octombrie 2014
Festivalul de film de animaţie anim'est 2014
A noua ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim'est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie 2014, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie 2014, la capătul a nouă zile de filme de animaţie de calitate, sosite la Bucureşti din peste 60 de ţări, festivalul şi-a anunţat câştigătorii.

"În 2014 am avut un juriu excelent, care a ştiut foarte bine ce are de făcut. Din punct de vedere al selecţiei, am încercat să acopăr toate stilurile şi tehnicile de animaţie. Diversitatea a fost, la ediţia 2014, cuvântul cheie al selecţiei, atât din punct de vedere tehnic, cât şi al poveştilor", a declarat a declarat Mihai Mitrică, directorul de festival.

Trofeul Anim'est, oferit de ARCUB, s-a întors, în 2014, în Belgia. Din cele 56 de scurtmetraje înscrise la a noua ediţie a festivalului, juriul format din Amid Amidi, Christian Pfohl şi Robert Morgan a decis să acorde premiul cel mare animaţiei Poils / Păr (r. Delphine Hermans, 2013), pe care a descris-o drept "o viziune nostimă şi feminină asupra sexualităţii şi atracţiei, cu o estetică proaspătă, în stilul benzilor desenate independente.".

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit, de asemenea, de ARCUB, a fost adjudecat de The Obvious Child / Copilul vădit (r. Stephen Irwin, UK, 2013), "un film ce oferă o descriere deopotrivă comică şi de coşmar a anxietăţilor copilăriei, printr-o reinterpretare savuroasă a iconografiei desenelor animate vechi", după cum a motivat juriul.

Juriul a acordat şi o menţiune specială scurtmetrajului francez Premier automne / Prima toamnă (r. Carlos De Carvalho, Aude Danset, 2013), pe care l-a descris drept "un portret colorat, obsedant şi enigmatic al relaţiilor dintre bărbaţi şi femei şi al câinilor morţi".


Premiul pentru Cel mai bun Film de Lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat animaţiei braziliene O Menino e o Mundo / Băiatul şi lumea, în regia lui Alê Abreu, pentru "grafica simplă şi expresivă ce transmite o viziune complexă şi autentică asupra lumii moderne."

Juriul format din Lana Tankosa Nikolic, Yiorgos Tsangaris şi Laurenţiu Damian a acordat Premiul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, scurtmetrajului britanic Small People with Hats / Oameni mici cu pălărie, în regia Sarinei Nihei, "o viziune socio-politică exprimată printr-un limbaj vizual original şi amuzant".

O menţiune specială pentru film studenţesc a fost acordată scurtmetrajului Nieprawdopodobnie elastyczny człowiek / Un bărbat incredibil de elastic, o producţie poloneză în regia Karolinei Specht.

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Romanian Casting Call, a mers în Serbia, pentru Običan dan / O zi obişnuită (r. Vuk Palibrk), pentru "abordarea amuzantă şi simbolistică prin care autorul ridică întrebări despre trecutul, prezentul şi viitorul societăţii în care trăim."

Premiul pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, a ajung la Pui de somn / Baby Nap, în regia lui Paul Mureşan. Scurtmetrajul a convins juriul cu "talentul şi sensibilitatea prin care autorul dezvăluie aspecte ale realităţii de-a lungul unei călătorii fantastice."

În secţiunea Music video & Advertising, jurizată de Alexis Beaumont, Sergiu Negulici şi Marius Alexe, au fost premiate videoclipul piesei Tharsis Sleeps, a formaţiei britanice Throne, regizat de Nicos Livesey şi Tom Bunker, şi clipul publicitar Rugby Bugs realizat de Matthias Bäuerle, Fabian Fricke, Emanuel Fuchs, Martin Lapp şi Carl Schröter pentru Conferinţa de animaţie, efecte, jocuri şi transmedia FMX, din cadrul Festivalului de Animaţie de la Stuttgart, Germania.Premiul Publicului, acordat unui scurtmetraj din secţiunea Animash şi oferit de Arcub, a mers, de asemenea, în Belgia. Oh My Dog!, animaţia în regia lui Chloé Alliez despre o întrecere în forţă şi talent a celor mai desăvârşite exemplare canine, a mai fost premiată în 2014 la Stuttgart şi Short Shorts.


Un juriu format din copii (Dan Hurduc, Katia Radu, Aleksia Vian Radu) a ales câştigătorul secţiunii Minimest: scurtmetrajul SuperBot - sub lupă totul e mai mare / SuperBot - Una cuestión de aumento, în regia argentinienilor Pablo Alberto Díaz şi Gervasio Rodriguez Traverso, a cucerit anul acesta prin umor şi originalitate.


Filmele câştigătoare ale celei de-a noua ediţii Anim'est pot fi urmărite duminică, 12 octombrie 2014, de la ora 18:00 (scurtmetrajele) şi 20.00 (lungmetrajul), la Cinema Studio.

Tot în cadrul Galei de Închidere, publicul a vizionat în premieră filmele de animaţie produse în cadrul celor două ateliere desfăşurate la cea de-a noua ediţie a festivalului. Timp de 5 zile, sub îndrumarea lui Joe King, profesor coordonator al catedrei de animaţie la Royal College of Art, Londra, 6 tineri cu vârsta de peste 18 ani au participat la un atelier ce a îmbinat mai multe tehnici: desen, fotografie, sunetele oraşului, având ocazia să descompună informaţii temporale şi structurale despre oraş şi apoi să le reconstruiască în cheie proprie. Animaţia produsă în cadrul acestui atelier poate fi vizionată aici:


Cei mici au avut şi ei parte de un atelier de animaţie sub îndrumarea lui Ion Aramă, absolvent al Facultăţii de Regie Film la UNATC Bucureşti şi participant la prima ediţie a Animation Worksheep - 2011. 12 copii cu vârste între 8-12 ani au contribuit la o scurtă animaţie având ca personaje principale clădiri realizate din hârtie decupată, urmând tema festivalului - Re:Animating Bucharest. Aceasta poate fi vizionată aici:


A noua ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim'est a avut loc între 3 şi 12 octombrie 2014 în Bucureşti, în cinematografele Studio şi Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub by Jameson - Carol 53.

Între 30 octombrie - 2 noiembrie 2014, festivalul revine la Chişinău pentru al patrulea an consecutiv. Mai multe detalii: http://animest.md/re-animam-chisinaul-anim-est-revine-la-sfarsit-de-octombrie.aspx
Descarcă programul anim'est, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus