septembrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
 Unul dintre cele mai puternice filme lansate în 2014 la Cannes, Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghinţev, participă la cea de-a cincea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Patria, Cinema Studio şi Elvira Popescu.
 După o ediţie cu peste 11.000 de spectatori şi majoritatea proiecţiilor de seară sold-out, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei. Zeci de premiere, unele introduse de cineaşti de renume, elogiaţi anul acesta la Cannes, masterclass-uri, retrospective şi evenimente speciale îi vor ţine în priză pe spectatori. 

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes şi descris, fără rezerve, drept "capodoperă" de The Guardian şi alte mari publicaţii ale lumii, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 26 octombrie 2014, într-o seară de gală la Bucureşti. Unul dintre marii favoriţi la Palme d'Or, filmul lui Andrei Zviaghinţev este o incursiune în Rusia contemporană, o ţară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferenţa, corupţia şi politica de intimidare a statului.


Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporţii neaşteptate, scene de umor negru şi absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate. Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relaţia statului cu cetăţenii, dar reflectă şi o realitate cotidiană pe malul Mării Barents - adeseori, aici eşuează balene, iar carcasele lor uriaşe zac printre stânci.

Leviathan, al cărui scenariu, inspirat din întâmplări reale din Rusia, este semnat de regizor şi de Oleg Neghin, nu va putea rula în forma originală în cinematografele ruseşti, din cauza legii care interzice înjurăturile în spaţiul public, impusă de guvernul lui Vladimir Putin. Andrei Zviaghinţev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani ruşi. În 2003, a câştigat Leul de Aur la Veneţia, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d'Or în 2007, şi Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011. "Până în acest punct, nu e nici o îndoială că Zviaghinţev e unul dintre maeştrii contemporani", scria recent The Telegraph. Leviathan va fi distribuit în România de Voodoo Films.


Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut parte de o proiecţie specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi Puiu, Jean-Luc Godard şi Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film care încearcă să recompună imaginea unui oraş şi a unei părţi a Europei care încă se vindecă după război. Potrivit Variety, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soţi, jucaţi de Marian Râlea şi Valeria Seciu, înşiră clişee despre diverse naţiuni şi etnii, este cel mai amuzant din întregul omnibus. Bridges of Sarajevo va fi distribuit în România de Digital Cube.


Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima ediţie şi a revenit constant la Bucureşti, în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câştigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră.

La ediţiile trecute, Les Films de Cannes à Bucarest i-a avut ca invitaţi pe Abdellatif Kechiche, regizorul premiat cu Palme d'Or pentru La vie d'Adele, actriţa Sandrine Bonnaire, regizorii Gaspar Noé, Elia Suleiman, Amat Escalante, Matteo Garrone, Kornél Mundruczó şi Sergei Loznitsa. În 2013, o amplă retrospectivă i-a fost dedicată regizorului Maurice Pialat, în prezenţa producătoarei Sylvie Pialat. 

Ediţia a cincea este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Detalii despre filme, în curând pe: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus