octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Kis uykusu / Winter Sleep, capodopera lui Nuri Bilge Ceylan -  cum au descris-o, fără rezerve, criticii la Cannes - preferata juriului şi a presei internaţionale la ediţia de anul acesta, va putea fi vizionată în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul a câştigat Palme d'Or şi Premiul FIPRESCI şi este propunerea Turciei la Oscar, fiind considerat deja unul dintre cei mai puternici concurenţi. Winter Sleep e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podişul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur şi cu sine însuşi. "Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan îşi interpretează rolurile cu atâta precizie şi emoţie, încât şi Bergman ar fi aplaudat", apreciază Screen International. Nuri Bilge Ceylan a câştigat deja alte trei premii importante la Cannes: Marele Premiu pentru Bir zamanlar Anadolu'da / Once Upon a Time in Anatolia (2011) şi Distant (2002) şi Premiul de regie cu Uç maymun / Cele trei maimuţe (2008). 


Cronici entuziaste a primit şi câştigătorul Premiului de regie la Cannes şi unul dintre favoriţii în cursa pentru Oscarurile din 2015: Foxcatcher, în regia lui Bennett Miller (Capote, Moneyball). Fascinanta şi tragica poveste din Foxcatcher este inspirată din realitate: doi fraţi, foşti campioni olimpici la lupte (Channing Tatum şi Mark Ruffalo) ajung în anturajul unui miliardar excentric şi nevrotic, John du Pont (Steve Carell), care-şi propune să-i antreneze pentru Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, cu consecinţe dramatice. Performanţele celor trei actori au fost elogiate de presă, rolul lui Steve Carell fiind considerat cel mai bun din cariera sa. 

Memorabilă este şi performanţa actorului britanic Timothy Spall, cunoscut publicului larg din seria Harry Potter, într-un film care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes: Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh. Un excelent studiu de caracter, filmul se concentrează pe tumultuoasa viaţă personală şi artistică a pictorului britanic J.M.W. Turner. Al cincilea lungmetraj din cariera lui Mike Leigh inclus în competiţie, Mr. Turner a obţinut şi un premiu special pentru imagine la Cannes.

Propunerea Franţei la Oscar, Saint Laurent, în regia lui Bertrand Bonello (L'Apollonide - souvenirs de la maison close), va rula tot în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest, 2014. Cu Gaspard Ulliel în rolul Yves Saint Laurent, Bonello explorează ciocnirea fascinantă dintre două lumi: liberii anii '60-'70 şi personalitatea fragilă şi dispusă la excese a unuia dintre cei mai mari creatori de modă din istorie. Un deceniu de modă, droguri, sex şi glorie din viaţa lui Yves Saint Laurent, imaginat cu talent de unul dintre cei mai apreciaţi regizori francezi din noua generaţie. Pe afiş, nume ca Léa Seydoux, Jérémie Renier şi Louis Garrel.


Winter Sleep va fi distribuit în România de Asociaţia Macondo, iar Foxcatcher, de InterComFilm Distribution.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus