octombrie 2014
Les Films de Cannes à Bucarest, 2014
Câinii şi stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie 2014, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o "apocalipsă" a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God / Oraşul câinilor. Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor şi vor fi fotografiaţi la panoul festivalului. 

Al şaselea şi cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit Variety, Oraşul câinilor a câştigat Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 şi este propunerea Ungariei la Oscar. În film apar peste 250 de câini dresaţi cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body şi Luke, care au jucat acelaşi personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d'Or-ului pentru protagoniştii canini. Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.

"O fabulă despre o specie superioară şi inferiorii ei căzuţi în dizgraţie...", spune sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism şi inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni. Filmul este inspirat de o ştire reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat - fără succes - să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitaţi diferit: taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree şi scutire de plată pentru rasele ungureşti. În film, o fetiţă de 13 ani îşi caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi. 

Titlul White God este un clin d'oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare. Oraşul câinilor va fi distribuit în România de Parada Film.


Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci din cinema-ul contemporan. A mai fost selecţionat la Cannes cu Johanna (Un Certain Regard, 2005), Delta (Premiul FIPRESCI, competiţie 2008) şi Tender Son - The Frankenstein Project (Competiţie, 2010). Pe acesta din urmă l-a prezentat personal la Bucureşti, la prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest.
 
Programul festivalului cuprinde şi singurul film românesc selecţionat în 2014 la Cannes şi recompensat cu Menţiune specială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs: Trece şi prin perete, inspirat de o povestire de Anton Cehov. Acesta va fi proiectat într-un calup de patru scurtmetraje multi-premiate regizate de Radu Jude, alături de Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2008) şi O umbră de nor (2013). Acesta din urmă a fost selecţionat tot în Quinzaine des Réalisateurs 2014. Scurtmetraje pot fi urmărite vineri, 24 octombrie 2014, de la 17.30, la Cinema Studio. Radu Jude va fi prezent la proiecţie şi îşi va introduce filmele. 


Intrarea la proiecţiile de scurtmetraje este liberă.

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete şi de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria şi Elvira Popescu, şi de la casierie, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 şi 30 octombrie 2014, la Cinema Studio, Patria şi Elvira Popescu.

Ediţia a cincea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Ministerului Culturii, Primăriei Sectorului 1 şi al Institutului Cultural Român. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociaţia Macondo, Transilvania Film, Parada Film, Digital Cube, InterCom Film, Clorofilm şi Voodoo Films, Filminute; NexT prezintă selecţia de scurtmetraje Semaine de la Critique.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus