noiembrie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
Dezbateri despre Europa ultimilor 25 de ani, contextul în care s-a prăbuşit Zidul Berlinului, Cortina de Fier şi poveştile unor oameni implicaţi în evenimentele de atunci vor completa programul Cinepolitica Extra Time (17-19 noiembrie 2014, Cinema Elvira Popescu). Cele patru documentare şi două filme de ficţiune din program vor marca 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 

Luni, 17 noiembrie 2014, de la 20.00, discuţia interactivă cu tema Martorii Zidului îi va aduce în faţa publicului pe Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experienţa sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcţia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga şi adăpostea refugiaţi din Germania de Est (RDG), analistul Bogdan Ficeac, care îşi va lansa proiectul "Ostalgia: Nefericiţi între lumi", pe tema diviziunii Est-Vest şi a Cortinei de Fier, şi Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA).

Programul Cinepolitica Extra Time 2014

Luni, 17 noiembrie 2014

 18:00 - Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall
95 min. (Germania, 2012, doc.) Regia: Claus Oppermann, Gerald Grote
August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundaţia "celui mai urât monument din lume". Oraşul e în stare de şoc; oamenii încep să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune poveşti emoţionante despre Zid.
 
 20.00 - Dezbatere interactivă cu invitaţi speciali, cu tema Martorii Zidului. Participă: Excelenţa sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experienţa sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcţia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga şi adăpostea refugiaţi din Germania de Est (RDG); analistul Bogdan Ficeac, care îşi va lansa proiectul "Ostalgia: Nefericiţi între lumi", şi Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA)
 
 21:30 - Face the Wall / Gesicht zur Wand
84 min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Stefan Weinert
Poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară. Ei reprezintă un grup de circa 72.000 de foşti prizonieri torturaţi în închisorile din RDG.
 
Marţi, 18 noiembrie 2014

18:00 - It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August - Der Bau der Berliner Mauer
91 min. (Germania, 2001, doc.) Regia: Ullrich Kasten
Într-o dimineaţă de august, 1961, Berlinul a fost împărţit în două, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?
 
 20.00 - Dezbatere cu tema Ultima Cortină. Despre momentul şi efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului şi Cortina de Fier.
Participă: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC şi Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, şi Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice şi politice.
 
 21:30 - Off Ways / Elektrokohle (Von wegen)
91min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Uli M. Schüppel
Pe 21 decembrie 1989, membrii formaţiei cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. O călătorie stranie într-o lume atât de apropiată şi, totuşi, atât de diferită.
 
Miercuri, 19 noiembrie 2014

 18:00 - Good Bye, Lenin!
121 min. (Germania, 2003). Regia: Wolfgang Becker
Cu: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon,  Alexander Beyer
În 1990, ca să-şi protejeze mama fragilă - după o comă prelungită - de şocul de a se fi trezit în altă lume, un tânăr face tot posibilul să n-o lase să afle că iubita ei Germanie de Est, aşa cum o ştia, a dispărut.
 
 20:30 - The Tunnel / Der Tunnel
157 min. (Germania, 2001). Regia: Roland Suso Richter
Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch
Harry Melchior a fost campion la înot pentru Germania de Est şi este în relaţii încordate cu regimul, după câţiva ani de închisoare. Reuşeşte să fugă în Berlinul de Vest şi e decis să-şi aducă acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasă, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevărată.

Biletele pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.
 
Cinepolitica Extra Time este un eveniment off season al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus