România Liberă / iunie 2005
Prezenţa cineastului Francis Ford Coppola la Bucureşti la sfîrşitul săptămînii trecute nu s-a datorat premierei filmului Modigliani de Mick Davies, turnat în studiourile MediaPro, unde marele cineast a venit împreună cu soţia sa. Francis Ford Coppola plănuieşte să realizeze un film în România, acesta fiind şi motivul vizitei sale de acum şase luni.

Atunci s-a întîlnit cu studenţii de la UNATC, dar a vizitat şi Piatra Neamţ şi Bacăul şi a avut primele contacte cu peisajul cinematografic românesc. Dorinţa lui e să ecranizeze nuvela »Tinereţe fără tinereţe» de Mircea Eliade, autor pe care l-a cunoscut demult, prin intermediul unei fete pe care o iubise la 17 ani. Povestea fantastică a lui Dominic Matei, care după ce e lovit de fulger devine nemuritor, l-a fascinat pe cineastul care pentru scrierea scenariului s-a documentat citind şi basmul lui Petre Ispirescu »Tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte».

Filmările sunt programate să înceapă în cursul acestei toamne şi vor avea loc atît în România (la Bucureşti şi Piatra Neamţ), cît şi în Elveţia şi, probabil, India. Echipa de actori nu este încă definitivată. Sunt vehiculate numele lui Mihai Mălaimare jr. pentru imagine, ca şi cele ale lui Călin Papură pentru scenografie şi Gloria Papură pentru costume. Pentru Francis Ford Coppola, unul dintre »greii» cinematografului mondial, realizarea acestui film este, aşa cum a declarat în luna ianuarie, rodul unui demers mai degrabă spiritual, de descoperire a propriului adevăr.
Regia: Mick Davis Cu: Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Hippolyte Girardot

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus