octombrie 2015
Pe 23 octombrie 2015 va avea loc deschiderea Festivalului Naţional de Teatru, 2015. FNT înseamnă posibilitatea oferită publicului de a viziona 44 de spectacole selecţionate din stagiunea 2014-2015, trei producţii invitate din străinătate (Frontul / Front - regia Luk Perceval, War / Războiul - regia: Vladimir Pankov şi Tiger, după Tigrul sibian de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither - Suedia), dar şi multe evenimente care vor face, sperăm, din a 25-a ediţie FNT o adevărată sărbătoare dedicată artei.

În 2015 ne aflăm la jubileu, motiv pentru care Festivalul îşi propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele zece expoziţii de fotografie şi plastică deschise pe toată perioada evenimentului vom oferi ocazia publicului să-şi aducă aminte atât de mari nume ale teatrului, prematur dispărute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cât şi să se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalităţi ale scenei contemporane: o întreagă Lume - aşa cum o vede Silviu Purcărete în 70 de fotografii expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti sau desenele lui Horaţiu Mălăele - care va prezenta în spaţiile afine sălii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastră, prin intermediul a 40 de lucrări de grafică şi caricatură: Graficaturi.

O necesară retrospectivă a expoziţiilor prezentate la Quadrienala de scenografie şi arhitectură de teatru de la Praga, ediţia 2015 îşi va afla locul, pe toată durata Festivalului, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. Rădăcini şi Libertate - expoziţii organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Foaierul Teatrului de Comedie găzduieşte un eveniment expoziţional multimedia - Comedia Remix - despre naşterea şi creşterea acestui teatru ce-a fost şi rămâne un fenomen în mişcarea teatrală românească.

Expoziţia dedicată aniversării a 25 de ani de FNT - Afişele vremii. Vremea teatrului - cuprinde o selecţie de afişe de festival, sau ale spectacolelor prezentate în FNT în perioada 1990-2014, care va da viaţă şi culoare Pasajului Universităţii, transformat pe durata Festivalului în Pasajul FNT. Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecţionate în cele 24 de ediţii) - intitulată 25 de ani de FNT. O istorie în imagini, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, precum şi pe site-ul www.fnt.ro.

Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un Fals proiect de doctorat - o conferinţă - atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.

Festivalul are ca temă o realitate extrem de actuală şi care ne afectează pe toţi, cea a Conflictului - care se regăseşte şi în multe dintre spectacolele festivalului: Război. Conflict. Teatru - o dezbatere despre cum şi dacă poate teatrul să atenueze diversele forme de violenţă din viaţa noastră de zi cu zi, să readucă armonia între oameni.

UNITER invită la o dezbatere sub titlul: Teatrul Nostru, în care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru în media şi creşterea finanţărilor private pentru teatre. Cu această ocazie UNITER lansează un nou portal online - mystage.ro - care-şi propune să fie o rampă centrală de promovare, informare, distribuţie şi finanţare pentru proiectele de teatru românesc.

În colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinţa Teatrul şi memoria - 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczyński. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului (A)pollonia de Krzysztof Warlikowski.

Preţuim cuvântul scris şi pe cei care îl slujesc, astfel încât lansările de carte vor avea o pondere importantă în evenimentele desfăşurate în cele zece zile de Festival. Iată lista celor 17 lansări, conform cronologiei lor în cadrul Festivalului Naţional de Teatru:
Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente, coordonator: Oltiţa Cîntec - Editura Timpul, Iaşi, 2015
Sfârşitul regiei, începutul creaţiei colective în teatrul european, de Iulia Popovici - Editura Tact, Cluj, 2015
Aventurile hingherului în Balkanya, de Mihai Măniuţiu - Editura Humanitas, Bucureşti, 2015
Scrisori despre teatru, de Giorgio Strehler - Editura Nemira, Bucureşti, 2015
Costumul de teatru. De la schiţă la miracol, Album de Doina Levintza - Editura Nemira, Bucureşti, 2015
Parisul personal. Casa cu daruri, de George Banu - Editura Nemira, Bucureşti, 2015
Regia de operă. Gânduri şi imagini, texte de Andrei Şerban, fotografii de Mihaela Marin, ediţie bilingvă româno-engleză - Editura Nemira, Bucureşti, 2015
Cartea de la Vama Veche, de Cristian Pepino - Editura Humanitas, Bucureşti, 2015
V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului (volumul II) - Editura Fundaţiei Culturale Camil Petrescu, Bucureşti, 2015
Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig, de Florin Vidamski - Editura Charmides, Bistriţa, 2015. Lansarea va fi urmată de o dezbatere: Metoda David Esrig. Pentru un teatru existenţial - prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de către regizor, cu exemplificări din Nepotul lui Rameau şi Troilus şi Cresida. Invitat - Marin Moraru.
Critica de teatru: încotro?, de Miruna Runcan - Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2015
Muzici şi muze - de la piesa de teatru la musical, de Maria Zărnescu - Editura Nemira şi UNATC Press, Bucureşti, 2015
Clipe de teatru, de Doina Papp - Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2015
Globetrotter din fotoliu, de Claudiu Groza - Editura Tribuna, Cluj, 2014
2014, un an teatral aşa cum l-am văzut, de Mircea Morariu - Editura Universităţii din Oradea, Oradea, 2015
In memoriam Valentin Nicolau - Viaţa şi opera
All Inclusive - texte de Bogdan Georgescu - Editura Charmides, Bistriţa, 2015

Continuăm şi în această a 25-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru să menţinem vie dimensiunea internaţională a evenimentului, ilustrând creaţia scenei contemporane din Europa.

Invitaţii străini vor avea un cuvânt important de spus în cadrul Festivalului, nu doar prin intermediul celor trei spectacole din străinătate, (Front / Frontul - regia: Luk Perceval, The War / Războiul - regia: Vladimir Pankov şi Tiger, în regia Sofiei Jupither - Suedia), ci şi prin personalităţile care vor ajunge la Bucureşti cu această ocazie. Unii dintre aceştia vor avea şi întâlniri teatrale cu tineri actori români.

Atelierul de creaţie susţinut de regizorul Luk Perceval, intitulat Peace for the monkey mind / O minte liniştită, perfect concentrată, va constitui un alt moment reprezentativ al Festivalului. Cunoscutul regizor belgian va împărtăşi celor zece actori aleşi soluţiile proprii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare şi Jon Fosse.

Cât priveşte spectacolul Tiger / Tigrul, invitat din Suedia, acesta este cea mai recentă montare europeană a textului dramatic Tigrul sibian de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, pus în scenă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Proiectul este o colaborare a Institutului Cultural Român cu producătorii spectacolului şi Teatrul Regal suedez, prin programul internaţional de întâlniri cu profesioniştii "Dramaten&". Textul are forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, un tigru fuge de la grădina zoologică. Spectacolul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit, străin, necunoscut.

Continuăm să profităm de avansul tehnologic al timpului în care trăim, fiind conectaţi la cele mai noi mijloace de transmisiune în direct, puse la dispoziţie cu generozitate de Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City - Bucureşti. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru lansează, în premieră absolută în România, transmisii directe în ţară şi în străinătate ale unora dintre cele mai râvnite spectacole înscrise în programul Festivalului: Mein Kampf, producţie a Teatrului Naţional din Cluj Napoca (spectacolul de deschidere a Festivalului), Steaua fără nume, producţie a Centrului Cultural European pentru UNESCO "Nicolae Bălcescu" din Bucureşti, precum şi spectacolul Bizoni. Fabula urbană #2, producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Transmisiunile în direct vor putea fi urmărite în cinci mari oraşe ale ţării (Bucureşti, Braşov, Constanţa, Piteşti, Timişoara), dar şi în străinătate, printr-un parteneriat în premieră absolut cu Institutul Cultural Român, care va facilita vizionarea acestor transmisii în spaţiile ICR Viena, ICR Londra şi ale Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău.

În buna tradiţie a ediţiei 2014, transmitem, zilnic, în sistem live-streaming pe portalul adevărul.ro zece spectacole înscrise în programul FNT. Acestea sunt completate de o campanie generoasă de susţinere prin Interviurile Adevărul dedicate Festivalului, transmise live pe acelaşi portal, care se vor derula în perioada 15 octombrie - 2 noiembrie 2015.

Sperăm că licitaţia de obiecte aparţinând unor personalităţi din lumea teatrului, pe care o organizăm şi în acest an alături de Casa de Licitaţii Artmark, să suscite interesul publicului, contribuind astfel la atingerea scopului campaniei iniţiate de UNITER - "Artiştii pentru artişti".

Vom continua să fim alături de oameni la modul cel mai direct, transformând între 19 octombrie 2015 şi 1 noiembrie 2015 Pasajul Universităţii din centrul Capitalei în Pasajul FNT. Vom oferi în acest context publicului multiple ocazii de a se întâlni şi de a-i cunoaşte direct pe unii din cei mai îndrăgiţi artişti prezenţi în festival, organizând încă de la deschiderea acestui spaţiu de întâlnire sesiuni de autografe şi de fotografie. Vom invita doritorii să urmărească spectacolele şi interviurile ce vor fi transmise în direct, să participe la concursuri incitante, alături de invitaţii prezenţi în festival. Toată această efervescenţă interactivă se va desfăşura în atmosfera specială creată de expoziţia de afişe dedicată aniversării a 25 de ani de FNT - Afişele vremii. Vremea teatrului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus