noiembrie 2014
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2014
Evenimentul Cinepolitica Extra Time, organizat cu prilejul aniversării a 25 de ani la căderea Zidului Berlinului, începe astăzi, 17 noiembrie 2014, la Cinema Elvira Popescu, la ora 18.00, cu Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall, un documentar cu imagini inedite, găsite în arhive private, despre zilele în care a fost trasat zidul. Filmul a fost realizat din peste 250 de ore de înregistrări ale martorilor direcţi ai construcţiei "celui mai urât monument din lume".
 
Dramele celor care au intrat în vizorul poliţiei secrete a Germaniei de Est, STASI, sunt subiectul documentarului Face the Wall, în regia lui Stefan Weinert, proiectat de la ora 21.30. Cei cinci protagonişti au fost interogaţi şi torturaţi, înainte de a fi închişi.

De la ora 20.00, va începe şi prima dezbatere a ediţiei, "Martorii Zidului", la care vor participa Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care ocupa funcţia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga când a căzut Zidul Berlinului şi adăpostea refugiaţi din Germania de Est (RDG), analistul Bogdan Ficeac, care îşi va lansa proiectul "Ostalgia: Nefericiţi între lumi", pe tema diviziunii Est-Vest şi a Cortinei de Fier, şi Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA). Intrarea este liberă la dezbateri.
 
Programul Cinepolitica Extra Time 2014
 
Luni, 17 noiembrie 2014
 ora 18:00 - Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall
95 min. (Germania, 2012, doc.) Regia: Claus Oppermann, Gerald Grote
August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundaţia "celui mai urât monument din lume". Oraşul e în stare de şoc; oamenii încep să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune poveşti emoţionante despre Zid.
 
 ora 20.00 - Dezbatere interactivă cu invitaţi speciali, cu tema "Martorii Zidului". Participă: Excelenţa sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experienţa sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcţia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga şi adăpostea refugiaţi din Germania de Est (RDG); analistul Bogdan Ficeac, care îşi va lansa proiectul "Ostalgia: Nefericiţi între lumi", şi Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA)
 
 ora 21:30 - Face the Wall / Gesicht zur Wand
84 min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Stefan Weinert
Poveştile şocante a cinci cetăţeni est-germani arestaţi după ce au încercat să fugă din ţară. Ei reprezintă un grup de circa 72.000 de foşti prizonieri torturaţi în închisorile din RDG.
 
Marţi, 18 noiembrie 2014
 ora 18:00 - It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August - Der Bau der Berliner Mauer
91 min. (Germania, 2001, doc.) Regia: Ullrich Kasten
Într-o dimineaţă de august, 1961, Berlinul a fost împărţit în două, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?
 
 ora 20.00 - Dezbatere cu tema "Ultima Cortină". Despre momentul şi efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului şi Cortina de Fier.
Participă: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC şi Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, şi Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice şi politice.
 
 ora 21:30 - Off Ways / Elektrokohle (Von wegen)
91min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Uli M. Schüppel
Pe 21 decembrie 1989, membrii formaţiei cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. O călătorie stranie într-o lume atât de apropiată şi, totuşi, atât de diferită.
 
Miercuri, 19 noiembrie 2014
 ora 18:00 - Good bye Lenin! 
121 min. (Germania, 2003). Regia: Wolfgang Becker
Cu: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon,  Alexander Beyer
În 1990, ca să-şi protejeze mama fragilă - după o comă prelungită - de şocul de a se fi trezit în altă lume, un tânăr face tot posibilul să n-o lase să afle că iubita ei Germanie de Est, aşa cum o ştia, a dispărut.
 
 ora 20:30 - The Tunnel / Der Tunnel
157 min. (Germania, 2001). Regia: Roland Suso Richter
Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch
Harry Melchior a fost campion la înot pentru Germania de Est şi este în relaţii încordate cu regimul, după câţiva ani de închisoare. Reuşeşte să fugă în Berlinul de Vest şi e decis să-şi aducă acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasă, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevărată.
 
Biletele pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.
 
Cinepolitica Extra Time este un eveniment "off season" al Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.
 
Ne găsiţi pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
 
Parteneri media: Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Studentie.ro, Getlokal.ro, Filmreporter.ro, CooperativaUrbana.ro, societatesicultura.ro, Cinefan.ro, BlogdeCinema.ro, PoliticALL, All about Romanian Cinema, CalendarEvenimente.ro
 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus