TPS le oferă participanţilor şansa de a face parte dintr-un atelier personalizat de dezvoltare de scenariu, pe proiectul cu care au aplicat, şi de pregătire în vederea susţinerii lui în cadrul unui eveniment public, în prezenţa unor potenţiali parteneri internaţionali. Aplicaţiile TPS sunt deschise tuturor regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, care au un proiect de lungmetraj de ficţiune, în faza de dezvoltare. Este recomandată, dar nu obligatorie, prezenţa unui producător ataşat proiectului.
Din totalul aplicaţiilor vor fi selecţionate cinci, regizorul şi producătorul (în cazul în care există) urmând să fie invitaţi la Cluj-Napoca, la atelierele special concepute pe durata Transilvania Pitch Stop, în cadrul TIFF. Se vor forma grupuri de lucru - echipa proiectului şi trainerii. Accentul activităţii în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul, dar şi pe consultanţa la nivel de scenariu şi structură dramaturgică din partea trainerilor şi experţilor implicaţi. Se va pune un accent deosebit pe interacţiunea dintre grupuri şi familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajându-se schimbul de opinii.
Din totalul aplicaţiilor vor fi selecţionate cinci, regizorul şi producătorul (în cazul în care există) urmând să fie invitaţi la Cluj-Napoca, la atelierele special concepute pe durata Transilvania Pitch Stop, în cadrul TIFF. Se vor forma grupuri de lucru - echipa proiectului şi trainerii. Accentul activităţii în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul, dar şi pe consultanţa la nivel de scenariu şi structură dramaturgică din partea trainerilor şi experţilor implicaţi. De asemenea, se va pune un accent deosebit pe interacţiunea dintre grupuri şi familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajându-se schimbul de opinii.
Cele două proiecte câştigătoare ale primei ediţii TPS au fost Tatăl mută munţii (scenariu şi regie Daniel Sandu) şi Mariţa (scenariu şi regie Cristi Iftime), un proiect produs de HiFilm Productions, care a obţinut finanţare pentru debut la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în toamna anului trecut. De asemenea, Mariţa este unul dintre proiectele dezvoltate în cadrul workshop-ului european de dezvoltare de scenarii ScripTeast 2014-2015. În urma parteneriatului dintre TIFF şi Festivalul de la Locarno, cele două proiecte premiate au participat şi la sesiuni organizate de matchmaking cu profesionişti din industrie, în cadrul Locarno Industry Days.
Cei interesaţi să aplice la Transilvania Pitch Stop o pot face până pe data de 17 aprilie 2015. Pentru a înscrie proiectul, este necesară crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link.
Toate documentele necesare pentru finalizarea aplicaţiei pot fi găsite consultând regulamentul TPS. Detalii, pe www.tiff.ro şi la adresa de mail [email protected].
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..