noiembrie 2014
Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT, 2014
După un weekend de "încălzire" cu spectacole în Festival preview, FNTi ediţia a II-a ia startul luni, 3 noiembrie 2014 cu mult teatru independent de calitate, workshop-uri şi lansări de carte.

Sâmbătă, 1 noiembrie 2014 şi duminică, 2 noiembrie 2014 - Festival preview

A doua ediţie a celui mai important festival de teatru independent din România a debutat în week-end cu două producţii, prezentate în secţiunea Festival preview, la Godot Cafe-Teatru.

Sâmbătă, 1 noiembrie 2014, publicul a putut urmări Cântec de leagăn. O poveste despre Maria Tănase semnat de Carmen Lidia Vidu, cu Mirela Pană şi George Călin, un video poem teatral dedicat vieţii cunoscutei cântăreţe, o confesiune-concert care prezintă o altă latură a Mariei Tănase, dincolo de clişee şi mituri.

Duminică, 2 noiembrie 2014, regizorul Doina Antohi i-a reunit pe scena de la Godot pe Alexandru Conovaru, Lucian Ionescu, Oana Puşcatu, Ana Bianca Popescu, Cezar Grumăzescu şi Idris Clate în Orice pentru tine. Trilogia americană - partea I, un spectacol bazat pe texte americane contemporane concentrate în jurul unei teme comune - sexualitatea - prezentate în diferite ipostaze: absurdă, realistă, dramatică şi comică.

Luni, 3 noiembrie 2014

Luni, 3 noiembrie 2014, FNTi ia oficial poziţia de start cu cinci spectacole independente. La ora 19:00, Teatrul de Artă Bucureşti găzduieşte Dreaming Romania, producţie Teatru Fix, Iaşi, câştigătoare a Marelui premiu în cadrul primei ediţii FNTi. Un spectacol regizat de Mihai Pintilei şi Radu Horghidan, despre cauzele nemulţumirii populaţiei din România de astăzi, un manifest care atacă plictiseala şi blazarea caracteristice ale tipologiei est europene şi apostrofează, cu ironie şi umor, ridicolul opiniei sociale. Cu Bogdan Cantauz, Claudia Chiraş, Roxana Durneac, Alexandra Gîtlan, Ancuţa Gutui, Alex Iuraşcu, Adi Marele, Delia Neagu, Mihai Pintilei, Alin Ştefan Prodan, Ana Scarlat şi Ştian Claudiu.

Tot la ora 19:00, la Godot Cafe-Teatru se joacă mult-premiatul Zic Zac, spectacol de teatru-dans cu Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu şi Gabriel Costin, o călătorie psihedelică plină de umor şi muzică prin etapele unei relaţii, de la simpatie şi antipatie, porniri animalice, dezbateri filosofice şi sensibilitate, la cruzime şi frici personale, în nevoia de a ne găsi jumătatea. O producţie UNATC "I.L.Caragiale" Bucureşti.

Programul FNTi "CITESC TEATRU!" propune luni, la 19:30, la Unteatru, întâlnirea cu criticul Andreea Dumitru, care va prezenta colecţiile "Dramaturgie contemporană" şi "Mari regizori ai lumii", coordonate de Fundaţia Culturală Camil Petrescu. Iubitorii de carte de teatru vor face cunoştinţă cu volumele "Despre arta teatrului" de Edward Gordon Craig şi "Scrieri despre teatru" de Tadeusz Kantor, în cadrul unui eveniment moderat de criticul Ioana Moldovan.

La 20:00, publicul este aşteptat în sala mică de pe Blănari 14, Godot SubScenă, la one-man show-ul Novecento de Alessandro Barrico, producţie a Asociaţiei Culturale "Teatrul Plai" în regia lui Daniel Lungu. Timp de o oră şi douăzeci de minute, actorul Mihai Costache reconstituie povestea inedită a pianistului de pe ocean, acompaniat la vioară de Sânziana Cristina Dobrovicescu.

Teatrul Unteatru invită publicul într-o lume fantastică, în care realul şi imaginarul alternează, coexistă şi se contopesc. Cel mai frumos roman din lume, după Larry Tremblay, în regia Alexandrei Penciuc, îi prezintă pe Nicoleta Lefter şi Ionuţ Grama în povestea a două personaje unite într-un joc perpetuu al creaţiei. Sub aparenţa unei şedinte de terapie în care o mică scriitoare aflată în pană de inspiraţie este analizată de un psihiatru excentric, cei doi dezvăluie noi planuri ale realităţii, în căutarea adevărului pur. La ora 20:00.

Prima zi de FNTi se încheie la Godot Cafe-Teatru, cu Ne vom revedea în anul care a trecut de Ştefan Caraman, semnat de Alexandru Nagy. În sala de aşteptare a unui aeroport, Gelu Niţu, Cătălina Mustaţă, Mihai Smarandache şi Meda Victor trăiesc povestea a două cupluri aflate fizic şi emoţional într-un spaţiu de tranzit. "Viaţa ca un aeroport", în care oamenii vin şi pleacă, în care iubirile se învârtesc precum călătoriile.

Luni este prima zi a workshopului The Actor and the Body. Exploring the Impulse - From Michael Chekhov to Grotowski, susţinut de actriţa Ana Pasti între 3 şi 5 noiembrie 2014. Un atelier dedicat actorilor, concentrat pe conexiunea dintre minte, emoţie şi corp, accesarea memoriei afective şi traducerea răspunsului emoţional într-unul extern.

Marţi, 4 noiembrie 2014

Marţi, 4 noiembrie, la 19:00, Godot SubScenă prezintă one-man show-ul Derapaje de Neil LaBute, cu Radu Iacoban, în regia lui Iris Spiridon. O poveste neconvenţională, o ultimă declaraţie de dragoste făcută de personaj soţiei sale care poartă spectatorul într-o incursiune în trecutul emoţional terifiant al eroului.

La aceeaşi oră, Godot Cafe-Teatru găzduieşte producţia Teatrului Studio "Geneza Art" din Chişinău, Cântecul lebedei după A. P. Cehov. O comedie sensibilă cu accente tragice despre un bătrân actor într-un orăşel de provincine care, după ultima reprezentaţie din carieră, îşi rememorează viaţa, tinereţea pierdută şi talentul risipit. Regia îi aparţine lui Emil Gaju, iar distribuţia este formată din Gheorghe Pietraru, Daniela Burlaca şi Iurie Gologan.

Teatrul Mignon prezintă un alt spectacol produs de Teatrul Fix din Iaşi, marţi la 19:30. Ce-am ales să uit de Petro Ionescu este un proiect născut din modul de a percepe teatrul ca forţă creativă, despre libertate şi formele ei nelimitate de manifestare, în regia lui Raul Codea. Cu Ancuţa Gutui, Bogdan Cantauz, Alex Iuraşcu, Stanca Jabeniţan, Adrian Marele, Cătălin Ştefan Mîndru, Delia Neagu şi Andreea Spătaru.

La ora 20:00, la Unteatru, Monica Andronescu prezintă colecţia de carte Yorick, Editura Nemira, în cadrul programului FNTi "CITESC TEATRU!".

Regizorul-coregraf Fehér Ferenc invită publicul la Teatrul de pe Lipscani, la ora 20:00, la prodiucţia Studio M din Sfântu Gheorghe, Kampf. Folosind limbajul teatral al dansului contemporan, spectacolul prezintă într-un mod creativ, jucăuş, silinţa de fiecare zi a omului, vulnerabilitatea lui faţă de jocurile de putere în care oricine poate fi umilit. Distribuţia este formată din Bajkó László, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Orbán Levente, Polgár Emília, Szekrényes László şi Veres Nagy Attila.

La Teatrul de Artă Bucureşti, la 20:15, Alexandra Ioniţă şi Tudor Aadon Istodor joacă în Voyeur de Gardner McKay, un thriller psihologic de o extraordinară încărcătură emoţională despre un psihopat care îşi ţine sub teroare victima, într-un un joc al minţii care forţează graniţele moralităţii. Regia îi aparţine lui Claudiu Istodor.

Unteatru propune şi el o incursiune în psihicul degradat al personajelor, în Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams. Actorii Mihaela Trofimov, Nicoleta Lefter, Liviu Pintileasa şi Richard Bovnoczki explorează limita dintre speranţă şi ratare, în regia tandemului Andrei şi Andreea Grosu. La 20:30.

Simultan, la Godot SubScenă, Asociaţia Culturală BIS Sibiu prezintă one-man show-ul Bufonul - Un tip descurcăreţ, cu Ioan Paraschiv. Regizorul Flaviu Suhastru semnează o confesiune a clovnului care nu râde niciodată, despre reîntoarcerea la lucrurile importante din viaţă.

Ce-a de-a doua zi de FNTi se încheie cu un sneak preview al documentarului IN DEBT WE ART de Daniel Popa, la Godot Cafe-Teatru, la 21:30. Pentru prima dată, în contextul unui proiect coerent şi consistent, cele mai importante voci ale scenei independente româneşti de teatru împărtăşesc cu publicul larg, dar şi cu proprii colegi, din experienţa lor personală, diverse sisteme de valori, planuri distincte şi metode, idei, strategii, contacte, sau, pur şi simplu, sfaturi omeneşti. Un film despre situaţia teatrului independent din România contemporană, dezvoltat în jurul noţiunii de "DATORIE".

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Teatrul Act, Teatrul de Artă Bucureşti, Teatrul LUNI de la Green Hours, Godot Cafe-Teatru, Teatrul de pe Lipscani, Teatrul Coquette, Teatrul Mignon, Unteatru, În Culise Teatru Pub, Teatrul de Sufragerie
Cu sprijinul: Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, F64, Halewood Wines
Parteneri media: EuropaFM, 24FUN, Şapte Seri, Zile şi Nopţi, HotNews.ro, Yorick.ro, Teatru.PRO, Observatorul Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Scena.ro, The ONE, SensoTV, Cooperativa Urbană, înFestival.ro, Radio România Cultural - Revista Teatrală Radio, Port.ro, B365.ro, TeenPress, Calendar Evenimente, IleanaAndrei.ro

FNTi | www.fnti.ro | [email protected] | 021 31 61 682

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus