octombrie 2015
Festivalul Filmului Francez, 2015
A 19-a ediţie a Festivalului de Film Francez se desfăşoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie 2015 în 8 oraşe din ţară, incluzând o «săptămână» inedită în colaborare cu Cahiers du Cinéma, una dintre cele mai celebre reviste de critică de film. Nu vor lipsi nici secţiunile obişnuite ale ediţiilor anterioare: Panorama şi Competiţia Tineri Regizori, precum şi evenimentele speciale: Nopţile Albe ale Thrilerului Francez şi Ziua de Aur.

Selecţia celor şase filme ale secţiunii Semaine de Cahiers îşi propune o introspecţie în "Filmul Noir" sau "Thriller" , film caracterizat printr-o atmosferă de anxietate şi intrigă poliţistă, dar şi o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze. Proiecţiile selectate sunt: Alphaville de Jean-Luc Godard (anii '60), L'étrangleur de Paul Vecchiali (anii '70), Vivement dimanche! de François Truffaut (anii '80), J'ai pas sommeil de Claire Denis, La cérémonie de Claude Chabrol (anii '90) şi La chambre bleue de Mathieu Amalric (2014). Acestea acoperă ultima jumătate de secol a cinematografiei franceze, subliniind un gen arhetipal preferat de către unii dintre cei mai mari regizori şi îmbogăţit din unicul lor univers creativ.

În cadrul Competiţiei prezentăm şapte premiere ale unor tineri regizori francezi la debut, în prezenţa unora dintre aceştia. Publicul are posibilitatea de a vota câştigătorul, filmul laureat va primi Premiul Publicului TV5Monde / RFI Romania / GDF SUEZ al Festivalului de film francez 2015 şi va beneficia de sprijin pentru difuzarea în cinematografele din România. Prin vot pe siteul jevote.ro publicul poate câştiga 2 difuzoare portabile pentru smartphones Orange şi 3 aparate de cafea Nescafé Dolce Gusto oferite ca premiu prin tragere la sorţi. Proiecţiile din competiţie sunt: Fidélio, l'Odyssée d'Alice de Lucie Borleteau, Voyage en Chine de Zoltan Mayer, Qui Vive de Marianne Tardieu, Tristesse Club de Vincent Mariette, Le Challat de Tunis de Kaouther Ben Hania, Gaz de France de Benoît Forgeard, Respire de Mélanie Laurent.

În cadrul secţiunii Panorama aveţi ocazia de a descoperi sau a redescoperi filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane, filme cu succes atât la public cât şi din partea criticilor şi cu premii prestigioase în festivalurile din lumea întreagă din 2015.

Ediţia 2015 a Festivalului aduce un omagiu regizoarei de origine belgiană Chantal Anne Akerman, binecunoscută publicului pentru filmele feminine şi feministe. Filmul selectat, Nebunia Almayer (2011), cu Stanislas Merher, Aurora Marion şi Marc Berbe în rolurile principale, este o adaptare a romanului cu acelaşi nume de Joseph Conrad şi are 4 nominalizări la Magritte Award.

În data de 1 noiembrie 2015, Festivalul de Film Francez Bucureşti în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest 2015 prezintă Ziua de Aur, eveniment dedicat celor mai bune producţii din cinematografia internaţională în 2015.

Toate filmele sunt în versiunea lor originală şi au subtitrare în limba română.

Organizatori: Ambasada Franţei în România şi Institul Francez din România
Co-organizatori: Alianţa Franceză din Braşov, Centrul Cultural Reduta, Alianţa Franceză din Constanţa, Cityplex Mall Constanţa, Centrul Cultural Francofon din Buzău, Librăria Habitus Sibiu
Parteneri principali: Orange, BRD, Dacia, Groupama, Engie
Parteneri: Tarom, Nescafe, Gerard Darel, Kolectiv
Parteneri media: TV5MONDE, RFI, TVR, Radio România Internaţional
Cu sprijinul: Cahiers du cinéma şi MasterPrint.


Descarcă broşura Festivalului Filmului Francez, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus