martie 2015
Jimmy's Hall
Regizorul Ken Loach (The Wind That Shakes the Barley, Ae Fond Kiss, Looking for Eric, Sweet Sixteen, Kes şi mai recentele Route Irish şi The Angels' Share) se întoarce pe marile ecrane cu un nou film istoric despre războiul civil din Irlanda. Jimmy's Hall / Salonul lui Jimmy este povestea lui Jimmy Gralton, un activist irlandez care a trăit în comitatul Leitrim, în Irlanda începutului de secol. Jimmy's Hall / Salonul lui Jimmy a participat în Competiţia Oficială Cannes 2014. Pelicula va avea premiera în România în 6 martie 2015 şi este distribuită de Independenţa Film.


În rolurile principale: Barry Ward (He Claim), Simone Kirby (Season of the Witch, Hamlet) şi Andrew Scott (Saving Private Ryan, Locke, Pride, The Bachelor Weekend). Scenariul este semnat de Paul Laverty. Filmul este o coproducţie UK-Irlanda-Franţa.

Durata: 109 min.


Jimmy Gralton din comitatul Leitrim, Irlanda (sinopsis)

În 1921, în pragul izbucnirii Războiului Civil din Irlanda, Jimmy Gralton (rol jucat de actorul Barry Ward) construieşte un salon de dans la o răscruce de drumuri de ţară din Irlanda, comitatul Leitrim. Aici tinerii vin să danseze, să înveţe, să dezbată, sau să viseze. Dar, mai presus de toate, să se distreze şi să fie liberi. Jimmy's Hall întruchipează spiritul acelor oameni care gândesc liber.

Locul devine foarte popular, iar Biserica şi politicienii încep să nu vadă cu ochi buni popularitatea lui Jimmy Gralton, care ulterior este deportat în America. După zece ani, Jimmy se întoarce din New York şi decide să redeschidă salonul din satul natal, acum o clădire abandonată şi în paragină. Gestul său însă va reactiva acelaşi tip de probleme din anii '20.


Regizorul britanic Ken Loach şi filmele sale pentru independenţă

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 79 de ani. A debutat în 1967 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai e considerat unul dintre cele mai bune filme britanice.

De-a lungul timpului a regizat un număr impresionant de filme şi a obţinut un număr la fel de impresionant de premii: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels' Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012). Ultimele două lungmetraje au fost distribuite recent şi în România de Independenţa Film.


Ken Loach este recunoscut pentru uşurinţa cu care alege actori fără experienţă pentru a juca în filmele sale. În The Angels' Share, cel puţin trei personaje importante sunt jucate de oameni care au cu totul şi cu totul altă meserie. În Looking for Eric (2009) joacă însuşi fotbalistul Eric Cantona.

În legătură cu diversele alegaţii despre faptul că el este britanic, dar în filmele sale se susţine lupta pentru independenţă faţă de Regatul Unit, Ken Loach a spus recent: "Nu înţeleg de ce se spune că îmi urăsc ţara... Şi nici ce înseamnă asta... Adică îmi urăsc ce? Oraşul natal sau pe toţi englezii? Sau guvernul? Şi dacă mi-aş urî guvernul, asta înseamnă că îmi urăsc patria? Mie mi se pare că a critica guvernul reprezintă o datorie democratică."

După premiera lui Jimmy's Hall, Ken Loach a spus: "Un film nu este o mişcare politică, un partid. Nu e nici măcar un articol. Un film e doar un film. În cel mai bun caz este o voce în plus adăugată indignării publice."


Ideea din spatele filmului Jimmy's Hall

Scenaristul Paul Laverty (Jimmy's Hall) a mai scris pentru Ken Loach Route Irish (2010), Looking for Eric (2009), The Wind that Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004) şi Sweet Sixteen (2002).

Paul Laverty spune că ideea filmului i-a "picat pur şi simplu în poală". Un actor - Donal O'Kelly, pe care l-a cunoscut în anii '80 în Nicaragua, în timpul revoluţiei sandiniste - a demarat recent un proiect de teatru comunitar chiar în comitatul Leitrim din Irlanda. Demersul încerca să atragă atenţia asupra străinilor din zilele noastre care cereau azil politic în Irlanda şi care riscau oricând să fie deportaţi. Spectacolul era jucat chiar de aceşti azilanţi şi pleca de la povestea lui Jimmy Gralton, singurul cetăţean irlandez deportat din propria ţară în anii '30, la fel ca un străin, fără nici un proces.

"I-am povestit asta şi lui Ken Loach şi, din clipa în care vorbeam, am văzut în ochii lui o licărire. Cu toţii am fost atraşi de ideea de reveni cu un film în Irlanda, la zece ani după filmarea lui The Wind that Shakes the Barley (2006 - n. red.)", povesteşte scenaristul Laverty.


Jimmy's Hall / Salonul lui Jimmy (2014) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Mommy, Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

--------------------------

Referinţe online:
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
Independenţa Film - pe YouTube

(C) Joss Barratt, Bernard Walsh / Sixteen Films / Wild Bunch
Regia: Ken Loach Cu: Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton, Andrew Scott

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus