Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015

Nume consacrate şi descoperiri în competiţia Ceau, Cinema, Timişoara, 2015!


iunie 2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Şase filme au fost selectate pentru prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!, 2015. Cele şase filme, dintre care patru sunt prezentate în premieră în România, vor putea fi vizionate timp de patru zile la Timişoara, începând cu 22 iulie 2015. Pentru competiţie s-au înscris 31 de filme de ficţiune şi non-ficţiune din 11 ţări (Bulgaria, Canada, Croaţia, Germania, Israel, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Ungaria). Selecţia a fost realizată de către Ionuţ Mareş, jurnalist şi critic de film, ale cărui texte despre cinema pot fi găsite pe site-ul de cultură Ziarul Metropolis.
 
"Am încercat, pe cât posibil, un echilibru în diversitate, pornind, bineînţeles, de la criteriul valorii. Un balans între nume consacrate şi descoperiri. Dăm cuvântul şi tinerelor femei-regizor. Şi, pentru că linia dintre ficţiune şi non-ficţiune este constant pusă sub semnul întrebării, două din cele şase filme din Competiţie sunt documentare. Cinemaul de calitate nu se rezumă la gen", a declarat Ionuţ Mareş, selecţionerul competiţiei Ceau, Cinema!
 
Prezentat în cadrul festivalurilor DOK Leipzig şi One World RomaniaHimmelverbot / Outside, regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, aduce în prim-plan un personaj spectaculos tocmai eliberat din închisorile româneşti şi lansează, indirect, delicata întrebare: Cât de uşor ne lăsăm manipulaţi de poveşti şi de cinema?
 
Filmat în Cuba şi având în centru o relaţie specială dintre o mamă în vârstă şi fiul ei matur, atins de Sindromul Down, emoţionantul - dar discretul - documentar Casa Blanca este debutul recent al cineastei poloneze Aleksandra Maciuszek, prezentat în competiţia internaţională a Festivalului Visions du Reel din Elveţia.
 
A doua regizoare din Competiţie este tânăra cineastă maghiară Virág Zomborácz, al cărei debut, Utóélet / Afterlife, prezentat şi la Festivalul de la Palm Springs, este o subtilă şi inteligentă comedie neagră despre încercările unui tânăr de a scăpa de prezenţa fantomei tatălui său dominator.
 
Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori polonezi, iar cel mai nou lungmetraj al său, teribilul Pod mocnym aniolem / The Mighty Angel, cu patru nominalizări la Premiile Filmului Polonez, propune o viziune mai puţin triumfalistă asupra ţării sale, prin prisma unui scriitor dependent de alcool.
 
Câştigător a trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, Szabadesés / Free Fall , noua provocare lansată de cineastul maghiar György Pálfi, este o colecţie neaşteptată de câteva poveşti de bloc "altfel", fiecare încadrată într-un gen cinematografic uşor de recunoscut şi savurat.
 
Prezentat în 2014 în cadrul Semaine de la Critique la Cannes şi recenzat elogios de revistele Cahiers du Cinema şi Positif, Haganenet / The Kindergarten Teacher, al doilea lungmetraj al scriitorului şi cineastului israelian Nadav Lapid, este o experienţă cinematografică intensă, care intrigă şi creează un disconfort plăcut, pornind de la relaţia dintre o educatoare şi un copil dotat cu darul poeziei.
 
Actriţa Andreea Vasile (De ce eu?) şi criticii de film Lucian Maier şi Cinesseur alcătuiesc juriul competiţiei Ceau, Cinema! care va decerna, cu sprijinul Kathrein România, Marele Premiu în valoare de 1000 de euro, secondaţi fiind de spectatorii care vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro.
 
Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, Leipzig DOK, Grolsch, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, TION, Agenda, KissFm, Liternet.
 
Mai multe informaţii la www.ceaucinema.ro, www.facebook.com/ceaucinema, www.tweeter.com/ceaucinema


 Toate articolele despre Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Despre competiţia Festivalului Ceau, Cinema!, Timişoara, 2015, Lucian Maier
 Cuvinte de la un membru al juriului - Festivalul Ceau, Cinema!, Timişoara, 2015, Lucian Maier
 Peste 2.000 de spectatori în cele 5 zile de Ceau, Cinema!, 2015, Comunicat de presă
 Timişoara intră în zona euro a cinemaului - de mâine, la Ceau, Cinema!, 2015, Comunicat de presă
 Invitaţi şi evenimente speciale la festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015!, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer