Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul de film de animaţie anim'est 2015

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Pace interioară - The Prophet la Anim'est, 2015


octombrie 2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
The Prophet mi-a oferit de la bun început o pace interioară. În linişte, cu ochii senini şi cu mintea netulburată de şuşotelile vecinilor de scaun, filmul s-a derulat calm, cu farmecul de neegalat al animaţiilor ce purtau în fiecare culoare câte un simbol filozofic ce călătorea de la naşterea noastră ca suflete libere, până la responsabilitatea de a purta şi de a transmite iubirea generaţiilor viitoare.

Regizorul Roger Allens înfăţişează, inspirat de Profetul lui Kahlil Gibran, o poveste dintr-un sat mediteranean care, simbolic, reprezintă lumea însăşi, populată de oameni care condamnă, care produc suferinţă, dar şi de cei care înţeleg puterea cuvântului. Îndemnată de pierderea tatălui, Almitra explorează lumea alături de libertatea pe care şi-o asumă fără regret. În ciuda nemulţumirilor localnicilor, ea înţelege, mai presus decât oricine, puterea libertăţii ei.

Descoperindu-l pe Mustafa, Almitra pătrunde în sensurile profunde ale vieţii, înţelege transformările pe care le poate produce cuvântul şi prin discursurile fermecătoare ale poetului, Almitra îşi recăpăta vocea, redobândind posibilitatea de a schimba, la rândul ei, lumea prin cuvânt.

Călătorind prin toate etapele de transformare a fiinţei umane, Almitra, alături de localnici, se dezvoltă într-o lume nouă, în care răul, pedeapsa, ura devin forme de conştientizare a propriei libertăţi spirituale.

Mustafa ne învaţă că libertatea nu este condiţionată de oameni, ci de propria noastră voinţă. Ne învaţă că, retrăgându-ne în refugiul propriilor noastre mărginiri, nu facem altceva decât să împiedicăm posibilitatea unui zbor absolut.

În The Prophet simbolurile devin adevărate forme de existenţă, în care divinitatea este asociată cu vântul, lumina, apa sau pământul, stăpânind legenda, cuvântul, viaţa. De aceea, moartea nu este cu adevărat reală. Mustafa nu moare, ci se îndreaptă, călătorind prin lumină, spre alte lumi. El este simbolul universului ascuns din noi înşine. Moartea devine formă prin care civilizaţia renaşte, prin care ea înţelege că, dincolo de lege, există spiritul. Iar acest spirit va călători împreună cu noi, dăruindu-ne evadarea din universul mărunt al oamenilor.

Regizori: Roger Allers, Gaëtan Brizzi, Paul Brizzi, Joan Gratz, Mohammed Saeed Harib, Tomm Moore, Nina Paley, Bill Plympton, Joann Sfar, Michal Socha
Ţara: Canada, Franţa, Liban, Qatar, SUA
An: 2014, Durata: 84 minuteDescarcă programul anim'est, 2015 aici.. Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2015


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Olguţa Paiu


Alte articole

 Palmaresul Anim'est, 2015, Comunicat de presă
 Pink Floyd: The Wall la Anim'est, 2015, Olguţa Paiu
 Iubeşte-ţi pisica vorbitoare şi s-ar putea să salvezi lumea! - Avril et le monde truqué la Anim'est, 2015, Bianca Andreea Bănică
 Poveşti extraordinare la Anim'est, ziua 2, Olguţa Paiu
 Muntele Magic la Gala de deschidere a Anim'est, 2015, Olguţa Paiu
 Toate articolele despre Festivalul de film de animaţie anim'est 2015


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer