octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului va fi discutat la Bucureşti de un martor direct al evenimentelor din Piaţa Independenţei din Kiev: Sergei Loznitsa. Prezent la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, cu My Joy (2010), regizorul revine în octombrie 2014 cu Maidan, un documentar despre protestele din Ucraina, lansat la Cannes 2014. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice din culisele conflictelor care au dus la moartea a câtorva zeci de oameni. Potrivit criticilor, Maidan este, deopotrivă, un document istoric şi o operă de artă impresionantă. Extrem de vocal împotriva lui Vladimir Putin, Sergei Loznitsa declara la Cannes că regimul de la Moscova duce o "campanie de teroare" împotriva celor care i se opun, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov, arestat de câteva luni de serviciile secrete ruseşti.


Loznitsa s-a născut în Belarus, a crescut la Kiev şi a studiat la Institutul Cinematografic de Stat din Rusia. Timp de mai mult de zece ani, începând din 1996, a călătorit prin Rusia şi a regizat 12 documentare multi-premiate. Primul lungmetraj de ficţiune, My Joy, l-a adus în competiţie la Cannes. A revenit cu In the Fog (2012), care a câştigat Premiul FIPRESCI şi l-a confirmat ca pe una dintre cele mai importante voci ale cinema-ului contemporan.

Despre cenzură şi artă în zone de conflict va vorbi şi Radu Mihăileanu, renumitul cineast român stabilit în Franţa. Acesta va introduce documentarul pe care l-a produs, Caricaturistes - Fantassins de la démocratie, regizat de Stéphanie Valloatto şi lansat într-o proiecţie specială la Cannes. Pornind de la prietenia sa cu celebrul Plantu, caricaturistul Le Monde de mai bine de 40 de ani, Mihăileanu a avut ideea unui documentar în care artişti din diferite colţuri ale lumii să povestească despre lupta lor cu democraţia, prin caricaturi. Alături de Plantu, în film apar alţi 11 "infanterişti ai democraţiei" din Rusia, Tunisia, SUA, Burkina Fasso, China, Algeria, Coasta de Fildeş, Venezuela, Israel şi Palestina. În Rusia, de pildă, talentatul Mihail Zlatkovsky, cenzurat de regimul lui Putin, lucrează ca şofer clandestin de taxi. Radu Mihăileanu se va întâlni cu publicul şi cu presa din România. 



Din Ucraina vine şi şocantul The Tribe, regizat de debutantul Miroslav Slaboşpiţki şi distins cu Marele Premiu al secţiunii Semaine de la Critique. Acţiunea se petrece într-o şcoală pentru surdo-muţi, actorii sunt non-profesionişti surdo-muţi, iar filmul nu conţine nici dialog, nici subtitluri. Un tânăr ajunge în internatul acestei şcoli şi intră în anturajul unei găşti care se ocupă cu prostituţia. După ce se îndrăgosteşte de una dintre fete, încearcă să spargă regulile lumii brutale şi absurde în care a intrat. "The Tribe nu prea seamănă cu nimic din ce ai văzut până acum", semnala Film Comment, adăugând: "A fost cel mai surprinzător, mai inventiv şi mai tulburător film de anul acesta, de la Cannes". 



Un alt subiect fierbinte pe agenda lumii este abordat în Timbuktu, de Abderrahmane Sissako, câştigător al Premiului Juriului Ecumenic la Cannes şi propunerea Mauritaniei la Oscar. Pornind de la o ştire despre un cuplu omorât cu pietre pentru vina de a fi avut copii în afara căsătoriei, Sissako urmăreşte transformările din ţara sa natală, Mali, după venirea islamiştilor fundamentalişti. În Timbuktu, altădată un oraş bogat în tradiţii, tinerii fanatici înarmaţi au interzis plăceri simple, ca muzica sau fotbalul, şi veghează agresiv la păstrarea regulilor impuse în special femeilor. "Filmul i-ar putea ajuta pe oameni să înţeleagă ce se petrece acolo", a declarat Sissako la Cannes, făcând referire la gruparea radicală ISIS. Timbuktu este cel de-al treilea film al său proiectat la Cannes, după Waiting for Happiness (2002) şi Bamako (2006). 


Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest (24 - 30 octombrie 2014) este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus