octombrie 2014
Festivalul Docuart Fest, Bucureşti, 2014
Festivalul de Film Documentar Românesc Bucureşti Docuart Fest şi-a desemnat, duminică, 5 octombrie 2014, câştigătorii competiţiei. 

Juriul format din Francisc Mraz, Marian Ţuţui şi Thomas Ciulei au decis să acorde marele premiu documentarului Afacerea Tănase în regia lui Ionuţ Teianu pentru abilitatea construcţiei în 3 etape contrastante a protagonistului securist. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.


Premiul a fost oferit de sponsorul principal, Maxbet: "Suntem bucuroşi că am putut veni în sprijinul acestei iniţiative culturale şi că am devenit parte a unui fenomen care se dezvoltă văzând cu ochii. Susţinem asociaţia culturală Docuart pentru grija pe care le-o poartă tinerilor, avântul pe care îl aduce şi determinarea de a promova valori ale cinematografiei româneşti. Aici avem ceva în comun, la Maxbet formăm tineri şi îi creştem. Le creăm oportunităţi de muncă şi învăţăm cum să reuşim împreună. Acest punct comun întreţine colaborarea cu Docuart şi şansa de a construi pentru viitor, ţinând aproape oameni tineri, spontani şi dedicaţi", Gherghina Ionescu, administrator Maxbet.

Secţiunea competiţională principală Docuart Fest

Premiul pentru cea mai bună regie din secţiunea principală s-a acordat tot filmului Afacerea Tănase, în regia Ionuţ Teianu, pentru claritatea cu care reconstituie comanda securităţii de asasinat a dizidenţilor români, Tănase şi Goma.

Premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat filmului Aici Nora Iuga în regia lui Vlad Rotaru, imaginea Un cristian, Vlad Rotaru, Cezar Gheorghe şi Nicu, pentru capacitatea de a surprinde ubicuitatea personajului Nora Iuga.

Premiul pentru cel mai bun montaj s-a acordat filmului În spatele cortinei, în regia Bogdan Mustaţă, film montat de Georgiana Mera, pentru eficienţa expresivă a montajului, stărilor profund antagonice: propaganda comunistă şi tragedia realului.

Secţiunea competiţională studenţească Docuart Fest

Premiul pentru cea mai bună regie s-a acordat filmului GEORGE, în regia Alexandrei Coca-Cozma, pentru delicateţea cu care regizorul construieşte personajul, băiatul nevăzător, evitând tragicul fără perspectivă şi portretizând într-un mod optimist şansa unei vieţi.

Premiul pentru cea mai bună imagine s-a acordat filmului IULIAN, în regia lui Alex Mironescu, imaginea by Zoran Simulo, pentru acurateţea clasicismului asumat şi a simplităţii eleganţei cadrelor.
Premiul pentru cel mai bun montaj, secţiunea studenţească s-a acordat filmului Sorin Chifiruc: compromis, în regia lui Alexandru Badea, montaj Andrei Boanţă, pentru folosirea cu îndemânare a unei mari diversităţi de imagini de arhivă.

Totodată, anul acesta s-a acordat şi un premiu special în cadrul secţiunii studenţeşti. Premiul a revenit autorului Vlad Alexandru, pentru realizarea filmului O altă zi a omenirii, o poveste terifiantă trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa.

Filmele proiectate la docuart Fest au fost urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii, moderate de Florin Barbu şi de Daniela Apostol.

Docuart Fest s-a încheiat duminică seara, cu gala de premiere, 3 filme documentare de artă semnate de Laurenţiu Damian, Cornel Mihalache şi Francisc Mraz, şi o retrospectivă Florin Iepan. Ediţia a treia a festivalului de film documentar românesc a avut loc în perioada 1 - 5 octombrie 2014, la Cinemateca Eforie, cu intrare liberă.

"5 zile de documentar cu un număr mult mai mare de spectatori faţă de ediţia precedentă, public tânăr curios şi activ la sesiunile de Q&A, bună parte din acesta prezent şi la sesiunile de masterclass cu Florin Iepan, Paula Herlo şi Dana Bunescu. 5 zile cu vreme răcoroasă dar cu atmosferă caldă, cinefili pasionaţi şi o echipă care deja se gândeşte la ediţia următoare" - Daniela Apostol, director Docuart Fest.

Toate informaţiile despre întregul eveniment le găsiţi pe www.docuart.ro

Asociaţia DocuARt este este o asociaţie autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial, cu caracter educativ, social, neguvernamental, democratic, independent, non-profit si apolitic. Scopul principal al Asociaţiei DOCUART este sprijinirea filmului documentar românesc şi european, promovarea culturii populare tradiţionale şi contemporane în circuitul naţional şi internaţional de valori, Iniţierea de proiecte culturale şi realizarea de programe în domeniu, în scopul promovării, conservarii şi aparării statutului creatorilor.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus