iulie 2015
Festivalul Ceau, Cinema, Timişoara, 2015
Primul festival timişorean dedicat filmului european invită publicul iubitor de cinema la cinci zile de proiecţii ce se vor desfăşura la Grădina de vară "Capitol", Casa Artelor, AMBASADA, dar şi în comuna Gottlob, începând cu 22 iulie 2015. Organizatorii Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) au pregătit o selecţie de filme numai bune de vizionat în seri răcoroase de vară - lejere, dar nu lipsite de miez -, oferind publicului în premieră atât titluri premiate, cât şi noi descoperiri.
 
Vacanţe la soare (Atomski Zdesna / Holidays in the Sun, 2014) e o poveste în care destinele mai multor personaje sârbe, croate şi bosniace se întâlnesc în decorul de vacanţă al unei staţiuni de pe coasta Adriaticii. O poveste uneori comică, alteori amară, dar mereu plină de suspans, care ne poartă şi prin istoria recentă a fostei Yugoslavii. Realizat de Srdan Dragojevic, regizorul sârb premiat la festivalul de la Berlin pentru Parada (2012), filmul îl are în rolul principal pe Srdan Todorovic, cunoscutul erou al lui Kusturica din Pisica albă, pisica neagră.
 
 Proaspăt premiată la Festivalul de la Cannes 2015Comoara (2015) e una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale anului 2015. Comedie neagră în stilul deja consacrat al lui Corneliu Porumboiu, filmul spune povestea lui Costi, un mic funcţionar care aparent duce o viaţă liniştită şi anostă. Până în ziua în care se decide să plece în căutarea unei comori îngropate în curtea unui vecin.

Dragoste la prima luptă (Les Combattants / Love at First Fight, 2014) e o comedie romantică atipică ce şi-a adjudecat 4 premii la Festivalul de la Cannes din 2014 şi 3 premii Cesar. Deopotrivă amuzant şi dramatic, filmul propune o poveste fixată în spaţiul unde se ciocnesc dragostea şi supravieţuirea. 
 
Animaţia Moon Man (Der Mondmann, 2012) e un experiment plin de fantezie care va fi adorat de copiii de toate vârstele. Povestea «omului din lună» care coboară pe Pământ pentru a ne explora planeta are ceva din candoarea şi farmecul lui E.T., oferind suficientă acţiune pentru micii spectatori, dar şi material de meditaţie pentru adulţi.  
 
Experiment cinematografic curajos, realizat fără nicio linie de dialog, producţia ucraineană Tribul (Plemya / The Tribe, 2014) a fost proiectată şi premiată la numeroase festivaluri europene de film. Urmărind evoluţia lui Serghei, un tânăr surdo-mut ce trebuie să îşi găsească locul în «tribul» unui internat pentru tineri cu dizabilităţi, filmul spune o poveste impresionantă despre iubire şi ură. Acesta e, fără doar şi poate, filmul-şoc al festivalului.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. A doua ediţie se va desfăşura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy şi Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) şi la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, Consulatul German din Timişoara, Leipzig DOK, Autoclub (Volkswagen Timişoara), Grolsch, [e-spres-oh], Mulberry Development, Hotel Timişoara, Smithfield România, Satimpex, DM, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance. La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, DigiTV, TION, Agenda, KissFm şi Liternet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus