Documentarele vorbesc despre personalităţi sau evenimente uimitoare, dar reale, cu substanţă şi încărcătură de tipul celor căutate cu adevărat de public într-o sală de cinema. Materialele video împletesc poveşti cu tâlc cu personaje inedite, îmbrăcate fiind de-o viziune regizorală autentică. Poveşti ce merită văzute, ele se disting de alte filme, după caz, printr-un subiect bine documentat istoric, prezentând nimic altceva decât realitatea prin mijloace plastice făcute să ţină audienţa lipită de scaune. Acestea se vor împărţi în două secţiuni din cadrul festivalului, una principală şi alta studenţească, urmând ca în funcţie de acestea să fie acordate premii în ultima zi de festival, când va avea loc decernarea aşteptată. Cu ajutorul acestor filme, asociaţia culturală Docuart îşi propune să demonstreze, după cum şi-a propus pentru această ediţie de festival, că România nu doar poate, ci şi face documentar.
Feedback-ul bun primit în ediţiile precedente a determinat Docuart să prindă curaj şi să desfăşoare noi alte acţiuni interactive, paralel cu proiecţiile de filme, pe un interval mai lung de timp. Astfel, sunt aşteptate 5 zile pline, cu un program generos, cu întâlniri cu personalităţi cinematografice, lungi discuţii plăcute şi alte câteva surprize care să completeze tabloul final. Pe scurt, urmează un festival cu de toate, care să întregească experienţa tuturor celor ce calcă pragul Cinematecii, prin sesiuni de masterclass, pauze preţioase de socializat, de ce nu, între cei cu interese comune, muzică, mici activităţi şi mai ales, multe, multe filme documentare excelente.
Filmele premiate la Docuart Fest 2014 vor pleca prin ţară într-un circuit cultural, anume Caravana Docuart, în primăvara lui 2015.
Publicul poate urmări gratuit documentare din secţiunea competiţională principală şi din cea studenţească. Alternând cu filmele din cele două secţiuni, există şi proiecţii ale unor documentare renumite, în afara competiţiei. După fiecare film sunt programate sesiuni de Q&A, discuţii interactive între oamenii din spatele ecranului şi cei din sală. De asemenea, trei personalităţi instruite într-ale cinematografiei şi mass-mediei vor susţine masterclass-uri pe teme atent alese, abordând subiecte de real interes pentru toţi.
Proiecţii documentare studenţeşti UNATC
Miercuri, 2 octombrie 2014, ora 17:00
Rio 2016 - R. Bianca Rotaru (29 min)
City Tour - R. Andrei Nicolae Teodorescu (57 min)
Alex - R. Delia Pântecan (19 min)
Deschiderea Festivalului
Miercuri, 2 octombrie 2014, ora 19:30
Gala de deschidere Docuart Fest, ediţia a lll-a (Intrarea pe bază de invitaţie)
Proiecţie film documentar Pădurea - R.: Siniša Dragin (2014, 74 min)
Competiţia studenţească
Joi, 2 octombrie 2014, ora 14:00
Iulian - R: Alexandru Mironescu (10 min.)
Documentarul prezintă portretul unei existenţe fără rădăcini. Este vorba despre un copil crescut într-un orfelinat din România. Iulian se hotărăşte să fugă de la casa de copii, în căutarea unei vieţi pe cont propriu. Ajuns în Bucureşti, el se confruntă cu consecinţele deciziei luate. Odată cu ele apar noi prieteni, care nu ezită să-şi implice familiile în încercarea de a-l ajuta. Va reuşi Iulian să-şi atingă scopul?
Joi, 2 octombrie 2014, ora 14:40
Pe deal - R: Anca Păunescu (23 min.)
Filmul aruncă o privire asupra vieţii uneia dintre ultimele aşezări izolate şi arhaice din munţii României. Este portretul unui loc unde existenţa are un înţeles diferit, iar timpul se scurge altfel. Viaţa este simplă şi dură, pământul şi natura îşi impun propriile reguli, dar oamenii îşi rezervă un sens al libertăţii şi al serenităţii aproape uitat de omul modern. Nu este vorba doar de un alt univers, ci şi de o altă abordare a lumii, ce se apropie de un sfârşit.
Joi, 2 octombrie 2014, ora 15:15
Vibraţia - R: Germain Kanda (14 min.)
"Ne înconjoară şi, mai mult decât atât, ea există în interiorul nostru". O expunere a fenomenului vibraţiei, pornind de la teoria fizică şi descriindu-l prin variatele sale modalităţi de manifestare şi percepţie, precum instrumente muzicale, voce umană, dans, stări sau chiar materie. O trecere captivantă prin lumea noastră fizică şi spirituală.
Joi, 2 octombrie 2014, ora 15:45
Sorin Chifiruc: Compromis - R: Alexandru Badea (43 min.)
Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground româneşti, vorbeşte, printre multe alte lucruri, despre viaţa lui personală şi cariera muzicală. Spumos, viu, un personaj!
Joi, 2 octombrie 2014, ora 17:00
Borica - R: Lorand Lorincz (15 min.)
Dansul este un limbaj aparte, care nu se poate exprima cu ajutorul cuvintelor. La marginea oraşului Braşov, într-un sătuc numit Zizin, 20 de tineri feciori, în ciuda frigului şi a zăpezii, merg din casă în casă şi dansează boriţa cât e ziua de lungă. Această veche tradiţie, care stârneşte atenţia sătenilor, vine cu foarte multă pregătire şi repetiţii ale dansului. Filmul prezintă tot acest proces, de la pregătiri până la împărţirea banilor.
Joi, 2 octombrie 2014, ora 17:20
George - R: Alexandra Coca-Cozma (18 min.)
Documentarul urmăreşte povestea lui George, care reuşeşte să surprindă cu talentul său. Este o poveste emoţionantă despre un copil de 12 ani, nevăzător, inteligent şi pianist talentat, un luptător şi un model demn de urmat. George iubeşte cu tot sufletul ceea ce face, iar filmul prezintă unul dintre cele mai importante momente din viaţa lui - participarea la un concert alături de o formaţie românească apreciată, Voltaj. Solistul trupei pătrunde în lumea lui George, o lume care îţi poate schimba pentru totdeauna valorile şi modul de a te raporta la oameni şi la viaţă.
Joi, 2 octombrie 2014, ora 18:00
REVIS - R: Ioana Agatha Paltinel (21 min.)
În centrul de pregătire pentru o viaţă independentă a persoanelor cu handicap REVIS Hârlău, există locuinţe protejate, unde se asigură servicii sociale gratuite şi sunt găzduiţi temporar 12 adulţi cu handicap, care sunt ajutaţi să îşi ducă la bun sfârşit integrarea socio-profesională. Aceşti beneficiari duc o viaţă normală, participând la ateliere special organizate: de grădinărit, croitorie, brutărie etc. Filmul prezintă modul absolut firesc în care aceste persoane cu handicap se raportează la viaţa cotidiană, trăind decent, oarecum prin propriile forţe.
Joi, 2 octombrie 2014, ora 18:40
Dacă 6 ar fi 9 - R: Ivana Mladenovic (33 min.)
Filmul pune în discuţie graniţa dintre realitate şi ficţiune. Rezultă un portret excentric al unui om care a făcut închisoare, un protagonist agitat, care se transformă într-un cuceritor, ponosit ghid prin satul Vama.
Joi, 2 octombrie 2014, ora 19:45
O altă zi a omenirii - R: Alexandru Vlad (17 min.)
Filmul prezintă terifianta poveste trăită de Charles Wratto, un fost copil-soldat în Războiul Civil din Liberia. Printr-un colaj alcătuit din diferite amintiri, documentarul-portret construieşte imaginea războiului, ale cărui cicatrici se regăsesc şi astăzi în sufletele victimelor. De la strategiile de manipulare şi transformare a copiilor în maşini de ucis, fără regrete, până la condiţiile de igienă sau alimentaţie rupte din universul irealului, povestea se împleteşte într-un tot unitar, meditând asupra fundamentelor brute ale liniilor de front, acolo unde conceptul de umanitate îşi pierde conturul. Filmul se constituie într-o polemică între vocea interioară a personajului intervievat şi adresarea sa directă, către public, urmărind o accentuare a mesajului oral prin imagini poetice, ce generează starea necesară asimilării informaţiilor. Se accentuează ideea că umanitatea, ca concept social, politic, educaţional şi filosofic, există doar atâta timp cât nevoile fundamentale ale indivizilor, reprezentanţi ai majorităţii, sunt satisfăcute.
Proiecţiile sunt urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii filmelor.
Competiţia principală
Joi, 2 octombrie 2014, ora 20:30
Al doilea joc - R: Corneliu Porumboiu (97 min.)
Filmul prezintă un meci de fotbal între Steaua şi Dinamo, care a avut loc pe 3 decembrie 1988. Tatăl regizorului a fost atunci arbitru principal. După 25 de ani, între cei doi ia naştere o discuţie, atunci când aceştia urmăresc partida de pe o casetă VHS. Discuţia ne poartă în trecut, nuanţând amintirile tatălui şi ale fiului şi scoţând la suprafaţă problematici ale societăţii din acea vreme.
Vineri, 3 octombrie 2014, ora 14:00
Cântece pentru un muzeu - R: Eliza Zdru (63 min.)
Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli şi papu Miciu, patru bătrâni cântăreţi de muzică polifonică în tradiţia de secole a comunităţii aromânilor fârşeroţi, călătoresc pentru a susţine concerte şi a-şi promova primul şi singurul lor album, înregistrat împreună cu Grigore Leşe. Pe drum, ei meditează cu umor la zilele bune de altădată, la prezentul îndoielnic şi la moartea din ce în ce mai apropiată. Un road movie în spaţiu şi timp, care ne poartă înainte, de la un concert la altul, şi înapoi, la poveştile trecutului, pe care bătrânii cântăreţi îl compară cu un prezent total diferit, un prezent care anunţă dispariţia tradiţiei muzicii polifonice, odată cu amintirile lor tot mai şterse.
Vineri, 3 octombrie 2014, ora 15:45
Aici Nora Iuga - R: Vlad Rotaru (75 min.)
Filmul este un documentar emoţionant realizat în perioada 2008-2014, la Bucureşti şi Berlin, care oferă, generos, o avalanşă de informaţii atât despre omul Nora Iuga, cât şi despre scriitoarea şi traducătoarea Nora Iuga. O regăsim pe Nora Iuga la Bucureşti, în apartamentul ei, înconjurată de cărţi, într-un fotoliu mare, în faţa unei mese pe care se află, pe lângă cărţi, o agendă telefonică, foi peste foi cu notiţe, fragmente în lucru şi o maşină de scris. Ne arată "comorile" ei, vorbindu-ne despre soţul ei, poetul George Almosnino, citind din poemele lui, povestindu-ne despre Tiberiu, fiul său, balerin - maestru de balet la Opera Naţională Bucureşti -, despre bucuriile şi tristeţile sale, despre momentele bune şi cele mai puţin bune. O surprindem în Berlin, pe străzi, în faţa unor bordeluri, povestind cum căuta, în primul an în oraşul german, femei frumoase şi nu găsea. Filmul te poartă înainte şi înapoi, te plimbă prin spaţii şi prin timp, intercalează confesiunile Biancăi Burţa-Cernat, Corinei Sabău, ale lui Octavian Soviany şi Constantin Abăluţă despre Nora Iuga, printre propriile ei mărturisiri. "Acest film vine să demonstreze că, acolo unde literatura a câştigat, teatrul a pierdut".
Vineri, 3 octombrie 2014, ora 17:45
Maria - R: Claudiu Mitcu (19 min.)
O poveste extrem de emoţionantă despre ultimele ore din viaţa unei bătrâne căreia rudele şi prietenii îi pregătesc cea din urmă călătorie. Batrâna Maria moare în patul ei. Conform tradiţiei populare, în jurul ei s-au strâns alte femei, care îi veghează, cu grijă, ultima suflare, încercând să-i ofere alinare. Vorbesc între ele, amintindu-şi poveşti din trecutul Mariei. Maria este o mărturie tulburătoare despre puterea vieţii.
Vineri, 3 octombrie 2014, ora 18:45
Coreea de Nord, nimic de invidiat - R: Adelin Petrişor (20 min.)
Documentarul prezintă modul în care regimul de la Phenian a ţinut să marcheze 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir-sen, fondatorul dictaturii nord-coreene: lansarea unei rachete balistice, ample demonstraţii populare şi o faraonică paradă militară. Reportajul reuşeşte să surprindă crâmpeie de viaţă din "cea mai închisă ţară din lume", unde rezistă singura dictatură ereditară de pe planetă.
Vineri, 3 octombrie 2014, ora 20:00
Afacerea Tănase - R: Ionuţ Teianu (56 min.)
Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză "Afacerea Tănase" (Paris, 1982). Personajele principale - disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu - participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, fiind susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.
Sâmbătă, 4 octombrie 2014, ora 14:00
The Bed Is Broken - R: Raluca Răcean Gorgos (24 min.)
"Aici este toboganul... aici este închisoarea pentru copilaşi... o pisică... un iepuraş... două stele pe cer...". O copilărie pierdută. The Bed Is Broken spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii, de 11 şi 14 ani, din Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinşi între un teren de joacă violent şi un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.
Sâmbătă, 4 octombrie 2014, ora 15:00
În spatele cortinei - R: Bogdan Mustaţă (50 min.)
Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali. Astfel, prin În spatele cortinei, realizatorii doresc să prezinte povestea comunizării forţate a României, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societăţii din perioada 1944-1951: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale şi decapitarea armatei, la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.
Sâmbătă, 4 octombrie 2014, ora 16:15
După tăcere - România/Franţa - R: Vanina Vignal (96 min.)
După tăcere tratează modul în care efectele dictaturii sunt încă extrem de vii, chiar şi după căderea lui Ceauşescu. Un film despre abuzurile statului, despre frică, despre cum se transmite tăcerea de la o generaţie la alta. Un film despre spaţiul bântuit de fantomele trecutului, fapt ce face viaţa, în prezent, aproape imposibilă. Trei generaţii zidite în tăcere. Moştenirea negării, căci nimic nu a revenit la locul său de drept şi nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.
Sâmbătă, 4 octombrie 2014, ora 18:20
Bucureşti, unde eşti? - R: Vlad Petri (76 min.)
La 23 de ani de la revoluţie, oamenii se întorc în stradă, recucerind spaţiul public. Vlad Petri le urmăreşte poveştile pe o perioadă de un an, de la primele zile ale protestelor până în zilele referendumului pentru demiterea preşedintelui. Ce au în comun un fost ofiţer de poliţie, un dresor de câini, fondatorul unui partid politic şi protestatarii antiguvern? Acesta nu e un film didactic despre un eveniment politic, ci mai degrabă un portret intim, personal, despre oameni şi poveştile lor din stradă. Un film despre o lume confuză, aflată într-o continuă tranziţie între un trecut comunist şi un viitor incert.
Sâmbătă, 4 octombrie 2014, ora 20:15
Experimentul Bucureşti - R: Tom Wilson (67 min.)
În 1989, România a suferit o lovitură de stat. Serviciile secrete ştiau ce urmează şi s-au pregătit. Pentru a ajuta oamenii să dezvolte abilităţi pentru piaţa liberă, au pus la cale un proiect secret de inginerie psihologică, bazat pe tehnici inedite. Experimentul Bucureşti este primul expozeu care vorbeşte despre ce s-a întâmplat cu adevărat în 1989. După revoluţie, în România a apărut o nouă generaţie de antreprenori, care s-au îmbogăţit peste noapte folosind acele tehnici experimentale care modificau motivaţiile fundamentale ale omului. Succesul unor asemenea oameni de afaceri este dovada eficacităţii a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de "Experimentul Bucureşti". Filmul urmăreşte povestea primului om care a făcut parte din acest experiment, Andrei Juvină. Filmul arată cum experimentul a distrus relaţia pe care acesta o avea cu fosta lui parteneră, Carmen Anton. Cu toate acestea, experimentul nu a avut loc niciodată. Experimentul Bucureşti este o ficţiune. Filmul însuşi este o ficţiune a istoriei unei Românii după revoluţie, văzută prin ochii unui cuplu. Acesta este un documentar lipsit de onestitate în mod intenţionat, făcut pentru o ţară în care istoria adevărată a anilor revoluţiei nu a fost scrisă încă: în cuvintele de încheiere ale filmului, România este o ţară care încă îşi scrie propria istorie adevărată.
Proiecţiile sunt urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii filmelor.
În afara competiţiei
Proiecţie documentare despre artă
Duminică, 5 octombrie 2014, ora 12:00
Brâncuşi - R.: Cornel Mihalache (1996, 77 min)
Documentarul creat de Cornel Mihalache în 1996 este, deşi indirect, pe de o parte, una din primele încercări împlinite de a deconstrui imaginea patriotardă a unui Constantin Brâncuşi nu demult acceptat de cultura autohtonă, însă cu preţul angajării operei acestuia în discursul naţionalist al vremii, iar pe de altă parte, o exegeză de pionierat care îl replasează pe Brâncuşi în proximitatea de drept a avangardei.
Duminică, 5 octombrie 2014, ora 13:45
Statuile nu mor. Eu da? - R.: Francisc Mraz (2014, 45 min)
Duminică, 5 octombrie 2014, ora 15:00
Inima mea de lut... Ion Nicodim - R.: Laurenţiu Damian (2013, 37 min)
Retrospectivă Florin Iepan
Duminică, 5 octombrie 2014, ora 16:15
Zece minute cu clasa muncitoare - R. Florin Iepan (1994, 11 min)
Povestea unei întreprinderi, Semănătoarea, în care clasa muncitoare iese din scenă după ce propaganda dominase 50 de ani. Muncitorii îşi luau rămas bun de la poporul român: muncitorul adevărat, comunist, murdar, harnic, cinstit în felul său. În decorul fabricii decrepite, printre utilaje ruginite discursul când delirant, când nostalgic al protagoniştilor portretizează o lume pe cale dispariţie. Un portret al unei lumi pe cale de dispariţie. Acestea sunt ultimele zece minute.
Duminică, 5 octombrie 2014, ora 16:30
Născuţi la comandă: Decreţeii - R. Florin Iepan (2004, 68 min)
Documentarul prezintă povestea decretului nr. 770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege.
Florin Iepan: "Două milioane de români s-au născut din cauza acestui decret, printre care şi eu, şi tu, şi atâţia. 11.000 de femei au murit din cauza septicemiei. Şi numărul e luat din statisticile oficiale. Decretul a fost până la urmă un eşec, pentru că în anii \'80 s-a ajuns la aceeaşi natalitate ca înainte de \'66. Dar până la urmă s-a născut o generaţie care azi e viitorul ţării. Mi-am propus să prezint oamenii într-o formă frumoasă. În definitiv, e vorba de naşterea generaţiei mele". (România liberă, 11 decembrie 2003)
Gala de premiere
Gala de premiere Docuart Fest 2014
Retrospectivă Florin lepan (continuare)
Duminică, 5 octombrie 2014, ora 20:15
Odessa - R. Florin Iepan (2013, 56 min)