FilmSense / iunie 2015
Festivalul TIFF 2015
600 millas - carteluri mexicane, droguri, trafic de arme, violenţă, schimb de focuri şi trădări sunt cuvintele cheie din thriller-ul lui Gabriel Ripstein, un film care în are în distribuţie pe Tim Roth (personajul Han Harris). Cele 600 de mile oferă povestea distanţei rutiere parcurse de Arnulfo Rubio - un adolescent care provine dintr-o familie care se ocupă cu trafic de arme şi care încearcă să penetreze lumea cartelurilor prin efectuarea câtorva transporturi - avându-l ca ostatic pe Han Harris, agent ATF. Printr-o inteligentă persuasiune şi manipulare a adolescentului, Harris reuşeşte să îi câştige acestuia încrederea şi să îi salveze viaţa din mâinile rudelor furioase şi puse pe răzbunare, după ce Arnulfo şi-a executat unchiul.
 
Cu toate aceste exerciţii violente, filmul e unul destul de obişnuit (pentru zilele noastre violente), nu aduce nimic nou, iar scenariul este destul de pueril pe alocuri. Totuşi procesul de maturizare a tânărului traficant, sensibil încă la uzul de arme şi la ameninţările poliţiei, dar macho atunci când vorbeşte singur în faţa oglinzii, îi dau filmului o greutate morală şi trag un semnal de alarmă cu privire la capacitatea autorităţilor de a ţine sub control fenomenul cartelurilor care acaparează tineri cu vârste tot mai scăzute. Modelul uman al celor din lumea interlopă şi a traficanţilor, mirajul banilor şi dispariţia grijii faţă de ziua de mâine, adrenalina dată de o viaţă dusă pe muchie de cuţit sunt elemente care îi determină pe cei din familii sărace, dezbinate sau deja parte a acestor organizaţii, să contribuie la menţinerea şi creşterea continuă a acestui univers, greu de eradicat, pare-se.
 
Melbourne un film (tare) dramatic. Este un film despre responsabilităţi, minciuni, loialitate, iubirea şi tragedii. În regia lui Nima Javidi (Iran), Melbourne nu te pregăteşte pentru o călătorie relaxantă în Australia, ci pentru o călătorie care începe prost şi se termină cu un gust amar şi mustrări de conştiinţă. Amir şi Sara sunt în toiul pregătirilor de plecare din Teheran la Melbourne, cu scopul de a-şi continua studiile acolo, timp de trei ani. In zăpăceala împachetărilor, a telefoanelor de rămas bun şi al ultimelor plăţi faţă de administrator, cei doi tineri primesc vizita unei bone, care îi roagă să aibă grijă de fetiţa vecinei nou născută. Cu câteva ore înainte de plecare, Amir şi Sara primesc vizita tatălui fetiţei care a venit să o ia. Doar că fetiţa este moartă. De aici o serie de certuri, scenarii şi încurcături care îi transformă pe Amir şi Sara în mod accidental în criminali. Trebuie să decidă dacă îşi pot continua drumul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De o profunzime dureroasă, filmul pune în faţa publicului o situaţie aparent firească, dar care sfârşeşte tragic şi lasă în urmă - pentru spectator - anumite întrebări despre responsabilitate.

Descarcă sinopsisurile filmelor, TIFF 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus