mai 2015
Festivalul TIFF 2015
Comedii, drame, thrillere, filme de epocă şi, pentru prima dată în istoria TIFF, un horror found footage 100% independent: 31 de producţii, unele aduse în premieră mondială la Cluj, vor fi proiectate în secţiunea Zilele Filmului Românesc, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015).

Opt lungmetraje şi 18 scurtmetraje vor rula în competiţie, în timp ce alte cinci filme vor fi prezentate în afara competiţiei, între 4 şi 6 iunie 2015. Zeci de profesionişti străini din industria filmului, distribuitori, selecţioneri şi critici interesaţi de filmul românesc vor lua parte la proiecţii.

Trei lungmetraje din competiţie vor avea premiera mondială la TIFF 2015. Bucureşti NonStop, al şaselea film al lui Dan Chişu. Un portret amuzant al lumii pestriţe care populează oraşul noaptea şi în care apar Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Olimpia Melinte, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Gheorghe Ifrim. Lumea e a mea, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, este un demers curajos, cu actori non-profesionişti, despre o adolescentă rebelă implicată într-o poveste de amor cu consecinţe dezastruoase. Tănase a câştigat premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2012, cu Blu.


De prima vizionare cu public va avea parte şi Bondoc, un documentar observaţional semnat de Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea. Tragicomic şi populat de personaje memorabile, filmul e povestea lui Dan Bondoc, un bătrân care, la 78 de ani, se agaţă de pasiunea lui de-o viaţă: şahul. Alte două documentare au fost incluse în secţiune, ambele produse de HBO: multi-premiatul Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanău), şi Paşaport de Germania (r. Răzvan Georgescu).

O apariţie surprinzătoare în cinema-ul autohton, Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Ţofei), un horror found footage independent, filmat în Rădăuţi şi inclus în competiţia unuia dintre cele mai mari festivaluri de gen din lume - Fantasporto, va rula în premieră în România la Cluj. Obsedat să facă un film cu Anne Hathaway, un tânăr din România recurge la gesturi extreme folosind trei actriţe pentru a înregistra scene şi a i le trimite lui Anne ca dovezi ale abilităţilor sale regizorale.

Mult-aşteptatul Comoara, noul film al lui Corneliu Porumboiu, aventura amuzantă a unor căutători de comori inspirată de o poveste reală, cu actorul Cuzin Toma în rolul principal, vine la TIFF imediat după premiera de la Cannes 2015. Al optulea titlu din competiţie, Autoportretul unei fete cuminţi (r. Ana Lungu) este o dramă extrem de nuanţată despre încercările unei tinere de 30 de ani de a deveni independentă material şi emoţional. A câştigat, printre altele, Marele Premiu la Crossing Europe, Linz.


În premieră la TIFF, în afara competiţiei, la scurtă vreme după proiecţia din Un Certain Regard la Cannes 2015 va ajunge şi noul film al lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, despre dilemele morale ale martorului unei crime. O altă premieră românească este Staţia Iezer 15 033, de Iulia Matei, un documentar despre cum locul de muncă devine o a doua casă, centrat pe un meteorolog din Munţii Rodnei, care lucrează la 1.785 m altitudine. Documentarul a primit un grant în cadrul programului Transilvania Pitch Stop 2014 şi este primul proiect dezvoltat şi sprijinit financiar de TIFF proiectat în festival.


Clujenii vor avea ocazia să vadă şi cele două filme româneşti prezentate la Berlinala din acest an, Aferim! (r. Radu Jude), câştigătorul Ursului de Argint pentru regie, şi De ce eu?, filmul lui Tudor Giurgiu inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, alături de documentarul Aliyah DaDa (r. Oana Giurgiu), o istorie a evreilor din România, tratată vizual în cheie dadaistă.


Cele 18 scurtmetraje din competiţia Zilele Filmului Românesc 2015 sunt deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în 2014, realizate de nume ca Adrian Sitaru, Gabriel Achim, Dorian Boguţă, Matei Branea, Radu Potcoavă, Andrei Creţulescu, Lucian Dan Teodorovici, Andreea Vălean, Mihai Ionescu, Anton Groves, dar şi de tineri aflaţi la începutul carierei, ca Marius Olteanu, Tudor Botezatu, Radu Bărbulescu, Conrad Mericoffer, Roxana Stroe, Ana-Maria Comănescu, Alexandru Ranta şi Andrei Tănase.

Competiţia se află într-o creştere substanţială, având cu 10 filme mai mult faţă de 2014 - fapt datorat şi numărului dublu de înscrieri. Ramona, regizat de Andrei Creţulescu şi selecţionat în Semaine de la Critique la Cannes 2015, va avea premiera românească la TIFF, în timp ce Vera, Profesioniştii sau Verigheta vor avea prima proiecţie cu public.

Juriul Zilelor Filmului Românesc este format din Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastián, Mimi Plauche, director de programe al Chicago IFF, şi Miroslav Mogorovic, producător şi fost director executiv al Festivalul Internaţional de Film de la Belgrad.

COMPETIŢIE LUNGMETRAJ
1. Autoportretul unei fete cuminţi, r. Ana Lungu
2. Be My Cat: A Film for Anne, r. Adrian Ţofei
3. Bondoc, r. Mihai Mincan, Cristian Delcea şi Mihai Voinea
4. Bucureşti NonStop, r. Dan Chişu
5. Comoara, r. Corneliu Porumboiu
6. Lumea e a mea, r. Nicolae Constantin Tănase
7. Paşaport de Germania, r. Răzvan Georgescu
8. Toto şi surorile lui, r. Alexander Nanau

ÎN AFARA COMPETIŢIEI
1. Aliyah DaDa, r. Oana Giurgiu
2. Aferim!, r. Radu Jude
3. De ce eu?, r. Tudor Giurgiu
4. Staţia Iezer 15 033, r. Iulia Matei
5. Un etaj mai jos, r. Radu Muntean


COMPETIŢIE SCURTMETRAJE
1. Artă, r. Adrian Sitaru
2. Black Friday, r. Roxana Stroe
3. Casting Call, r. Conrad Mericoffer
4. Dispozitiv 0068, r. Radu Bărbulescu
5. Dopul scuză mijloacele, r. Mihai Ionescu
6. Greieri, r. Lucian Dan Teodorovici
7. In the House, r. Ana Maria Comănescu
8. Lag, r. Anton Groves
9. Mesagerul, r. Radu Potcoavă
10. Nu există-n lumea asta, r. Andreea Vălean
11. Omulan!, r. Matei Branea
12. Pavel, r. Alexandru Ranta
13. Profesioniştii, r. Tudor Botezatu
14. Ramona, r. Andrei Creţulescu
15. Scor alb, r. Marius Olteanu
16. Vacanţă la ţară, r. Andrei Tănase
17. Vera, r. Dorian Boguţă
18. Verigheta, r. Gabriel Achim


Festivalul Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus