octombrie 2014
Festivalul de film de animaţie anim'est 2014
A doua seară de Anim'est 2014 a fost una deosebită din toate punctele de vedere. Trippy Animation Night este evenimentul în care sunt prezentate integral sau fragmentar animaţii care adesea nu au voie să apară la televizor. Sunt acele animaţii cu tematici scandaloase pentru conservatori, intrigante pentru neiniţiaţi şi copioase pentru minţile deschise.


Danezul colecţionarul de inedit, Michael Helmerhorst, a pregătit şi prezentat o selecţie de outrageous animations. Îmbrăcat la 4 ace, acest maestru de ceremonii a jucat şi rolul ghidului călătoriei în Sodoma şi Gomora animaţiei. Talentul său de orator combinat cu o doză mare de carismă, l-au făcut pe Helmerhorst un prezentator ce a ţinut publicul conectat şi l-a ajutat să înghită ceva puţin mai greu digerabil.

Calupurile de filme au fost grupate în funcţie de ce le aseamănă şi le adună, unele amuzante, altele scandaloase, câteva de neînţeles. Contrar aşteptărilor, mai bine de jumătate dintre animaţiile prezentate nu sunt noi, ceea ce înseamnă că atipicul nu s-a născut odată cu noi şi nici măcar pe aproape. Printre cele mai vechi sunt animaţiile din anii '20-'30. În multe dintre acestea se observă direct sau indirect efectele unor substanţe. Urmând firul unor bad or good trips, se explorează lumea inaccesibilă oricui, exceptând creatorul însuşi. Relativitatea lumii şi a sinelui, paranoia, detaşarea de realitatea concretă, halucinaţii, haos, frică, extaz, personaje animate ce visează oameni reali, toate au fost expuse în animaţiile din seara de 4 octombrie 2014, la Cinema Studio.

O altă tematică a fost cea a pedepsirii prin ironie a personajelor criminale ale lumii noastre. Vedeta a fost Adolf Hiter. Trecând dincolo de tragedia războiului, creatorii de animaţii au parodiat dictatura nazistă şi au răspuns "heil"-ului cu un "hi5". A fost ridicată şi problematica societăţii spălate pe creier de televizor şi de reclame. Simţul umorului a sprijinit şi de această data filmele ce prezintă a noastră înfiorătoare realitate. Violenţa devine sinonimă normalităţii, industria de masa goleşte individualitatea persoanei, valorile sunt întoarse cu josul în sus şi moartea merge la braţ cu tinereţea. Cred că ideea ce leagă toate aceste animaţii este cea de revoltă împotriva consumerismului, mediocrităţii şi prostiei.


Da, ediţia a 9-a Anim'est mi-a transformat o seară de sâmbătă într-o experienţă de sâmbătă. Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Carol 53 te invită la film. Încearcă. Reanimate yourself.

Descarcă programul anim'est, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus