februarie 2015
Festivalul de film Berlin, 2015
Teodor Corban, actorul principal din Aferim!, intră în cursa pentru Ursul de Argint - premiul de interpretare masculină - al Festivalului Internaţional de la Berlin alături de Christian Bale, James Franco sau Wen Jiang. 
 
AFERIM!, în regia lui Radu Jude, este singurul lungmetraj românesc inclus în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de la Berlin (5-15 februarie 2015).

Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre alţii, Christian Bale în filmul Knights of Cups semnat de Terrence Malick, James Franco în Queen of the Desert al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos (cunoscut publicului cinefil pentru rolul său din Trei Culori: Alb în regia lui lui Krzysztof Kieslowski) în Body regizat de Malgorzata Szumowska sau actorul şi regizorul chinez Wen Jiang (nominalizat pentru Palme d'Or în 2000, precum şi pentru Leul de Aur în 1994 şi 2007) în filmul Gone with the Bullets.
 
În AFERIM! Teodor Corban intepretează rolul zapciului Costandin pornit în căutarea unui rob fugar în Ţara Românească a începutului de secol XIX.

 
Teodor Corban a colaborat cu regizori celebri de-a lungul celor 25 de ani de experienţă pe scena teatrului românesc. Primul regizor de film care l-a descoperit şi l-a distribuit într-un rol secundar a fost Corneliu Porumboiu în scurtmetrajul studenţesc Călătorie la oraş (2003), premiat în cadrul secţiunii Cinéfondation de la Cannes. A fost începutul unei frumoase colaborări cu Porumboiu. Rolul principal din A fost sau n-a fost? (2006) i-a adus lui Corban primul său premiu din cariera de film - Premiul Special la Festivalul de la Cottbus. Au urmat o serie de roluri secundare în filme de referinţă precum: California Dreamin' (nesfârşit) (regia Cristian Nemescu, 2007), câştigătorul Palme d'Or-ului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) şi După dealuri (2012) regizate de Cristian Mungiu, precum şi câştigătorul Ursului de Aur - Poziţia copilului (regia Călin Peter Netzer, 2013).
 
AFERIM! în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie 2015 ora locală 16 la Berlinale Palast în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie.
 
Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin este programată joi, 5 februarie 2015, de la ora locală 19:45 şi poate fi urmărită online aici

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus