aprilie 2015
13 Minutes / Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, deschide Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica pe 26 aprilie 2015, ora 20.30, la Cinema Studio din Bucureşti. Thriller-ul despre una dintre tentativele eşuate de asasinare ale lui Adolf Hitler a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în afara competiţiei, şi va rula pentru spectatorii români în premieră, la puţin timp după lansarea lui în Germania. Cea de-a patra ediţie a festivalului va avea loc între 26 - 30 aprilie 2015, la Cinema Studio şi Elvire Popesco. 


"13 minute care ar fi putut schimba cursul istoriei" - o istorie fascinantă, mai puţin cunoscută publicului larg, este adusă pe ecrane de regizorul unor producţii ca Das Experiment sau Der Untergang / Căderea. Pe 8 noiembrie 1939, un muncitor, Georg Elser (Christian Friedel), a plasat o bombă artizanală într-un local în care Hitler urma să ţină un discurs. Însă liderul nazist şi-a schimbat programul pe neaşteptate şi bomba a explodat cu 13 minute după plecarea sa, omorând alţi opt oameni. "E o poveste bine construită despre un erou german singuratic, care a încercat să-l elimine pe Adolf Hitler în 1939 - un fel de prequel la nebunia finală din Der Untergang", notează Screen Daily. Georg Elser a murit înainte de finalul războiului, pe 9 aprilie 1945, într-un lagăr de concentrare. Este şi ziua în care filmul va avea premiera în cinematografele din Germania.


Oliver Hirschbiegel este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori germani, multi-premiat pentru Das Experiment (2001) şi Der Untergang (2004), un film despre ultimele zile ale lui Hitler, cu Alexandra Maria Lara, nominalizat la Oscar. 13 Minutes marchează întoarcerea sa la filmele în limba germană, după trei producţii în engleză: The Invasion (2007), Five Minutes of Heaven (2009), distins cu premiul de regie la Sundance, şi Diana (2013).

Sub conceptul "arena", Cinepolitica va aduce în premieră filme noi pe teme politice şi va organiza dezbateri, punctând subiecte fierbinţi ale momentului, de la conflicul Rusia-Ucraina, la preluarea puterii de către Statul Islamic, în zone din Orientul Mijlociu. Un astfel de film este Timbutku, al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar şi distins cu şapte trofee César, inclusiv pentru Cel mai bun film şi regie. Inspirat din realitate, Timbuktu surprinde transformarea unui oraş din Mali preluat de jihadiştii din grupările Al-Qaïda au Maghreb islamique (Aqmi) şi Ansar Dine.


Fundamentaliştii islamişti au interzis plăceri simple, ca muzica sau fotbalul, şi au impus reguli extreme, în special femeilor. Sissako, originar din Mauritania, a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes 2014. Proiecţia va fi organizată cu susţinerea Cinémathèque Afrique a Institutului Francez.

Pe 27 aprilie 2015, cu susţinerea Ambasadei Ucrainei în România, ONG-ul Pământeni va lansa la Cinepolitica o campanie de strângere de fonduri - "Pământeni pentru Ucraina". Cu acest prilej, vor fi proiectate documentarul Nadia noastră, despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deţinută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, şi scurtmetraje din seria Babylon '13 - Cinema of Civil Protest. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus