octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Un film controversat, lansat nu în selecţia de la Cannes 2014, ci într-un cort de pe plajă, în timpul festivalului, Welcome to New York e inspirat de scandalul Dominique Strauss-Kahn. DSK a fost acuzat de abuz sexual de o cameristă a unui hotel din New York. Acesta a respins acuzaţia de abuz, însă a admis că avut "un comportament inadecvat" şi a continuat procesul într-un tribunal civil. Brutal şi nemilos cu personajul său şi cu lumea din care vine, filmul lui Abel Ferrara conţine referinţe directe la scandalul în urma căruia şeful al Fondului Monetar Internaţional a demisionat în 2011.

Filmul a fost refuzat de selectorii de la Cannes şi de anumite canale de distribuţie, care nu au vrut să se asocieze scandalului, motiv pentru care distribuitorii au decis să-l proiecteze într-un cort pe Croisette şi să-l lanseze simultan pe VoD (Video on Demand). În câteva zile, a fost văzut de peste 120.000 de utilizatori, iar presa a acoperit pe larg subiectul. Gérard Depardieu, care duce la capăt în mod remarcabil un rol dificil, într-un film cu scene groteşti de sex şi consum de droguri, a mărturisit că a fost atras de personaj tocmai pentru că este foarte "neplăcut". "Incredibila performanţă a lui Gérard Depardieu este cea mai curajoasă provocare a lui Abel Ferrara", aprecia Variety. În rolul soţiei fostului şef FMI, Anne Sinclair, apare actriţa Jaqueline Bisset


Fostul şef al FMI a anunţat că-i dă în judecată pe realizatori, iar soţia a atacat dur filmul. Welcome to New York, distribuit de Independenţa Film, va fi proiectat în premieră în România sâmbătă, 25 octombrie 2014, de la ora 20.00, la Cinema Patria, şi duminică, 26 octombrie 2014, de la ora 13.00, la Cinema Studio.

Recunoscut pentru filmele sale violente, uneori şocante,  precum The Driller Killer (1979), King of New York (1990) sau Bad Lieutenant (1992), regizorul american Abel Ferrara este unul dintre cei mai provocatori cineaşti contemporani. Cinci dintre filmele sale au fost prezentate la Cannes, majoritatea stârnind controverse. Cel mai recent film al său este Pasolini, o dramă biografică despre ultimele zile din viaţa lui Pier Paolo Pasolini, cu Willem Dafoe. 

Pe lângă lungmetrajele anunţate în program, spectatorii vor putea viziona pentru prima dată în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, 2014, scurtmetrajele din competiţia secţiunii Semaine de la Critique. Programul este prezentat de Festivalul Internaţional de Film NexT, ca urmare a colaborării începute în 2007 de NexT cu celebra secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes. Scurtmetrajele vor putea fi urmărite pe 24 şi pe 27 octombrie 2014, la Cinema Elvira Popescu.

Totodată, filmele româneşti prezentate în 2014 în programul Romanian Short Waves, organizat de Asociaţia Secvenţe în Short Film Corner, la Cannes, vor rula la Cinema Studio pe 27 şi 28 octombrie 2014. Printre acestea, 12 minute (regia Nicolae Constantin Tănase), Dry Bones (r. Luiza Pârvu), Jurnal #2 (r. Adina Pintilie) şi Brigada Neagră (r. Andrei Teodorescu). 

Intrarea la proiecţiile de scurtmetraje este liberă.

Programul complet al celei de-a cincea ediţii poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete şi de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria şi Elvira Popescu, şi de la casierie şi ucin.ro, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu. 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus