Radio România Muzical / aprilie 2016
Discul de muzică clasică al anului 2015
La începutul lunii februarie 2015, Hilary Hahn tocmai a câştigat un al treilea Grammy din cariera ei, pentru albumul intitulat Cele 27 de bisuri ale lui Hilary Hahn. Iar în 30 martie 2015 a fost programată lansarea unui nou album semnat de violonista americană de 35 ani, considerată de mulţi nu doar cea mai bună violonistă din America, dar şi unul dintre cei mai bine cotaţi muzicieni ai timpurilor noastre. De ce? E foarte simplu de aflat, doar ascultându-i înregistrările; despre concerte, aici în România.... eu pot să spun doar că mă simt privilegiată că am ascultat-o în unicul concert pe care Hilary l-a susţinut în România: se întâmpla în 25 septembrie 2013, la Festivalul Enescu.

Doar ascultându-i înregistrările şi te poţi îndrăgosti de modul cum cântă: o intonaţie perfectă, agilitate tehnică ieşită din comun, eleganţă, muzicalitate.... perfecţiune spun mulţi dintre cronicarii internaţionali. La (doar) 35 ani, viaţa profesională a violonistei Hilary Hahn este reprezentată de nişte cifre relevante: trei premii Grammy obţinute în 2001, 2008 şi 2015; aproape 1.500 de concerte susţinute pe parcursul celor mai bine de 20 ani de activitate concertistică; 288 de oraşe vizitate în turnee; 193 dirijori cu care a colaborat. Impresionant, nu?

Cum este posibil aşa ceva? Sigur, Hilary Hahn este o persoană foarte talentată; însă a început studiul viorii înainte să împlinească 4 ani; a susţinut primul recital de artist consacrat când avea 10 ani şi primul concert important cu orchestra când avea 12 ani; la 16 ani a semnat primul contract cu o casă de discuri de renume. Şi a muncit, evident, foarte mult; aşa că e bine să observăm încă o dată că doar munca şi seriozitatea sunt bazele reale ale unei cariere de succes.

La 10 ani, Hilary Hahn a fost admisă la o celebră şcoală de muzică americană: Institutul Curtis din Philadelphia, unde s-au format mai multe dintre starurile muzicii clasice de astăzi, printre care şi pianiştii Lang Lang şi Yuja Wang. Ultimul concert studiat înainte de a intra la Institutul Curtis a fost Concertul nr. 5 de Mozart; iar primul concert studiat acolo a fost Concertul nr. 4 de Henri Vieuxtemps.

Aşa că am aflat şi de ce pe discul lansat în 30 martie 2015 la casa Deutsche Grammophon, Hilary Hahn a inclus aceste două concerte, unul foarte cunoscut (cel de Mozart), celălalt, fără o mare notorietate în rândul publicului larg, deşi muzica romanticului Vieuxtemps este plină de inspiraţie.

"Două lucruri am învăţat cântându-l pe Mozart: că o săptămână întreagă eşti fericit interpretându-l şi că sunt numeroase moduri în care poate fi interpretat", spune Hilary Hahn. Da, deşi poate nu pare, muzica lui Mozart este extrem de versatilă, permite foarte multă fantezie interpretului şi... aduce fericire. Niciodată nu poţi fi demodat sau plicticos interpretându-l pe Mozart, niciodată nu te poţi plictisi ascultând muzica lui Mozart. Am admirat efectele speciale găsite de orchestra care o acompaniază pe Hilary Hahn, Deutschekammerphilharmonie Bremen, dirijor Paavo Jarvi, în partea a treia a Concertului nr. 5 care figurează pe disc, precum şi viziunea limpede şi strălucitoare a violonistei. Aşa cum am admirat şi impetuozitatea din Concertul nr. 4 de Henri Vieuxtemps; fără îndoială suntem în faţa unui disc care merită la rândul său un premiu important.

Cum spuneam, începutul anului 2015 a fost de bun augur pentru Hilary Hahn: în februarie 2015 a primit un nou Grammy, la final de martie 2015 şi-a lansat acest minunat nou CD, iar în 17 martie 2015 a anunţat pe contul ei de Facebook că aşteaptă, alături de soţul ei, primul lor bebeluş, care se va naşte în vară. Anunţul i-a luat prin surprindere pe fani: "Nici nu am ştiut că are un soţ, nu a vorbit niciodată despre asta", comenta cineva anunţul violonistei.


Pentru că într-adevăr, Hilary Hahn, care deşi arată ca o fată foarte tânără, este o adevărată doamnă în toate sensurile bune ale cuvântului: modestă, discretă, elegantă, lipsită de oricine interes pentru publicitatea ieftină. Hilary Hahn este o vedetă care  mi-aduce aminte de Audrey Hepburn din lumea filmului, o violonistă pe care merită să o ascultaţi, măcar o dată.

Noul disc al violonistei Hilary Hahn poate fi ascultat la Radio România Muzical oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015. Va fi disponibil şi în magazinele din România şi pe site-urile www.getmusic.ro şi www.emag.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus