aprilie 2015
Festivalul TIFF 2015
Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat în 2015 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa.
 
O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziţie cu afişele peliculelor sale, fotografii de la filmare şi alte documente inedite aduse pentru prima dată în faţa publicului. Regizorul se va întâlni la Cluj cu tinerii cineaşti şi cinefili şi va fi prezent la proiecţia de gală a filmului Probă de microfon (1980). 

"Probă de microfon vorbeşte despre acele momente de adevăr care răzbat în situaţii controlate şi ritualizate cum ar fi interviurile TV - momente în care pe faţada socială apare o fisură ce dezvăluie o altă realitate, ascunsă privirii", scrie Richard Peña, fost director de programe al Film Society of Lincoln Center şi preşedintele comitetului de selecţie al New York Film Festival timp de 25 ani, un susţinător devotat al cinema-ului românesc şi admirator al operei lui Mircea Daneliuc.


Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat iniţial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1972. Cu o carieră care cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate şi în calitate de scenarist, 11 apariţii ca actor, opt piese de teatru scrise şi patru regizate, romane şi volume de proză scurtă, Mircea Daneliuc este considerat unul dintre cei mai importanţi artişti români. Renumit pentru filmele subversive lansate în timpul regimului comunist, pentru umorul negru şi satira necruţătoare a unei societăţi bolnave, ghidată de legi absurde, Daneliuc se inspiră permanent din actualitate, dând glas propriilor nemulţumiri şi dezamăgiri. 

La TIFF, spectatorii vor (re)descoperi câteva dintre cele mai importante filme semnate de Mircea Daneliuc, în copii noi, digitalizate, cu subtitrări noi în limba engleză, pregătite să fie reintroduse în circuitul internaţional. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate 12 filme cuprinzând toate etapele carierei sale: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Glissando (1984), Iacob (1988), A unsprezecea poruncă (1991), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Cele ce plutesc (2009) şi scurtmetrajul său de absolvire, Dus-întors (1972). 

Filmele sale au intrat în selecţia unora dintre cele mai mari festivaluri, încă de la debut: Cursa a fost proiectat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova, Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d'Or, în 1995; Glissando a fost selecţionat la Veneţia; Vânătoarea de vulpi, Iacob şi Patul conjugal au participat la Berlin, iar Probă de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles şi Roma. Iacob a primit şi două nominalizări la premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor (Dorel Vişan), în 1988. Daneliuc a colaborat constant cu actori ca Mircea Albulescu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Ştefan Iordache, Cecilia Bârbora, Valeria Seciu, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Coca Bloos, Olga Tudorache, Clara Vodă.
 
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus