martie 2015
Festivalul TIFF 2015
Relatos Salvajes / Wild Tales, nominalizat la Oscarul 2015 pentru Cel mai bun film străin, deschide cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc între 29 mai şi 7 iunie 2015. Lider de box office în Argentina, în 2014, comedia neagră despre răzbunare îi va încânta pe spectatori în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca vineri, 29 mai 2015, de la 20.45.


"Filmul propus de Argentina la Oscar 2015 e sălbatic în toate sensurile cuvântului. Farsa asta despre răzbunare e feroce şi incredibil de amuzantă. Regizorul şi scenaristul Damián Szifron n-a făcut un singur film, ci şase lipite sub un singur titlu şi trimise într-o lume care s-ar putea să nu fie pregătită pentru ele", scrie revista americană Rolling Stone. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar şi a făcut senzaţie la Cannes 2014, unde a rulat în competiţie şi a fost cumpărat de distribuitori din lumea întreagă. În România, va fi distribuit de Transilvania Film, în luna iunie 2015.


Relatos Salvajes / Wild Tales va fi inclus la TIFF 2015 în Focus Argentina, care va cuprinde cele mai bune producţii argentiniene din 2013 şi 2014 şi va aduce la Cluj o importantă delegaţie de regizori, actori şi producători. Selecţia este realizată în colaborare cu Violeta Bava, directorul artistic al Buenos Aires International Film Festival (BAFICI), cel mai important festival de film din America de Sud. TIFF a încheiat un parteneriat cu BAFICI, urmând ca filmul câştigător al fiecărei competiţii naţionale să fie proiectat în festivalul-partener. Profesor la Centro de Investigación Cinematográfica din Buenos Aires şi co-director al BAL, cea mai mare piaţă de coproducţii din America Latină, Violeta Bava va face parte din juriul competiţiei TIFF 2015.

Programul realizat cu sprijinul INCAA (Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales) va fi completat de concerte ale unor trupe din Argentina.

Printre titlurile confirmate în Focus Argentina se află Dos Disparos / Two Shots Fired, în regia lui Martin Rejtman (Rapado, Magic Gloves), scriitor şi cineast apreciat, unul dintre iniţiatorii Noului Cinema Argentinian. În această comedie absurdă, selecţionată anul trecut la Festivalul de la Locarno, Toronto şi San Sebastian, un adolescent găseşte o armă în casă şi, dintr-un impuls de moment, se împuşcă. Însă supravieţuieşte.


El cinco este al doilea lungmetraj al regizorului multi-premiat pentru Gigante (2009), Adrián Biniez. O comedie fermecătoare, El cinco îl urmăreşte pe Patón Bonassiolle, căpitanul unei echipe de fotbal de divizia C care îşi dă seama la 35 de ani că viaţa lui, aşa cum o ştia din copilărie, s-a încheiat. Nu doar că trebuie să o ia de la început, alături de soţia lui, ci să se obişnuiască cu ideea că e adult. El cinco a fost proiectat la festivalurile de la Veneţia, Stockholm, Zurich şi Rotterdam.


Un debut impresionant, Historia del miedo / History of Fear, în regia lui Benjamin Naishtat, a concurat pentru Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2014. Regizorul surprinde paranoia unei societăţi puternic fragmentate între săraci şi noii îmbogăţiţi din suburbiile Buenos Aires-ului. Scene separate, aparent fără legătură între ele, conturează portretul unei lumi pe cale să explodeze.

Biletele la gala de deschidere TIFF 2015 pot fi achiziţionate în avans, începând din 25 februarie 2015, de pe www.biletmaster.ro. Preţul unui bilet este 30 de lei.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus