Radio România Muzical / decembrie 2015
Discul de muzică clasică al anului 2015
Pentru a face performanţă, trebuie să cunoşti reperele actuale, la nivel mondial: aviz interpreţilor. Pentru a putea face o selecţie despre ce merită cu adevărat să existe în colecţia personală, este de folos să cunoaştem ce cred şi alţii despre ce e mai bun astăzi: aviz melomanilor. Mai ales dacă putem avea acces la aceste repere.

Seong Jin Cho - câştigătorul Concursului Chopin de la Varşovia

Întâmplător, am ascultat mai mulţi tineri pianişti români zilele acestea şi a fost imposibil să nu-mi amintesc de un disc audiat tot de curând, semnat de pianistul care a câştigat Concursul Chopin de la Varşoia, şi să fac nişte paralele. În fond, marea performanţă e aceeaşi pentru toţi, indiferent din ce ţară vin...

Concursul Chopin de la Varşovia este unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important concurs destinat pianiştilor, la  nivel mondial. Se organizează doar odată la 5 ani (deci este cu atât mai căutat), iar printre laureaţii lui găsim nume mari: Martha Argerich, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, Yundi, Rafal Blechacz. Chinezul Yundi, de exemplu, s-a lansat într-o carieră internaţională după ce câştigat în 2000 concursul Chopin (avea 18 ani atunci); în 2015 a revenit la Varşovia, de data aceasta ca membru al juriului.

După ce în 2005 Concursul Chopin a fost câştigat de un polonez (Rafal Blechacz) şi în 2010 de o rusoaică (Yuliana Avdeeva), în 2015, premiul I în valoare de 30.000 euro i-a revenit unui sud-coreean, Seong Jin Cho, student la Conservatorul din Paris. Şi graţie unui parteneriat încheiat între Institutul Chopin de la Varşovia, organizatorul competiţiei, şi casa de discuri Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante case care editează muzică clasică, la aproape 3 săptămâni de la încheierea concursului (câştigătorii au fost anunţaţi pe 20 octombrie 2015),  a fost lansat un disc care surprinde evoluţia lui Seong Jin Cho de-a lungul celor trei etape de concurs, toate însemnând câte un recital cu lucrări semnate exclusiv de Frederic Chopin.


Aşadar, pentru cei care nu au urmărit concursul pe youtube sau medici.tv, din 6 noiembrie 2015 există acest disc de referinţă pentru orice tânăr pianist aspirant la marea performanţă, un punct de reper şi pentru orice meloman (în paranteză fie spus, aproape 30% din populaţia Poloniei a urmărit acest concurs în presă şi pe canalele media dedicate, ceea ce trebuie să recunoaştem, e o performanţă la care în România doar putem spera, deocamdată).

Pe discul lui Seong Jin Cho găsim Nocturna op.48 nr.1 şi Poloneza op.53 de Chopin (el a obţinut şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei poloneze chopiniene), Sonata nr.2 cu celebra parte a treia, Marş funebru, şi integrala celor 24 preludii op.28. Ascultându-l, îţi dai seama cât de înalt este nivelul astăzi la nivel mondial: sunt înregistrări dintr-o evoluţie live, sub presiunea imensă a unui concurs foarte greu, şi totuşi, nicio ezitare, nicio scăpare. Sigur, o tehnică strălucitoare, dar mulţi pianişti tineri se laudă cu aceasta, mai ales dintre cei asiatici; dincolo de tehnică, însă, o înţelegere a muzicii rezervată doar celor aleşi. A interpreta Chopin e dificil pentru că e atât de greu să mergi pe acea linie subţire dintre a cânta inexpresiv sau cu excese de expresivitate. Fiecare notă, fiecare pasaj trebuie bine drămuit, gândit, simţit. Iar Seong Jin Cho exact prin asta s-a impus: prin faptul că a reuşit să rămână egal cu sine însuşi pe parcursul întregului concurs, să slujească muzicii, în chip umil (uimitor cât de bine transpare asta din interpretarea), nu să pună muzica în slujba lui. De fapt, asta înseamnă să fii artist: să serveşti muzicii până la uitarea de sine şi atunci, performanţa va veni de la sine...

Este o lecţie pe care sper să o înveţe cât mai mulţi dintre tinerii interpreţi români de astăzi; România este (încă) un rezervor de talente naturale muzicale şi întreaga societate românească ar avea de câştigat dacă şi-ar cultiva mai mult propriile talente, de altfel, valabil nu doar în muzică, ci şi în oricare alt domeniu de activitate.

Şi să nu uit: Seong Jin Cho are doar 21 ani, dar a obţinut deja şi alte importante premii internaţionale şi a cântat alături de dirijori de prestigiu, cum sunt Myung Whun Chung (tot sud-coreean, foarte implicat în promovarea tinerelor talente sud-coreene) şi Valery Gergiev (unul dintre organizatorii concursului Ceaikovski de la Moscova, unde Seong Jin Cho a câştigat premiul al III-lea în 2011).

Discul lui Seong Jin Cho poate fi ascultat integral online, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 în care a fost inclus şi acest disc care merită, cred, pe deplin, voturile ascultătorilor. Apropo, campania care va desemna numai prin votul ascultătorilor discul de muzică clasică al anului 2015 în România se va încheia pe 10 ianuarie 2016 - doar până atunci mai pot fi acordate note discurilor intrate în competiţie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus