decembrie 2014
Search, The
The Search / Căutarea, care a intrat de curând în cinematografe, este o poveste emoţionantă despre războiul din Cecenia anului 1999 văzută din perspectiva a patru personaje angrenate cu sau fără voia lor în conflict.

Regia şi scenariul sunt semnate de Michael Hazanavicius (premiul Oscar pentru The Artist), cu Bérénice Bejo în rolul principal (The Artist). Annette Bening (The Kids Are All Rigtht, American Beauty) apare de asemenea în film, într-un rol secundar.


Regizorul Michel Hazanavicius - detalii mai puţin ştiute despre film

Michel Hazanavicius spune că principalele surse de inspiraţie i-au fost filmul Full Metal Jacket (1987), în regia lui Stanley Kubrick şi cartea One Soldier's War in Chechnya, scrisă de Arkady Babchenko. Doi amici ceceni au strâns câteva mărturii de la participanţi reali la război şi i le-au trimis. "Nu în ultimul rând", spune Hazanavicius, "scenariul a fost influenţat, la un nivel mai mult sau mai puţin conştient, de amintirile despre genocidul evreiesc".

La întrebarea de ce a ales ca ţară de filmare Georgia, Hazanavicius a răspuns: "S-a întâmplat să fiu coproducător la Orange 2004, documentarul despre revoluţia portocalie din Ucraina. Regizor a fost Raphaël Glucksmann care, în urma unui complex de împrejurări s-a stabilit în Georgia. Iar eu am fost la el, în vizită."

"Din fericire, nu a fost nevoie de prea mult de lucru la recrearea platoului de filmare", spune regizorul. "Barăcile din film sunt barăcile adevărat din periferia Tbilisi, apartamentul lui Carole (activista U.E. interpretată de Bérénice Bejo) este un apartament real, taberele de refugiaţi au fost refăcute din corturi autentice pe o câmpie de la poalele Munţilor Caucaz. Am refuzat să folosesc ecrane verzi şi nu am vrut să multiplic nimic digital. Am vrut să fie totul aşa cum e".



În Georgia, vremea va fi frumoasă...

"Una din surprize la începutul filmărilor a fost că eu eram obişnuit ca de la războiul din Cecenia să-mi amintesc doar imagini hibernale, filmate de CNN sau de amatori", spune Hazanavicius. "Or, în Georgia vremea e frumoasă până prin noiembrie. Toată lumea era încântată, mai puţin Guillaume Schiffman (directorul de imagine - n.red.) şi eu. A trebuit să aşteptăm o grămadă, sau să ne mutăm de la o stradă la alta, unde soarele nu strălucea, să recreăm umbre sau să folosim camioane ca să ascundem fundaluri scăldate în soare."

Cu tot dramatismul poveştii, au fost şi momente comice în film. Hazanavicius povesteşte că în tinereţe a văzut într-un film de război o scenă mai puţin obişnuită. Filmul se numea The Sons of Itchkeria şi, la un moment dat, surprindea nişte femei care se adăposteau în timpul unui bombardament şi îşi împărtăşeau problemele casnice legate de spargerea ferestrelor şi a vitrinelor. Aşa că a ţinut să aibă o astfel de scenă şi în filmul său.



Cele patru personaje, patru perspective diferite asupra războiului

Hadji, băieţelul cecen jucat de copilul Abdul Khalim Mamatsuiev. "400 de copii a văzut în total directorul nostru de casting. Nici nu sunt mulţi", spune Hazanavicius. "Eu însumi am văzut 50, iar Abdul-Khalim a fost singurul care chiar a jucat frica, a ţipat, fără să se prefacă. Abdul este un copil senzaţional care are genul acela de talent pentru actorie la care visează actorii adevăraţi."

Kolia, adolescentul rus trimis direct pe front. Deşi i s-a vorbit despre potenţialul actoricesc din Rusia, producătorii au preferat să înceapă căutările în Georgia şi Ucraina. "Nu prea m-au convins", îşi aminteşte Hazanavicius. "Aşa că am organizat un casting în Rusia, spunând clar că filmul nu va fi unul pro-rus. Actorii care au participat au fost conştienţi de asta de la început." Kolia (jucat de Maxim Emelianov) este o victimă care, puţin câte puţin, se transformă în călău.

Raissa, tânăra cecenă care îşi caută frăţiorul pierdut. "Înainte să o angajez pe Zukhra Duishvili i-am pus o întrebare destul de prostească", spune regizorul. "Am întrebat-o dacă să fie actriţă va fi distractiv pentru ea. Mi-a răspuns că nu. A zis că, din contră, va fi foarte dureros să joace acest rol, însă cineva trebuie să facă şi acest film iar ea e gata să ajute. Avea doar 17 ani... Am fost impresionat".

Carole, activista care încearcă să alerteze instituţiile europene asupra atrocităţilor războiului. "Problema aici, din perspectiva relaţiei dintre Carole (Bérénice Bejo) şi Hadji, este exact rolul vesticilor: ce atitudine să ia, ce nivel de empatie? Asumarea durerii altora este un lucru complicat. În plus, cei doi nu vărbesc aceeaşi limbă. În plus, Carole este dedicată complet cauzei ei, activismul politic. Ea nu este implicată emoţional, nu există vreun iubit, nu are copii etc. Pe parcurs, această implicare apare la modul personal", spune Michel Hazanavicius.



"Annette Bening s-a documentat foarte mult despre Cecenia şi Georgia", dezvăluie regizorul filmului The Search. "A petrecut două săptămâni pe platoul de filmare. Pentru ea a fost prima oară când a călătorit atât de departe de casă şi pentru aşa o perioadă lungă de timp. Ea şi soţul ei, Warren Beatty, au totuşi patru copii acasă..."

Durata filmului: 149 de minute.

Detalii despre Michael Hazanavicius şi Bérénice Bejo, regizor şi actriţă, soţ şi soţie, aici: http://bit.ly/TheSearch_premiera


The Search / Căutarea a fost selectat în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2014 şi a avut premiera internaţională la Toronto. În România, lungmetrajul este distribuit de Independenţa Film.

The Search a rulat în avanpremieră în deschiderea Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (24-30 octombrie 2014), în prezenţa regizorului Michael Hazanavicius şi a actriţei din rolul principal, Bérénice Bejo.


-------------------------------------
Sinopsis

The Search / Căutarea spune povestea a patru personaje prinse în recentul război din Cecenia anului 1999. Patru vieţi din planuri total diferite sunt aduse la un loc de o spectaculoasă întorsătură a destinului.

Văzându-şi părinţii omorâţi de soldaţii ruşi pe uliţa din sat, un băieţel cecen fuge şi se alătură valului de refugiaţi. Astfel, ajunge să o întâlnească pe Carole, şefa misiunii UE în regiune şi, cu ajutorul ei, să-şi reia încet încet viaţa. În tot acest timp, sora sa mai mare, care a supravieţuit miraculos masacrului, îşi caută fratele printre miile de refugiaţi ceceni. Al patrulea personaj este Kolia, un tânăr recrut din armata rusă în vârstă de numai 20 de ani, care este complet depăşit şi, ulterior, complet transformat de război.
 
-------------------------------------
The Search / Căutarea este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.
--------------------------
Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
Independenţa Film - pe YouTube

(Fotografii © La Petite Reine_La Classe Américaine_Roger Arpajou).

Regia: Michel Hazanavicius Cu: Bérénice Bejo, Annette Bening, Nino Kobakhidze, Yuri Tsurilo, Nika Kipshidze, Zukhra Duishvili

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus