Radio România Muzical / mai 2016
Discul de muzică clasică al anului 2015
Ea este o pianistă de 26 ani; el, un compozitor de 29 ani. Ea locuieşte în Germania, tatăl ei este german, iar mama, japoneză. El s-a născut în îndepărtata Islandă. La prima vedere, niciun punct comun. Şi totuşi...

Comun le este, în primul rând, succesul obţinut la o vârstă la care alţii încă îşi mai caută drumul. Alice Sara Ott este considerată una dintre cele mai bune pianiste ale generaţiei sale, la nivel mondial; Olafur Arnalds s-a impus deja drept unul dintre cei mai originali creatori de muzică din timpurile noastre, lucrările lui, concepute în mediul electronic mai ales, însemnând o foarte originală combinaţie între muzică clasică, jazz, indie.

Ambii au apărut deja pe scene din România: Alice Sara Ott în 2012, cu ocazia aniversării Radio România Muzical 15, iar Olafur Arnalds, în noiembrie 2013, într-un concert sold out la Bucureşti.

Iar pentru mine, între cei doi mai există încă un punct comun, pentru că i-am cunoscut pe ambii destul de bine, am realizat interviuri cu ei şi m-am minunat cât de diferiţi sunt de generaţia mai veche de muzicieni şi ce artişti împliniţi sunt.


Artişti de ieri, muzicieni de azi

Văd în continuare în România o reţinere în ceea ce-i priveşte pe artiştii momentului care se bucură acum de succes la nivel internaţional. Poate şi pentru că, în ceea ce priveşte muzica clasică, în conştiinţa publică au rămas acele nume care puteau fi văzute mai des pe scene româneşti. Astăzi, din păcate, cu mici excepţii, doar odată la doi ani, la Festivalul Enescu, putem să-i ascultăm live pe maeştrii prezentului. Între festivalurile Enescu, există şansa de a asculta CD-urile artiştilor zilei, nu toate la fel de valoroase, evident; şi eu aleg să prezint numai acele discuri care îmi plac cu adevărat.

Atunci când ascult un nou disc, las orice prejudecată deoparte, orice informaţie despre interpret: pur şi simplu, doar ascult muzica. Cred că doar aşa, judecând fiecare înregistrare în parte, poţi să ajungi să spui că ceva este bun sau rău - iar dacă ascultăm prin comparaţie înregistrărilor vechilor nume cu cele ale artiştilor de astăzi, veţi sesiza că şi cei de astăzi au ceva foarte valabil de spus contemporanilor lor.

The Chopin Project

Olafur Arnalds şi Alice Sara Ott au ales prin "The Chopin Project" să spună ceva despre Chopin tinerilor de vârsta lor, considerând a priori că Chopin are în continuare ceva de spus celor care au acum până în 30 ani. Olafur Arnalds a declarat că iubeşte foarte mult muzica lui Chopin; Alice Sara Ott este o redutabilă interpretă a muzicii lui Chopin, ea a înregistrat în 2009 integrala valsurilor chopiniene.


Ce auzim pe acest disc sunt lucrări originale de Chopin, înregistrate însă de Alice Sara Ott nu pe un pian de concert, ci pe piane din baruri: uneori se aud şi vocile oamenilor din aceste baruri - în ideea că Chopin rămâne un contemporan al nostru. Alături de acest Chopin original sunt compoziţiile lui Olafur Arnalds, în stilul lui specific, deja binecunoscut de cei care îl cunosc şi îl apreciază. Şi în final, a rezultat un album plin de nostalgie, care vorbeşte despre Chopin pe limba celor tineri. Este un Chopin al tristeţii, al însingurării sau poate, doar al visului...


"The Chopin Project" poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 11 mai 2015, de la ora 19.00, în reluare duminică, 17 mai 2015, de la ora 13.05, dar şi aici. Este inclus şi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 pe al cărei site pot fi (re)ascultate toate albumele intrate în campanie.

Discul este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate şi pe www.getmusic.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus