octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Bertrand Tavernier (73 de ani) se va întâlni cu publicul din Bucureşti la aproape două decenii de când a filmat aici unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale, drama de război Capitaine Conan/ Căpitanul Conan. În cei peste 40 de ani de carieră, Bertrand Tavernier a regizat peste 30 de lungmetraje, a fost selecţionat de cinci ori la Festivalul de la Cannes şi nominalizat de circa 20 de ori la premiile César. 

Cinefil împătimit, Bertrand Tavernier a început să scrie despre filme încă din adolescenţă, în special despre cele hollywoodiene, aducând în atenţia publicului francez cinema-ul american. Scriind pentru publicaţii precum Positif sau Cahiers du cinéma şi lucrând ca ofiţer de presă pentru diverse filme, i-a întâlnit pe unii dintre marii regizori ai vremii. După un astfel de interviu a devenit asistentul lui Jean-Pierre Melville, la vârsta de 20 de ani. Debutul în lungmetraj, L'horloger de Saint-Paul (1973), i-a adus Marele Premiu al Juriului la Berlin şi a marcat începutul unei lungi colaborări cu actorul Philippe Noiret, care a jucat în opt dintre filmele sale, printre care şi multi-premiatul Le Juge et l'assassin

A lucrat cu actori precum Isabelle Huppert, Romy Schneider, Jane Birkin, Sophie Marceau, Jean Rochefort, Nathalie Baye sau Tommy Lee Jones. A câştigat Premiul de regie la Cannes, în 1984, cu Un dimanche à la campagne, şi a obţinut trofeul BAFTA pentru Cel mai bun film străin cu La Vie et rien d'autre (1990). 'Round Midnight (1986), despre saxofonistul Lester Young şi pianistul Bud Powell, a câştigat Oscarul pentru muzica lui Herbie Hancock. 


 
Bertrand Tavernier este preşedintele Institutului Lumière din Lyon, deţine casa de producţie Little Bear Production şi este autorul unor cărţi de referinţă despre cinema-ul american. Regizorul e recunoscut pentru eclectismul temelor şi genurilor pe care le abordează. A alternat filmele pe subiecte contemporane cu cele de epocă, trecând prin drame de război, poveşti de dragoste, subiecte politice. Câteva dintre ele vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unei retrospective dedicate autorului. Printre acestea, L'Appât (1995), Capitaine Conan (1996), Dans la brume electrique (2009), La Princesse de Montpensier (2010), Quai d'Orsay (2013).

Pentru Căpitanul Conan / Capitaine Conan (1996), Tavernier a făcut prospecţii în România în 1994 şi a filmat în anul următor, cu o echipă parţial românească. O parte din ea va lua parte la prima proiecţie de gală a peliculei în România. Este o dramă plasată în Primul Război Mondial, despre un grup de soldaţi ieşiţi din închisorile militare, condus de un căpitan care îşi duce propriul război, cu propriile reguli, pe frontul din Balcani, la Bucureşti. În film apare şi Principele Radu Duda, în rolul unui inspector. Filmul i-a adus lui Tavernier un César pentru regie, iar actorului Philippe Torreton, unul pentru interpretare. 

L'Appât (1995) a câştigat Ursul de Aur la Berlin şi i-a adus actriţei Marie Gillain o nominalizare la César pentru rolul unei tinere trimise în baruri de noapte ca "momeală" de către cei doi prieteni ai ei, decişi să procure bani în felul acesta. Ecranizare a unui roman de James Lee Burke, In the Electric Mist / Dans la brume electrique (2009) îl are pe Tommy Lee Jones în rolul unui poliţist din Louisiana aflat pe urmele unui criminal. La Princesse de Montpensier, prezentat în competiţie la Cannes 2010, este o poveste de dragoste plasată la finalul perioadei Renaşterii şi inspirată parţial din biografia marchizei Marie de Mézières. Cel mai recent film al său, Quai d'Orsay (2013), este o comedie despre lumea politicii, în care personaj principal este un ministru al Afacerilor Externe, inspirat de Dominique de Villepin. Actorul Niels Arestrup a câştigat un César pentru Cel mai bun actor în rol secundar.


Distribuitorul filmului La Princesse de Montpensier este Independenţa Film, iar al peliculei In the Electric Mist, Odeon Film.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus