martie 2015
Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica revine între 26 şi 30 aprilie 2015, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, cu o selecţie de filme puternice, dezbateri şi evenimente speciale. Cea de-a patra ediţie a festivalului va pune în discuţie un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia şi Ucraina, într-un program special. 

Pe 27 aprilie 2015, cu susţinerea Ambasadei Ucrainei în România, organizaţia non-guvernamentală Pământeni va lansa campania de strângere de fonduri pentru victimele conflictului din estul ţării, numită "Pământeni pentru Ucraina". Cu acest prilej, va fi proiectat documentarul Nasha Nadyia / Nadia noastră, realizat de o echipă coordonată de Volodymyr Tykhiy despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deţinută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, în baza acuzaţiei de complicitate la uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei. 


Deşi s-a dovedit că a fost capturată de forţele pro-ruse cu cel puţin 30 de minute înainte ca cei doi să fie ucişi, Nadia Savcenko nu a fost eliberată nici până astăzi. Ea a devenit un simbol al conflictului între Ucraina şi Rusia şi a fost aleasă în Parlamentul ucrainean în timp ce era în detenţie. În decembrie, a intrat în greva foamei în semn de protest.

Nadia Savcenko a fost singura femeie care a făcut parte din trupele ucrainene de menţinere a păcii în Irak, între 2004-2008, iar în 2009 a fost prima absolventă a Universităţii Forţelor Aeriene din Harkov, deschisă până atunci doar bărbaţilor. În iunie 2014, se afla în estul Ucrainei ca membră a Batalionului Aidar de voluntari. Documentarul conţine, printre altele, imagini cu ea, interviuri cu familia, comandantul batalionului şi avocatul ei. O campanie naţională, #FreeSavchenko, se derulează în media ucraineană şi pe reţelele sociale.
 

În cadrul aceluiaşi program, pe 27 aprilie 2015, vor fi proiectate 9 scurtmetraje documentare din seria Babylon'13 - Cinema of Civil Protest, începută în timpul protestelor din Kiev de un grup de cineaşti care şi-a propus să surprindă permanent situaţia din zonele de conflict. Printre acestea, Road to Donetsk Airport, BrotherShchastya / Happiness, Interrogation, Enemy. Cele aproape 100 de scurtmetraje din proiect înregistrează, totodată, coagularea unei societăţi civile în Ucraina, potrivit fondatorului Babylon 13, Volodymyr Tykhyi. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri la care va participa ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, alături de politologi şi jurnalişti.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus