iulie 2015
Războiul e un soi de febră. Nimeni nu şi-l doreşte, dar deodată e acolo. Noi nu l-am vrut, ceilalţi spun că nici ei - şi cu toate astea jumătate din glob e implicată în război.
(Erich Maria Remarque, Nimic nou pe frontul de vest)

Ediţia aniversară a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) prezintă în premieră în România două dintre creaţiile teatrale ale anului 2014 care au marcat scenele din întreaga lume prin modurile, pe cât de diverse, pe atât de profunde, în care tratează o temă cheie a lumii în care trăim: războiul şi efectele lui asupra fiinţei umane.

The War (regia Vladimir Pankov), o co-producţie a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov de la Moscova şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Edinburgh, în colaborare cu SounDrama Studio şi Front (regia Luk Perceval), o producţie Thalia Theatre din Hamburg sunt spectacolele străine invitate în cadrul ediţiei cu numărul 25 a Festivalului Naţional de Teatru din Bucureşti.

Despre tema tratată în aceste două producţii internaţionale şi modul în care ea se regăseşte în viziunea programului artistic al FNT-ului din acest an, Marina Constantinescu - Director Artistic FNT declară: "Trăim într-o lume dominată de deziluzii, de pierderea identităţii şi a ceea ce este - să spunem - nobil, rar şi semnificativ în viaţa noastră. Trăim într-o lume tensionată unde tema războiului este una extrem de prezentă. Suntem înconjuraţi de forme ale războiului, ale conflictului, terorii şi terorismului. Prezenţa lor se face simţită peste tot, acut, în jurul nostru. Chiar foarte aproape de noi. Modul în care teatrul abordează tema războiului - fie că e vorba de textele Greciei antice, Shakespeare sau texte contemporane - este de urmărit şi de analizat. Acesta e şi motivul pentru care anul acesta, programul FNT include o serie de spectacole care nu doar că ating această temă, dar o prezintă şi o aprofundează oferindu-ne perspective diferite asupra subiectului şi forţându-ne să conştientizăm că suntem parte activă a unor timpuri pe cât de tulburi, pe atât de tulburătoare. Spectacole ce ne fac să confruntăm războiul care a fost sau care este. Războiul din afara sau dinăuntrul nostru".

 

Dedicat centenarului Primului Război Mondial, The War se bazează pe romanul Moartea unui erou al lui Richard Aldington, scrierile lui Nikolai Gumilev - Notes of a Cavalry Officer şi Iliada lui Homer. Regizorul rus Vladimir Pankov creează un univers fascinant, puternic, dar extrem de subtil în aceeaşi măsură, unde nuanţele poetice vibrează la intensitate maximă într-un spectacol în care muzica, interpretată live, luminile, mişcarea scenică şi textul se întrepătrund şi explorează impactul psihologic şi fizic al războiului asupra noastră, arta lui Pankov oferindu-ne o viziune asupra viitorului.

 

Plecând de la personajele lui Erich Maria Remarque din romanul său Nimic nou pe frontul de vest, cele ale lui Henri Barbusse din Focul şi multe altele din diferite scrieri literare şi istorice, Front îşi plasează acţiunea în Belgia, în perioada 1914 - 1918. În tranşee opuse, francezi, englezi, belgieni şi nemţi stau la o distanţă de 100 de metri unii faţă de alţii, se împuşcă, se îngroapă, sunt înconjuraţi de şobolani, păduchi, mizerie şi foamete. Un spectacol creat în patru limbi diferite, care expune punctul de vedere al soldaţilor din linia întâi a frontului. După 100 de ani de la încetarea focului, regizorul flamand Luk Perceval îşi transpune cei 11 actori şi spectatorii, rămaşi fără suflare, în universul apocaliptic al Primului Război Mondial.

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) este organizată de UNITER şi va avea loc în Bucureşti, în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie 2015.
Cele două spectacole străine invitate vor putea fi văzute la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, în datele de 25 octombrie 2015 - The War (Sala Mare) şi 27 octombrie 2015 - Front (Sala Studio).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus