mai 2015
Festivalul TIFF 2015
Filme provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă şi premiate în marile festivaluri intră în selecţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Ediţia cu numărul 14 va avea loc între 29 mai şi 7 iunie 2015 şi va însufleţi pentru zece zile Clujul cu sute de proiecţii, concerte, expoziţii, dezbateri şi întâlniri cu cineaşti.

Majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcătuit de selecţionerul Mihai Chirilov se regăsesc în două dintre cele mai aşteptate secţiuni ale festivalului: Supernova şi No Limit / Fără limită.


Printre primele filme confirmate în Supernova se află Magical Girl (r. Carlos Vermut), marele câştigător la San Sebastian, un impresionant neo-noir despre un tată supus unui şir de şantaje dubioase în încercarea de a-i îndeplini fetiţei sale bolnave de cancer o ultimă dorinţă. Vie Sauvage (r. Cédric Kahn), cu Mathieu Kassovitz, distins cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian, este povestea unui alt tată obsedat de viaţa departe de oraş, care îşi ia cei doi copii de lângă mamă şi-i poartă prin lume timp de 11 ani. 


The Fool / Durak (r. Iuri Bîkov), filmul cu cel mai mare impact în 2014 în Rusia, alături de Leviathan, este cronica disperată a unei ţări profund corupte. Actorul Artiom Bîstrov a câştigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno pentru rolul său. Life in a Fishbowl (r. Baldvin Zophoníasson), propunerea Islandei la Oscar şi cel mai mare hit de box office din istoria recentă a Islandei, urmăreşte felul în care destinele a trei oameni diferiţi se intersectează în moduri surprinzătoare. Un True Detective al spaniolilor, thriller-ul poliţist La isla mínima (r. Alberto Rodríguez) a fost desemnat Cel mai bun film la Premiile Goya pe 2014, câştigând zece trofee. 


De la Cannes vin Force Majeure (r. Ruben Ostlund), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), drama unei actriţe care se îndreaptă spre finalul carierei, cu Juliette Binoche şi Kristen Stewart, Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), marele câştigător la Premiile César, cu şapte premii în palmares, film care surprinde transformarea dramatică a unui oraş preluat de jihadişti.


Renumitul autor francez François Ozon chestionează graniţele feminin-masculin într-un nou film plin de suspans, The New Girlfriend, proiectat în premieră mondială la Toronto. În Sand Dollars / Dólares de Arena, regizorii Laura Amelia Guzmán şi Israel Cárdenas explorează delicat relaţia de cuplu complexă dintre o tânără dominicană săracă şi o europeană în vârstă jucată de Geraldine Chaplin - actriţa premiată pentru întreaga carieră la TIFF în 2013.

În secţiunea Fără limită / No Limit, cinefilii vor regăsi câteva dintre propunerile mai "întunecate" sau radicale ale anului, filme care împing limitele cinema-ului şi provoacă la reflecţie. În The Duke of Burgundy, un senzaţional film "sexy şi bizar", potrivit The Telegraph, două femei izolate într-o casă de lângă pădure joacă un elaborat joc sexual. Regizorul este Peter Strickland, autorul lui Katalin Varga (2009), filmat în România, şi al Berberian Sound Studio (2012). 


Controversatul documentar al lui Ulrich Seidl, In the Basement, proiectat în competiţie la Veneţia, scoate la suprafaţă tot ce e mai ciudat din pivniţele austriecilor, de la obsedaţii celui de-al treilea Reich la fetişuri sexuale. Tot în Austria are loc acţiunea din horror-ul psihologic Goodnight Mommy (r. Veronika Franz şi Severin Fiala), adus de la Veneţia: doi gemeni suspectează că ceva nu e în regulă cu mama lor. The Forbidden Room (r. Guy Maddin şi Evan Johnson), un "festin dement pentru cinefili", cum îl descrie The Hollywood Reporter, e proaspăt adus la TIFF de la Berlin, din secţiunea Forum
            

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus