decembrie 2014
Search, The
The Search / Căutarea, o poveste emoţionantă despre războiul din Cecenia, în regia şi după un scenariu de Michael Hazanavicius (premiul Oscar pentru The Artist), cu Bérénice Bejo (The Artist) şi Annette Bening (The Kids Are All Rigtht, American Beauty), va avea premiera în România pe 19 decembrie 2014.

The Search spune povestea a patru personaje angrenate, cu sau fără voia lor, în conflictul din Cecenia anului 1999. Patru oameni din planuri total diferite sunt aduşi la un loc de o spectaculoasă întorsătură a destinului.


În 2014, pelicula a fost proiectată în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes şi a avut premiera internaţională la Toronto. În România, filmul este distribuit de Independenţa Film.

The Search a rulat în avanpremieră în deschiderea Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, 2014 (24-30 octombrie 2014), în prezenţa regizorului Michael Hazanavicius şi a actriţei din rolul principal, Bérénice Bejo.

Regizorul francez Michael Hazanavicius a devenit celebru pentru The Artist, câştigătorul Oscarului 2012 pentru "Cel mai bun film", şi a încă patru premii Oscar ("Cel mai bun actor în rol principal" - Jean Dujardin, "Cel mai bun regizor", "Cele mai bune costume", "Cea mai bună coloană sonoră originală"). Hazanavicius este singurul cineast francez al cărui film a fost nominalizat la zece premii Oscar. El şi Roman Polanski sunt singurii regizori francezi care au primit premiul Oscar pentru "Cel mai bun regizor".

Filmul mut alb-negru a fost cap de afiş la majoritatea galelor de premii ale anului 2011 şi 2012. În momentul de faţă are (conform IMDb) nu mai puţin de 154 de premii şi 130 de nominalizări.


Înainte de The Artist, Hazanavicius a regizat două parodii la filmele cu spioni. Prima este OSS 117: Le Caire nid d'espions (2006), un succes de box office în Franţa (peste 2.000.000 spectatori), cu Jean Dujardin şi Bérénice Bejo, distribuit şi în România. Apoi, doi ani mai târziu, continuarea sa: OSS 117: Lost in Rio (2009), de asemenea un film foarte bine primit de public.

Actriţa Bérénice Bejo este cunoscută pentru rolul feminin din The Artist, filmul aducându-i, pe lângă cel mai important premiu, şi alte nominalizări la Oscar, Globurile de Aur şi BAFTA pentru "Cea mai bună actriţă în rol secundar". În România aţi văzut-o în iarna lui 2013, în comedia Populaire (2012), adusă de Independenţa Film.

În filmul The Search, Bérénice Bejo joacă rolul unei activiste pentru drepturile omului care face tot posibilul să atragă atenţia asupra atrocităţilor care au avut loc în conflictul ruso-cecen din 1999.

Bérénice Bejo este soţia cineastului Michael Hazanavicius. Ea este născută în Buenos Aires şi stabilită în Franţa împreună cu familia, din cauza dictaturii militare din Argentina acelei perioade. El este născut în Franţa, la Paris, însă originile sale - bunicii - sunt în Lituania.


Locaţia. The Search - a fost filmat la Tbilisi, Georgia şi este vorbit în patru limbi: franceză, engleză, rusă şi cecenă.
Bugetul filmului: 22 milioane de euro.
Durata filmului: 149 de minute.

The Search (2014) este un remake după filmul omonim american regizat de Fred Zinnermann în 1948. Evident, în filmul original acţiunea nu are loc în Cecenia, ci în Germania de după Al Doilea Război Mondial.


The Search, a doua colaborare cu producătorul de la The Artist

Producătorul Thomas Langmann spune despre cea de-a doua colaborare cu Michael Hazanavicius: "După The Artist, am simţit dorinţa, ca producător, să prelungim cumva experienţa extraordinară şi să-i ofer lui Michael mijloacele de a face încă un film, puternic şi ambiţios precum este The Search. (...) Trecând de la un film alb-negru mut la unul profund uman, vorbit în 4-5 limbi, pe un subiect extrem de actual, eu am considerat proiectul The Search ca fiind faza a doua în colaborarea dintre mine şi Michael Hazanavicius."


The search for The Search. De la ce a pornit ideea filmului

Regizorul, scenaristul şi coproducătorul Michael Hazanavicius spune că ideea i-a venit în 2004, în timp ce era coscenaristul şi coproducătorul unui documentar pentru televiziune, Rwanda: History of a Genocide. Unul dintre cei patru regizori (Raphäel Glucksmann) era fiul lui André Glucksmann, unul dintre puţinii intelectuali francezi care au încercat pe atunci să alerteze opinia publică despre evenimentele tragice din Cecenia. În plus, una dintre cunoştinţele lui Hazanavicius din Rwanda i-a retrimis acestuia un mail care se termina cu o frază care l-a marcat pe regizor: "... Şi, mai mult decât filme documentare, avem nevoie de filme reale, filme care să spună povestea a ceea ce se întâmplă aici, pentru ca lumea să înţeleagă".

"Am vrut să fac un film despre Cecenia, nu în ultimul rând pentru a contracara teoria absurdă cum că toţi cecenii sunt nişte terorişti", spune Hazanavicius. "Încă mă mai gândeam cum să abordez povestea, când cineva mi-a arătat The Search făcut de Fred Zinnermann, în 1948." Filmul din 1948 spune povestea unui băieţel de 9 ani, supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz, care, la finele războiului, fuge din tabăra de refugiaţi şi ulterior este căutat de mama sa prin toată Europa. "După ce am văzut acest film minunat am fost convins că o drama este cea mai potrivită abordare pentru filmul meu", spune regizorul francez.

-------------------------------------

Sinopsis

The Search / Căutarea spune povestea a patru personaje prinse în recentul război din Cecenia anului 1999. Patru vieţi din planuri total diferite sunt aduse la un loc de o spectaculoasă întorsătură a destinului.

Văzându-şi părinţii omorâţi de soldaţii ruşi pe uliţa din sat, un băieţel cecen fuge şi se alătură valului de refugiaţi. Astfel, ajunge să o întâlnească pe Carole, şefa misiunii EU în regiune şi, cu ajutorul ei, să-şi reia încet-încet viaţa. În tot acest timp, sora sa mai mare, care a supravieţuit miraculos masacrului, îşi caută fratele printre miile de refugiaţi ceceni. Al patrulea personaj este Kolia, un tânăr recrut din armata rusă în vârstă de numai 20 de ani, care este complet depăşit şi, ulterior, complet transformat de război.

-------------------------------------
 
The Search / Căutarea este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

 
--------------------------
 
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
Independenţa Film - pe YouTube

(Fotografii © La Petite Reine_La Classe Américaine_Roger Arpajou).


Regia: Michel Hazanavicius Cu: Bérénice Bejo, Annette Bening, Nino Kobakhidze, Yuri Tsurilo, Nika Kipshidze, Zukhra Duishvili

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus