decembrie 2014
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu
La 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare româneşti din toate timpurile, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu de Andrei Ujică, "un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă", după cum titra publicaţia Washington Post.

Producţia a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2010, fiind lansată în cinematografele din România în toamna aceluiaşi an.
 
Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.
 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu încheie o trilogie despre comunism din care fac parte Videograme dintr-o revoluţie, realizată de Andrei Ujică în colaborare cu Harun Farocki (1992), şi Out of the Present (1995).

Filmul artistic de montaj a avut parte de o proiecţie specială la Cannes 2010 şi de cronici excelente în toate marile publicaţii ale lumii. Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Premiza lui Andrei Ujică este provocatoare: "La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic dacă el se cheamă Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu".
 
Din echipa filmului mai fac parte, pe lângă regizorul Andrei Ujică, Velvet Moraru - producător, Dana Bunescu (montaj şi sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhivă), Vivi Drăgan Vasile (consultant vizual) şi Roberta Răduca (colorist).
 
Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, inclusă de publicaţia New York Times printre cele mai bune 20 de filme ale anului 2011, a fost realizată de ICON production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut.
 
DVD-ul cu Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu conţine subtitluri în franceză şi engleză. Acesta este însoţit şi de o broşură cu minibiografiile tuturor personajelor care apar în documentar. Printre cele 127 de figuri se regăsesc şi Gerald Ford, Jimmy Carter, Richard Nixon, Prinţul Charles, liderul nord-coreean Kim Il-Sung sau Mao Zedong. El va fi disponibil din 16 decembrie 2014 în reţeaua librăriilor Cărtureşti, Humanitas, Librarium, dar şi la Librăria Engleză Anthony Frost din capitală.
 
Odată cu lansarea DVD-ului dar şi pentru a marca cei 25 de ani de la Revoluţia din 1989, ICON production va realiza, săptămâna viitoare, o serie de proiecţii ale filmului semnat de Andrei Ujică. Acestea vor avea loc miercuri 17 decembrie si vineri 19 decembrie 2014 de la ora 18:30 la Cinemateca Union din Capitală şi sâmbătă 20 decembrie 2014 de la ora 20:30 la Noul Cinematograf al Regizorului Român din cadrul Muzeului Ţăranului Român. 

Regia: Andrei Ujică

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus