septembrie 2014
Festivalul Docuart Fest, Bucureşti, 2014
Filmele confirmate au trecut de filtrul celei dintâi jurizări, afişul festivalului a cunoscut o nouă faţă, iar tema din 2014 întăreşte iniţiativa asociaţiei culturale Docuart. "România face documentar" exprimă simplu şi concis dorinţa de a educa prin intermediul cinematografiei, folosindu-se de ideea de unitate întru cultură prin mijloace artistice.

Documentarul aduce poveşti reale din viaţă, nemodificate şi spuse întru totul aşa cum sunt. De aceea, poveştile filmate despre români, aparţinând unor români participanţi la festival, demonstrează că România poate şi face documentar. Aceleaşi idei l-au încercat şi pe Voicu-Dan Dragomir, artistul din mâinile căruia a luat naştere afişul festivalului din 2014. "Pentru mine, documentarul este un gen la confluenţa dintre informaţie, opinie şi emoţie. Combinând această perspectivă cu tema festivalului, am creat un design care să sugereze un spaţiu de întâlnire: harta României ca o diagramă în care se regăsesc zone de intersecţie, uniune şi diferenţă. Realizând în pastel un afiş de festival am vrut să păstrez autenticitatea culorii, aşa cum filmul documentar mizează pe adevărul poveştii", spune el.

Pe lângă concretizarea imaginii acesteia a festivalului, există certitudini în ceea ce priveşte proiecţiile de film şi sesiunile de Q&A care le vor însoţi la final. Aceste discuţii cu întrebări şi răspunsuri vor avea loc după fiecare proiecţie în parte, între publicul care îşi poate satisface curiozităţile şi realizatorii producţiilor.

De asemenea, în cele 5 zile de festival vor fi ţinute trei sesiuni de masterclass de către profesionişti din domeniu, delegaţi să discute pe diverse teme.


Funcţia sintactică şi semantică a montajului este prima sesiune de masterclass din festival, ţinută de Dana Bunescu, inginer de sunet şi monteur, joi, 2 octombrie 2014, de la ora 11:00. Numele ei este prezent pe genericele celor mai premiate filme din cinematografia noastră, lucrând pe partea de montaj la Poziţia copilului, aici... adică acolo, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, Amintiri din Epoca de Aur, Cealaltă Irina, Felicia, înainte de toate, Afacerea Tănase sau 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. De asemenea, pe partea de sunet Dana se poate lăuda cu filme precum După dealuri, Legături bolnăvicioase, Exploratorul, Marele jaf comunist sau Omul cu o mie de ochi, acestea fiind doar câteva nume de filme din bogata ei filmografie.

A doua sesiune de masterclass va fi pe 3 octombrie 2014, tot la ora 11:00, când Paula Herlo, jurnalistă distinsă cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, va vorbi despre documentarul de investigaţie, dezvăluind secretele acestui gen cinematografic. Aceasta are în spate o experienţă trainic construită prin derularea unor proiecte cu ecou măreţ: Există viaţă după moarte, Tu ştii ce mai face copilul tău? sau Vreau şi eu părinţii mei. Acestea sunt numai câteva dintre campaniile prin care Paula a uimit şi şi-a demonstrat dedicarea şi profesionalismul.

Florin Iepan încheie seria celor 3 sesiuni de masterclass pe 4 octombrie 2014, de la ora 11:00, şi va introduce publicul în lumea documentarului istoric, vorbindu-ne despre responsabilitatea şi libertatea de a interveni în conţinutul poveştii, în Documentarul istoric, filmul cu rol de document.

Cu alte cuvinte, de pe 1 pe 5 octombrie 2014, la Cinemateca Eforie sunt numeroase proiecţii de film de urmărit, dar şi de aflat poveşti impresionante şi lucruri pe care nu le întâlneşti în fiecare zi, cu prilejul Bucureşti Docuart Fest 2014.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus