iulie 2015
Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015
Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie 2015, la Grădina de Vară "Capitol", cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului 2015. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

La mijlocul anilor '80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate mereu de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene. Proiectat la festivaluri de film americane şi europene, documentarul Chuck Norris vs Comunism spune povestea unei generaţii întregi de români care a crescut privind filme pe casete video traficate.

"Aveam 6 ani când părinţii mei au găsit o cale de a împrumuta un aparat video. Îmi amintesc şi acum toate filmele vizionate pe casete video şi mai ales senzaţia pe care o aveam văzându-le în sufrageria noastră. Era ca şi cum păşeam în altă dimensiune - o lume secretă, magică, liberă. Milioane de alţi români au privit filme clandestin, la fel ca noi. Cu toţii am crescut cu impresia că Chuck Norris e mai real decât realitatea care ni se servea în ştirile dictate de propaganda comunistă", povesteşte regizoarea  Ilinca Călugăreanu.  

Proiecţia filmului Chuck Norris vs Communism va avea loc în deschiderea Ceau, Cinema!, la Grădina de Vară "Capitol", în 22 iulie 2015. La eveniment va participa incognito şi un invitat-surpriză, din culisele filmului.

Abonamentele pentru întreaga perioadă a festivalului sunt disponibile (în număr limitat, 100 buc.) începând cu 7 iulie 2015 la librăriile Cărtureşti (str. Mercy şi Iulius Mall) şi la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8), la preţul de 40 de lei. Biletul pentru o proiecţie la Grădina de Vară costă 10 lei, iar accesul la toate evenimentele din cadrul unei zile de festival costă 15 lei. În caz de vreme nefavorabilă, proiecţiile de la Grădina de Vară vor avea loc în sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. A doua ediţie se va desfăşura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, Consulatul German din Timişoara, Leipzig DOK, Autoclub (Volkswagen Timişoara), Grolsch, [e-spres-oh], Mulberry Development, Hotel Timişoara, Smithfield România, Satimpex, DM, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, DigiTV, TION, Agenda, KissFm şi Liternet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus