i un preambul la ediţia de peste şase ani ci un soi de clasament cernut din ce-a apucat cronicarul să vadă în patru zile de festival. Ceea ce explică absenţa unor Oldboy, La Zizanie, Moartea domnului Lăzărescu, Thesis, Layer Cake, Diva, Institute Benjamenta, Infernal Affairs etc., văzute pe alte meleaguri sau/şi cu alte ocazii. Aşadar...
1. SONGS FROM THE SECOND FLOOR
Colecţie de tablouri static/groteşti marca Roy Andersson. Flagelare, alienare, isterie colectivă - Terry Gilliam ar fi fost mândru. O capodoperă absurdă ("Preaiubit fie cel ce stă jos!"), cu accent pe capodoperă.
2. SAVE THE GREEN PLANET!
Amestec sud-coreean de thriller SF, thriller sadic şi thriller parodic, iniţial aberant, mai apoi trepidant, în final exuberant. Imparabil.
3. WHISKY
Premiant uruguayan pentru vârsta a 3-a, jumătate Kaurismaki, jumătate Stranger than Paradise, dar jumătăţile bune. Sec în exprimare, nu şi în idei.
4. SILMIDO
Super-producţie sud-coreeană, super studiată şi super eficientă. They were expendable...
5. LE CALVAIRE
Titlu just. Begianul debutant Fabrice Du Welz amestecă Deliverance şi Straw Dogs, profită de prezenţa noilor embleme ale cinematografului extrem francofon (Philippe Nahon, Jo Prestia) şi obţine un horror rural cu final... carnal. Dansul din crâşmă e scena anului.
6. HOWL'S MOVING CASTLE
Un Miyazaki clasic (impresionant vizualiceşte), dar puţin pe pilot automat. Sub Chihiro, adică.
7. MAREBITO
Ca mai toate horrorurile japoneze recente (Ringu, Dark Water), un film despre părinţi şi copii turnat într-o săptămână cu imaginaţie cât un an de Hollywood. Poftă bună!
8. THE YES MEN
Formidabil nu e că băieţii lui Michael Moore şi-au bătut joc nemilos de felurite corporaţii, formidabil e că idioţii ăia le-au ascultat cuvântările aberante serioşi şi gânditori!
9. PALINDROMES
Palindrom înseamnă că se citeşte la fel şi de la cap şi de la coadă. Todd Solondz înseamnă că se cam pierde între pretenţiozităţi, dar un film care tratează avorturi şi pedofili cu aceeaşi nonşalanţă cu care citează din Freaks sau Night of the Hunter nu poate fi ignorat. Nu acum.
10. DARK HORSE
Semi-improvizaţie daneză compusă de Dagur Kari, în alb/negru şi cu intertitluri a la Kevin Smith cca 1994. Adorabil ca film de debut, relativ caraghios după Noi albinoi.