octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Michel Hazanavicius, regizorul care a marcat istoria premiilor Oscar cu The Artist (2011), câştigând statuetele pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor cu un film mut, la 83 de ani de la precedentul, vine pentru prima dată în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Acesta îşi va introduce personal filmul lansat în competiţie la Cannes 2014, The Search, o dramă impresionantă despre războiul din Cecenia, cu Bérénice Bejo şi Annette Bening. Remake-ul după filmul omonim al lui Fred Zinnemann urmăreşte destinele a patru personaje marcate de conflictul din 1999. Un băiat de 9 ani e separat de familie şi sfârşeşte într-o tabără de refugiaţi, unde se ataşează de o avocată pentru drepturile omului (Bejo). Iar un tânăr de 19 ani decide să se înroleze şi trăieşte ororile unui război care nu-i aparţine. 



 
Cineastul francez de origine lituaniană deţine un record în cinematografia din Hexagon: este singurul al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. Michel Hazanavicius şi Roman Polanski sunt, de altfel, singurii regizori francezi care au în portofoliu Oscarul pentru Cel mai bun regizor. The Artist este, totodată, prima producţie franceză desemnată Cel mai bun film la premiile Academiei Americane de Film, iar Jean Dujardin - cel dintâi actor francez care ia statueta. 

Primul său lungmetraj fost un film TV de montaj, Le Grand Détournement (1993), o compilaţie de fragmente din filme clasice cu actori cunoscuţi şi dialoguri "deturnate", care anunţa deja câteva dintre elementele stilului său: dragostea pentru cinema-ul hollywoodian, referinţele vizuale între omagiu şi ironie, pastişa cinefilă. Debutul în lungmetraj de cinema a venit în 1999, cu Mes amis, în care joacă fratele său, Serge Hazanavicius. Succesul în Franţa i l-au adus două parodii ale filmelor cu spioni, cu Jean Dujardin în rolul principal: OSS 117: Cairo, Nest of Spies (2006) şi OSS 117: Lost in Rio (2009). Ambele au avut peste două milioane de spectatori doar în Franţa. 

În 2011, a fost selecţionat în competiţie la Cannes cu The Artist, un film mut alb-negru, cu Bérénice Bejo şi Jean Dujardin în rolul unui actor din anii '20 care nu primeşte prea bine vestea trecerii la filmele vorbite. Filmul a ajuns să ia peste 100 de premii în toată lumea, inclusiv cinci Oscaruri, trei Globuri de Aur, şapte premii BAFTA şi şase César. Prin compania sa, La Classe américaine, Hazanavicius produce filme TV şi documentare. 

 
Invitat special al festivalului va fi şi regizorul Sergei Loznitsa, un martor direct al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev, care îşi va prezenta documentarul Maidan, despre protestele din Ucraina. Despre cenzură şi artă în zone de conflict va vorbi şi Radu Mihăileanu. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes - Fantassins de la démocratie, regizat de Stéphanie Valloatto, despre 12 caricaturişti care încearcă să schimbe lumea desenând.


Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus