aprilie 2015
Festivalul TIFF 2015
Concerte, proiecţii cu acompaniament live, petreceri şi evenimente în decoruri inedite vor însufleţi nopţile Clujului la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015). Scenele TIFF vor fi animate de muzicieni renumiţi şi de formaţiile momentului, printre care Zenzile, cei mai cunoscuţi promotori francezi ai dub reggae-ului din anii '90 încoace, pianistul norvegian Tord Gustavsen, dar şi grupuri româneşti ca ROA sau Moebius. Concertele revin la Casa TIFF, Casa de Cultură a Studenţilor şi Castelul Banffy de la Bonţida, dar îşi fac loc şi la Depozitul de Filme şi în mijlocul studenţimii, într-un program cu totul nou: TIFF Campus.

 

Din Franţa vine renumita trupă Zenzile, cu un cine-concert spectaculos la Castelul Banffy din Bonţida, duminică, 31 mai 2015, de la 21.45. Ei vor acompania live celebrul documentar realizat de Walter Ruttmann, Berlin: simfonia unui mare oraş (1972), o înregistrare fascinantă a unei singure zile din Berlinul anilor '20. Ritmurile hipnotice ale muzicii lor şi montajul antrenant al filmului merg mână în mână. Zenzile a provocat la înfiinţare, în 1996, o adevărată renaştere a dub-ului, gen înrudit cu reggae-ul, căruia i-a adăugat noi influenţe, efecte şi voci. Din această diversitate sonoră a pornit şi noua lor direcţie muzicală, trip-hop-ul, începând cu albumul Living in Monochrome, la care colaborează cu Tricky.


Cu totul aparte va fi concertul susţinut de celebrul pianist de jazz Tord Gustavsen şi artista afgano-germană Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual, duminică, 31 mai, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. "Un stil unic de a cânta la pian", scrie revista de specialitate "All about Jazz", apreciind performanţele sale. La cei 44 de ani, Gustavsen este unul dintre cei mai prolifici pianişti actuali, iar muzica sa - sofisticată, dar instant memorabilă. Simin Tander este unul dintre starurile în ascensiune ale genului, îmbinând original jazz-ul occidental cu ritmurile din Orientul Mijlociu.


Marţi, 2 iunie 2015, la Casa de Cultură a Studenţilor cântă Einar Stray Orchestra, una dintre cele mai interesante apariţii pe scena muzicală din ultimii ani, o mini-orchestră formată din cinci tineri norvegieni versatili cu instrumentele la care cântă şi cu stilurile pe care le abordează. Recunoscuţi din Norvegia până-n Rusia, norvegienii şi-au lansat anul trecut cel de-al doilea album, Politricks, şi au susţinut peste 30 de concerte în Europa. Concertul va fi precedat de proiecţia filmului Beatles (r. Peter Flinth) povestea tandră şi amuzantă a prieteniei dintre patru tineri din Oslo, în plină frenezie Beatles, în anii '60. Muzica norvegiană va răsuna în concerte live la TIFF în cadrul programului NORWAVE, finanţat de granturile SEE şi norvegiene prin Fondul Bilateral Naţional, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene şi derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute.

  

În anul în care Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului, TIFF se mută în mijlocul studenţilor, cu un program special croit pentru ei: TIFF Campus. În weekend-ul 29 - 31 mai 2015, în zona Cantinei Studenţeşti din Haşdeu, TIFF Campus va aduce filme în aer liber, concerte şi petreceri până în zori, cu intrare gratuită. Pe 29 mai 2015, programul începe în forţă cu The Toasters, formaţia legendară de ska din America, activă încă din 1981. After-party-ul va fi ţinut de clujeanul DJ Socol. Sâmbătă, va fi o seară electro-românească cu breakbeat-urile ROA şi disco-ul întunecat al celor de la Golan şi al DJ-ului braşovean HighRoller. În ultima zi, scena va fi a celor de la CTC (Deliric, Vlad Dobrescu, DOC), a duo-ului Fantome, un nou proiect susţinut de Subcarpaţi, şi a lui AFO & live band-ul Cred că sunt extraterestru, noul proiect hip-hop al lui Aforic.
 
Filmele proiectate la TIFF Campus îi vor încânta pe studenţi: Dyke Hard, o parodie SF punk muzicală delicioasă, Dessau Dancers, despre istoria breakdance-ului în Germania de Est, şi Wild Tales, comedia neagră despre răzbunare, nominalizată la Oscar.
 
Ca în fiecare an, şi serile la Casa TIFF vor fi animate de concerte, după ora 21.00. Pe 30 mai 2015, Adrian Naidin Band va aduce o combinaţie aparte de muzică clasică şi jazz-folk cu influenţe româneşti; duminică, 31 mai 2015, va fi seara bucureştenilor de la Moebius şi a clujenilor de la Satellites. Cei de la Zenzile vor reveni luni, pe 1 iunie 2015, pentru un al doilea concert, în aceeaşi seară la Casa TIFF concertând şi formaţia românească The Dream Diggers, care a pornit tot de la influenţe dub. Joi, pe 4 iunie, are loc un concert unic Of the Wand & The Moon, al compozitorului danez de neo-folk Kim Larsen, recent auzit pe coloana sonoră a filmului De ce eu?. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neo-folk-ului. Vineri, 5 iunie 2015, cântă alte două trupe româneşti tinere, Temple Invisible şi Baba Dochia. Programul complet al concertelor la Casa TIFF va fi anunţat în curând.

Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.biletmaster.ro, începând din 1 mai 2015.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Consiliului Judeţean Cluj şi Institutului Cultural Român
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: MasterCard, HBO, MOL Romania, Allianz-Ţiriac, SILVA, Pepsi, TenarisSilcotub, EuroGSM, Energobit, Reţeaua Privată de sănătate REGINA MARIA, Jameson, Xerox, TNT, PMA Invest, Naturlich, Arovit, Lecom
Restaurant oficial: McDonald\'s
Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: PcMadd
Parteneri instituţionali: Ambasada Statelor Unite, Ambasada Regală a Norvegiei, Ambasada Coreei de Sud, Ambasada Statului Israel, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Magyar Filmunió/ Hungarian National Film Fund, Japan Foundation, Ambasada Spaniei, Ambasada Suediei, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Delegaţia Valonia- Bruxelles
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Parteneri media: TV5 Monde, ProCinema, Europa FM, Zile şi nopţi, CineMAP, Gândul, Mediafax, Apropotv.ro, Hotnews.ro, Elle, Viva, Unica, Glamour, Cinemagia, CinemaRx, Decât o Revistă, The Institute, Cineuropa.org
Parteneri media locali: Radio Cluj, Radio Paprika, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transilvania Reporter, Voceatransilvaniei.ro, Filmtett, Transindex, Clujulcultural.ro, Clujlife.com, Cluj.com, eClujeanul.ro
www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 | Instagram.com/tiffromania 


Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus